5 технологій, які модернізують та покращують медицину
У медицині та охороні здоров'я технології можуть покращити якість надання медичних послуг, налагодити комунікацію та відносини між медичними працівниками та пацієнтами, а також запропонувати більш дешеві, швидкі та ефективні рішення щодо діагностики та лікування різноманітних захворювань.  
цифрове здоров'я, медичні ІТ технології, штучний інтелект, біомедичні технології

  

Майбутнє світової медицини та охорони здоров'я в цілому напряму пов'язане з прогресом в галузі біомедичних та цифрових технологій: генетичне тестування, штучний інтелект, віртуальна реальність, 3D-друк, робототехніка, нанотехнології тощо. Медичні працівники мають бути в курсі останніх розробок, щоб мати можливість контролювати технології, а не навпаки. На думку експертів, майбутнє охорони здоров’я полягає у співпраці медиків з новітніми технологіями. Це забезпечить високий професіоналізм перших та гармонізує інтеграцію новітніх розробок у повсякденну роботу медичних закладів. 

Експерти виділяють 5 технологічних напрямів, які модернізують та покращують західну медицину та систему охорони здоров'я в цілому.

ГЕНЕТИКА ТА ГЕНЕТИЧНЕ ТЕСТУВАННЯ

Бюджет проекту "Геном людини" (1990-2003) склав приблизно 2,7 мільярда доларів. Він був поштовхом до інновацій та відкриттів y молекулярній біології, фізіології та медицині. Також він став стартовим майданчиком для біомедичних компаній, яких об'єднала ідея розробки швидких та ефективних методів генетичної діагностики. Однією з найбільш активних у цій когорті є компанія "Illumina". Вона розробляє нову машину для секвенування (розшифровки) геному яка надасть змогу отримати загальний генетичних тест за короткий проміжок часу та за доступною ціною (в межах 130-150 доларів). З нею лікарі отримають можливість залучати результати генетичних аналізів для постановки заключного діагнозу та визначення методів лікування.

Ілюстрація: technologynetworks.com

Окрім клінічного використання (діагностика захворювань на ранніх етапах, рідкісних та аутоімунних патологій, підбір та розробка медикаментів), генетичний тест має інші сфери застосування. Бажаючі можуть ознайомитись із цінною інформацією про їхню чутливість до медикаментів, багатофакторних чи моногенних медичних станів. З іншого боку, використовуючи результати тесту, вони зможуть персоналізувати дієту та навіть дослідити свою сімейну історію.

ВІРТУАЛЬНА РЕАЛЬНІСТЬ

Віртуальна реальність (VR) змінює життя пацієнтів і медиків. Наразі VR активно використовується для підготовки майбутніх хірургів. Такі програми розробляються компаніями "Osso VR" та "ImmersiveTouch". Нещодавно проведене дослідження Harvard Business Review показало, що підготовлені за допомогою VR лікарі показали значне підвищення загальної обізнаності та ефективності порівняно з традиційно підготовленими колегами.

Фото: medicaldevice-network.com

Tакож ця технологія знайшла своє застосування у психотерапії, де вона приносить полегшення у боротьбі з болем (шлунково-кишковим, серцевим, неврологічним та після хірургічних втручань). Пацієнти оснащуються VR-гарнітурами для візуалізації заспокійливих пейзажів у поєднанні з музикою, що допомагає відвернути їхню увагу від подразників. Пілотне дослідження 2019 року показало, що пацієнти, для котрих використовували VR, набагато легше перенесли оперативне втручання, відзначали зменшення больових відчуттів та загальної тривоги. 

МЕДИЧНІ ТРЕКЕРИ, НАТІЛЬНІ НОСІЇ ТА СЕНСОРИ

Майбутнє медицини та охорони здоров’я тісно пов’язане з розширенням можливостей пацієнтів моніторити свій фізичний та емоційний стан за допомогою сучасних хай-тек носіїв та трекерів (фітнес-браслети, смарт-телефони, натільні сенсори).

Фото: docwirenews.com

Перераховані пристрої надають змогу дізнатися більше про себе та повернути контроль над власним здоров'ям. Окрім цього, гаджети дозволяють ділитися результатами зі своїм лікарем, котрий має змогу приймати більш обґрунтовані рішення відносно профілактики виникнення чи лікування присутнього захворювання.  

 

РОБОТИ

Однією з найбільш захоплюючих галузей охорони здоров’я є робототехніка, де розробки варіюють від хірургічних роботів до екзоскелетів.

Фото: osfhealthcare.org

Роботи знайшли також своє застосування в будинках для літніх людей, допомагаючи полегшити самотність, а також у психотерапії, де вони використовуються пацієнтами з хронічними захворюваннями. Більшість приладів обладнані сенсорами для кращої взаємодії машини з людиною. За оцінками експертів, попит на медичних роботів буде зростати по мірі загальної обізнаності населення щодо користі, яку проносить інтеграція робототехніки з охороною здоров'я та системою освіти медичних працівників.

 

3D-ДРУК

3D- та 3D-біо-друк стали безцінним відкриттям у всіх аспектах медицини та охорони здоров’я. Розроблені методики дозволяють друкувати біотканини, штучні кінцівки, таблетки, кровоносні судини, і цей список збільшується.

Фото: esfstream.com

Поряд з перерахованими технологіями, все активніше в західній медицині використовуються алгоритми штучного інтелекту (ШІ). Поєднання обчислювальних технологій обробки великих даних зі ШІ вже зараз має застосування в таких практичних областях, як діагностика, розробка лікарських препаратів, оптимізація робочих процесів. І це лише верхівка айсбергу під назвою цифрова медицина.

Більше про алгоритми  штучного інтелекту (ШІ) в медицині у наступних дописах. 

Доктор Ростислав Кузяків (Rostyk Kuzyakiv) — запрошений автор для платформи INgenius, який висвітлює останні новини та досягнення Digital Health у світі. Працює як Biomedical Data Scientist в Universität Zürich, публікується в журналах "Cell", "PNAS" тощо. В свій час закінчив Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького та захистив PhD з клінічної біоінформатики в університеті Женеви.

  

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com