Ілон Маск і його перший мозковий імплантат - Neuralink
03 September
Технологія майбутнього, що дозволить вирішити найскладніші проблеми пов'язані із патологіями центральної нервовової системи
neuralink маск мозковий чіп

В ніч з 28 на 29 серпня старт-ап Ілона Маска Neuralink представляє свиню на ім’я Гертруда, у якої протягом двох місяців у мозку знаходився комп’ютерний чіп, розміром із монету. Даний експеримент продемонстрував ранні успішні кроки до досягнення мети лікування захворювань людини за допомогою такого типу імплантатів. Маск заявив, що у компанії було три свині з двома імплантатами.

Вони були "здоровими, щасливими і нічим не відрізнялися від звичайної свині", сказав Маск.

У режимі живої трансляції показали роботу мікрочіпа, з'єднаного нитками-електродами з мозком, а також друге покоління робота-хірурга, який імплантує цей пристрій. Крім того, Маск наголошує, що операція буде абсолютно безпечною та максимально чистою, без жодної краплини крові, оскільки робот-хірург настільки точний, що імплантує мініатюрні електроди в мозок, не зачіпаючи капілярів. За його словами, процес "отримання посилання" не вимагатиме загальної анестезії, і він сподівається, що робот "виконає операцію" приблизно за годину. Маск сказав, що у людей, які отримають пристрій Neuralink, після введення електродів у мозок, залишається крихітний шрам - і якщо все зробити добре, крові не буде. По суті, це інтерфейс для керування нервовою системою. Зараз випробування успішні за всіма параметрами.

"neuralink маск"
Свиня з імплантом Neuralink, якій зчитують мозкову активність | Source: https://www.youtube.com/watch?v=DVvmgjBL74w

Чому це важливо?

Цей маленький чіп може допомогти вирішити цілу купу проблем. Наприклад, установка мікросхеми для заміни невеликої частини людського черепа може відновити роботу кінцівок, вирішити проблеми із зором, слухом та допомогти при таких захворюваннях, як хвороба Паркінсона, - стверджує компанія. На п’ятничній презентації було  перераховано  низку різних станів, на яких, в  даний час зосереджена робота Neuralink, включаючи : пошкодження мозку, панічні атаки, амнезію, безсоння, депресію, хворобу Альцгеймера, деменцію та параліч. Також метою Neuralink  є початок імплантації  пристроїв паралізованим людям, що дозволить їм керувати телефонами, комп’ютерами та іншими гаджетами. Додатково, Мікросхема Neuralink  може покращити розуміння неврологічних захворювань, зчитуючи мозкові хвилі.

"Імплантований пристрій насправді може вирішити ці проблеми", - сказав Маск під час веб-трансляції в п'ятницю.

Маск заявив, що випробування над людьми розпочнуться до кінця цього року. Перші клінічні випробування Neuralink на невеликій кількості пацієнтів будуть спрямовані на лікування паралічу або параплегії, сказав головний хірург компанії доктор Метью Макдугал. Експерти з неврології сказали, що, хоча місія Neuralink читати та стимулювати мозкову активність у людини здійсненна, графік компанії виглядає надмірно амбітним.

Грем Моффат, науковий співробітник університету Торонто з неврології, сказав, що досягнення Neuralink були "стрибками", що перевершують сучасну науку завдяки розміру нової мікросхеми, портативності, керуванню живленням і бездротовим можливостям. Невролог Стенфордського університету Сергій Ставіскі заявив, що компанія досягла значного і вражаючого прогресу з моменту першої демонстрації попереднього чіпа в липні 2019 року. Нова версія пристрою, який назвали Neuralink 0.9, розмірами 2,3 см × 0,8 см містить вже в три рази менше електродів. Проте, на презентації показали, що електрична активність сенсорних областей кори свиней зчитується прекрасно, причому, навіть через два місяці після імплантації. Пристрій поміщається під шкіру і заряджається за допомогою магнітного зарядного пристрою. Одного заряду, за словами Ілона Маска, вистачає на день в режимі постійного потоку даних, а заряджається він вночі. 

"Перехід від цієї до повністю імплантованої системи у кількох свиней, яких вони показали, вражає і, я думаю, справді підкреслює сильні сторони великої мультидисциплінарної команди, зосередженої на цій проблемі", - сказав Ставіскі.

Довгостроковою  метою групи є отримання симбіозу людини зі штучним інтелектом (ШІ)

Науковці сподіваються,  що група Маска зосередиться, принаймні спочатку, на людях, які найбільше потребують цієї технології, включаючи людей, які мають важкі вади. Для людей з такими захворюваннями, як ALS, прогресуюче захворювання нервової системи, яке вражає нервові клітини головного та спинного мозку, така технологія може відкрити нові способи руху та розмови. Він також зазначив, що цей тип технології, ймовірно, не використовуватиметься факультативно основною аудиторією більше десяти років.

"Будуть вирішені питання етики та безпеки, і протягом довгого часу, ймовірно, доступ до даної технології отримують хворі, які найбільше цього потребують", - заявив Маск. 

Підготувала: Чирко Ольга

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com