Як вчені розробляють прогнози щодо захворюваності на COVID-19
18 квітня
Що варто знати про прогнози поширення коронавірусу, адже кількость людей, які можуть бути інфіковані коронавірусом і скільки цих випадків можуть бути летальними, змінюються з кожним днем?
MIT Sloan Management Review

31 берензня Дебора Біркс (Deborah Birx), доктор медичних наук, координатор Білого дому з питань протидії коронавірусу, попередила, що від 100 000 до 240 000 людей у США швидше за все помруть від COVID-19.
21 березня, губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо (Andrew Cuomo) заявив, що очікує інфікування коронавірусом- SARS-CoV-2 від 40% до 80% жителів Нью-Йорку.
В дослідженні , опублікованому 16 березня, науковці з Imperial College в Лондоні попередили, що без вжитих заходів соціального дистанціювання, 81 % американців були б заражені.

Отже, чого нам чекати?

Для широкої громадськості ці діапазони допомагають продемонструвати потенційний вплив дотримання правил соціального дистанціювання, щоб істотно зменшити кількість нових випадків інфікування та стримувати потік пацієнтів, що переповнюють медичні заклади.
Працівники системи охорони здоров’я та політики використовують ці підрахунки з федеральних та місцевих рівнів, щоб передбачити, наскільки високим може бути потік пацієнтів із COVID-19 та підготувати ліжка інтенсивної терапії, обсяг всіх засобів та вентиляторів, які необхідні для догляду за хворими. The Institute for Health Metrics and Evaluation у Вашингтоні щодня оприлюднює свою статистику стосовно майбутньої потреби в лікарняних ресурсах і за прогнозами, пацієнтам із COVID-19 на піку епідемії 15 квітня потрібно 220 643 лікарняних ліжок (32 976 у диспансерах) та 26 381 вентиляторів.

Ось тлумачення звідки беруться ці цифри.

Для оцінки перебігу епідемії епідеміологи повинні знати, наскільки заразний вірус, як довго люди залишаються заразними, кількість людей, які вже інфіковані, та чисельність людей, сприйнятливих до інфекції. Також можуть враховувати основні характеристики певного регіону, такі як, щільність населення, розподіл за віком, стан здоров'я, а також частота та характер соціальних взаємодій.

Прогнози зазвичай включають діапазони від найкращого сценарію до найгіршого. Деякі змінні змінюються, на основі динаміки окремих країн, а інші залежать від ефективності введеного карантину та самоізоляції громадян. Ще однією причиною різних прогнозів є те, що цей вірус є абсолютно новим. "Він має свої особливості, що робить його порівняння з іншими інфекціями лише приблизною оцінкою,» - говорить Henry Raymond, доктор медичних наук, епідеміолог Rutgers University School of Public Health в Нью-Джерсі.

Одним із основних, критично важливих моментів, що є основою в прогнозі, є середній показник - скільком людям передасться вірус від однієї інфікованої людини, відомий як "R naught (Rо)."Без зусиль щодо стримування вірусу це число десь близько 2,4, за даними дослідників Imperial College в Лондоні і вчені розміщують його нижню та верхню межі близько 2 та 3 відповідно. Цей вірус більш заразний, ніж сезонний грип, який має середній показник Rо біля 1.3, але не такий заразний, як вітряна віспа ( Rо понад 10 ) або кір ( Rо понад 12 ).

"Цей параметр формує чітке розуміння - як швидко ми прискорюємось у експоненціальній фазі, як швидко ми досягаємо піку, і який високий його рівень, та як він спадає", - каже доктор медичних наук Yonatan Grad, експерт з інфекційних захворювань у Гарвардській школі охорони здоров'я, яка моделювала стратегії соціального дистанціювання та динаміку передачі SARS-CoV-2 за останні кілька тижнів.

Дослідники враховують ці показники для визначення частоти вторинних атак вірусу, і є дані, що при тісному контакті з інфікованою людиною захворіють приблизно від 1 до 3 осіб.

Також враховують невеликий інкубаційний період вірусу, адже від періоду інфікування до прояву перших симптомів в середньому проходить 5 днів (для більшості людей), час перебігу COVID-19 (як правило, 2 тижні ), і скільки часу люди з симптоматикою можуть передавати вірус іншим (в середньому до 10 днів ).

Ці цифри все ще є наближеним підрахунком. Науковці з Оксфордського університету припустили, що значно більша частка Великобританії інфікована, ніж вважалося раніше, і лише невелика кількість випадків потребує госпіталізації. Однак ці результати суперечать вже сформованій думці, що близько 20% випадків є досить серйозними , щоб потребувати госпіталізації , про що нещодавно повідомили Centers for Disease Control and Infection(CDC).

Достеменно вчені не знають, як довго люди можуть бути джерелом розповсюдження вірусу, при цьому, не проявляючи жодних симптомів або, навіть, легких симптомів.
Це важливо, адже не знаючи, коли інфікована людина є заразною, епідеміологам стає набагато складніше з'ясувати, де вони були і з ким контактували під час перенесення вірусу, та оцінити ефективність прийнятих заходів.

Оскільки деякі науковці дивляться на багато років вперед у майбутнє, також з’являються деякі запитання.
Незовсім зрозуміло, чи має SARS-CoV-2 сезонний характер, як грип та інші віруси сімейства Coronaviridae , які вражають людей. Дослідники також не знають, яку роль відіграють діти у його поширенні, а також, що важливо, як довго триватиме імунітет для людей, які перенесли цю інфекцію. Антитіла можуть захищати людей протягом усього життя, або вони можуть захищати лише кілька років? Ці речі досі залишаються невідомими.

Для людей, які працюють над прогнозами та моделюванням інфекцій локально, важливими є декілька факторів: висока щільність населення, рівень громадського транспорту та соціальні збори, які сприяють швидкій передачі, як це болісно спотерігають в районі метро Нью-Йорка. "Коли ви моделюєте ці речі, ви повинні здогадуватися та оцінювати, як люди взаємодіють між собою. Наприклад у такому місці, як Нью-Йорк, їдучи в метро, ти контактуєш з сотнею людей ", - каже Rachel Silverman, доктор наук та епідеміолог з Virginia Tech.

Також важливим фактором є місце проживання. Сім’ї, які складаються з кількох поколінь, що змішуються під одним дахом, як це характерно для деяких з найбільш постраждалих районів Північної Італії, також в більшій зоні ризику.
І нарешті, вік і здоров'я населення мають велике значення. Це впливатиме на те, як люди зможуть переносити захворювання та кількість необхідних засобів в госпіталі, які вони, як очікується, потребуватимуть.

Вчені впевнені, що поки люди часто відвідують продуктові магазини, навідують свою сім'ю та пересуваються по країні, вірус продовжить своє поширення.

Державні чиновники та медичні працівники намагаються підготуватися до кількості пацієнтів, яку прогнозують. "Останнє, що ми хочемо – це бути недостатньо підготовленими до сплеску випадків захворювань", - каже Gregory Schrank, доктор медичних наук, спеціаліст з інфекційних хворіб у University of Maryland Medical Center.

Попри всі прогнози, Schrank зізнається, що ситуація залишається приголомшливою. "Кількість випадків та потік пацієнтів до лікарень без сумніву перевищить медичну спроможність більшості закладів охорони здоров'я", - говорить він. "Незалежно від того, де вони знаходяться".

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com