Цифрове Здоров'я (Digital Health) як новий підхід до організації та управління сфери охорони здоров'я
Швидкий розвиток технологій, а зокрема цифрових, зумовив появу нової дисципліни Цифрове Здоров'я, яка покликана підвищити ефективність надання медичної допомоги та зробити медицину більш персоналізованою.
digital health

  B майбутньому присутність людини в мережі буде тільки збільшуватися через різноманітні додатки та прилади комунікації. В цей же час, різноманітні суспільні інститути та галузі економіки оцифровують своє існування і послуги. Звісно, західна медицина не стоїть осторонь всіх цих процесів і безпосередньо інтегрує все в себе. Швидкий розвиток технологій, а зокрема цифрових, зумовив появу нової дисципліни Цифрове Здоров'я (Digital Health), яка покликана підвищити ефективність надання медичної допомоги та зробити медицину більш персоналізованою.

На даний момент існують наступні тренди в digital health:

  • централізовані ІТ-систем які допомагають зберігати і обробляти клінічні дані. Розробка та інтеграція таких систем допомогли усвідомити що вони економлять час персоналу та зводять до мінімуму бюрократичну паперову справу. Це покращує ментальну атмосферу клініки, зменшує кількість помилок персоналу, покращує діагностику та лікування;
  • автоматизовані ІТ-системи для моніторингу пацієнта як в лікарні, так і вдома. Як і в першому випадку, це значно зберігає час і зменшує навантаження на медичний персонал, дозволяє оптимізувати його роботу;
  • третє місце сміливо за штучним інтелектом (надалі AI — artificial intelligence). Ці алгоритми інтегруються в медицину надзвичайно швидко, захоплюючи її секторами.

На першому місці з використання AI є радіологія: комп’ютерна томографія, ядерно-магнітний резонанс, де AI у поєднанні з технологіями для обробки зображень надзвичайно оптимізує і покращує діагностику. На другому місці в інтеграції AI є гістологія та дерматологія, де так само іде обробка зображень для встановлення діагнозів. Далі, терапія (кардіологія, неврологія) і хірургія, де AI поєднується з робототехнікою.

Основними аспектами реалізації технологій цифрового здоров’я є:

  • розробка та забезпечення правової бази. Оскільки мова йде про персоналізовані клінічні дані пацієнтів, етичні питання, питання кібербезпеки та правові аспекти використання таких клінічних даних є надзвичайно важливими і обговорюються на державному рівні;
  • фінансова підтримка, оскільки розробка цих інновацій потребує фінансових вливань у вигляді інфраструктури, комп’ютеризованих систем, а також виховання нової генерації спеціалістів;
  • просвітницька робота серед медичних працівників та пацієнтів, покликана підняти загальний рівень освіченості та популяризувати використання комп'ютеризованих систем та приладів на всіх рівнях медичної допомоги.

 

  Лідерами цифрового здоров’я та оцифрування є великі компанії: GoogleAmazonMicrosoft, IBM. Маючи фінансові можливості, вони розуміють, що ця галузь є надзвичайно перспективною і може приносити не лише користь суспільству, а й прибуток. Отож, компанії вкладають кошти в розробку систем для моніторингу, збору клінічних даних і також приділяють велику увагу носіям, які ми застосовуємо кожен день: телефони, фітнес-браслети, гаджети.

  Google і Microsoft своїми активними діями спричинили появу нового терміну в охороні здоров’я — поведінкова охорона здоров'я (behavioural healthcare). Вoнa базується на тому, що людина через девайси має змогу моніторити стан свого фізичного i психічного здоров’я та адаптовуватися відповідно до показників. До недавнього часу це було неможливим.

  Вважається, що лідерство і надалі зберігатиметься за цими компаніями, але водночас, будучи такими великими, вони досить повільні в інтеграції певних ідей. Отож, цей прошарок зайнятий стартапами які працюють у кількох напрямках:

  • розробка програмного забезпечення та додатків для лікарень, пацієнтів та загального вжитку;
  • створення медичних і напів-медичних девайсів, наприклад, екзоскелетів.

 

  Digital Healthcare є привабливою для інвесторів із загальним обсягом інвестицій 7.4 млрд $ у 2019 році. Однак, у медичних колах існують побоювання, що технології AI (активно розвиваючись) зможуть замінити лікарів. Медики відчувають, що це загроза. І це нагадує той час, коли люди боялися, що кіно знищить театри. Коли з’явився стетоскоп, лікарі відмовлялися від його використання аргументуючи тим, що аускультація без допоміжних приладів є справжнім лікарським мистецтвом. Сьогодні стетоскоп є одним із символів медицини. Лікарі теж не зникли.

  Швидше за все, технології штучного інтелекту не замінять лікарів, але лікарі, котрі використовують АІ в своїй роботі, замінять тих, хто цього не робитиме.

Доктор Ростислав Кузяків (Rostyk Kuzyakiv) - запрошений автор для платформи INgenius буде висвітлювати останні новини та досягнення Digital Health у світі. Працює як Biomedical Data Scientist в Universität Zürich, публікується в журналах Cell, PNAS, etc. В свій час закінчив Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького та захистив Ph.D з клінічної біоінформатики в університеті Женеви.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com