Внутрішньовенне введення вітамінів
30 травня
Чи потрібне рутинне внутрішньовенне введення вітамінів та коли воно є необхідним?
Внутрішньовенне введення вітамінів

Вітаміни – це життєвонеобхідні низькомолекулярні органічні сполуки, які не можуть бути синтезовані ендогенно або в достатній кількості, через що вони повинні надходити з їжею. Самі по собі вітаміни не виконують енергетичної чи структурної функції, але є необхідними для тих сполук, які ці функції виконують.

Слово «вітаміни» походить від латинського «vitae» - життя та «amin» - речовина, що містить аміногрупу. Саме через першу частину слова склалося помилкове враження, що ці сполуки потрібно додатково вживати, щоб забезпечити нормальне функціонування організму. А з розвитком медицини та фарміндустрії стало популярним їхнє внутрішньовенне введення(ВВ).

Єдиною і головною проблемою ВВ вітамінів є те, що не було проведено жодних якісних клінічних досліджень, які б вказували на ефективність даного методу профілактики та лікування, відповідно і не досліджений його негативний вплив.

Якщо у людини виявлено дефіцит певного вітаміну, зазвичай, це можна компенсувати правильною дієтою, яка, швидше за все, і стала причиною дефіциту. Тільки деякі групи населення потребують додаткового вживання цих мікронутрієнтів: вагітним жінкам або тим, які планують вагітність рекомендовано приймати фолієву к-ту 400 мкг/добу; дітям до 5-ти років рекомендується приймати вітаміни А, C і D; людям старше 65 років рекомендовано приймати 10 мкг/добу вітаміну D (доза може змінюватись в залежності від рівня вітаміну D в крові). Ключовим є те, що в даних випадках вони завжди вживаються перорально.

Згідно з рекомендаціями Національної служби охорони здоров’я, В12-дефіцитну анемію необхідно лікувати внутрішньом’язовим введеням вітаміну В12, ВВ є зайвим.

Внутрішньовенно вітаміни вводяться тільки людям, які знаходяться на тотальному парантеральному харчуванні, під контролем відповідних аналізів крові. Така терапія також має ряд ускладнень: сепсис, місцева інфекція, пневмоторакс, повітряна емболія та інші. ВВ вітаміни вводяться також пацієнтам з лабораторно підтвердженим дефіцитом, для яких попередня терапія не була ефективною, або тим, які знаходяться у вкрай тяжкому стані. Внутрішньовенно можуть вводитись вітаміни К, Е, С, В1.  

Весь надлишок вітамінів виводиться з організму, але при високих концентраціях ці речовини здатні чинити і негативну дію.

Високі дози вітаміну А можуть викликати набряк мозку, артралгії, алопецію, десквамацію шкіри, гіперкальціємію та ураження печінки. Вітамін А протипоказаний вагітним жінкам та тим, які планують вагітність через ризик переривання вагітності та вроджених вад плоду.

Токсичність вітаміну D, яка рідко зустрічається, спричиняє гіперкальціємію через надмірне всмоктування кальцію в дванадцятипалій кишці та дистальних звивистих канальцях. Це в свою чергу проявляється диспептичними розладами, полідипсією, поліурією, каменеутворенням в нирках, болем в кістках, м’язах та суглобах.

Гіпервітаміноз Е найчастіше викликається вживання біологічних добавок та може проявлятися геморагічними явищами, оскільки пригнічує агрегацію тромбоцитів. Високі дози вітаміну Е (> 800 мг/добу) протипоказані пацієнтам, які приймають антикоагулянти.

Токсичність вітаміну К є загальною, але частіше зустрічається у дітей, яких годують сумішами та яким вводять провітаміни вітаміну К. Симптомами гіпервітамінозу є гемолітична анемія, жовтяниця новонароджених із гіпербілірубінемуєю та ураженням печінки.

ВВ вітамінів не повинно бути рутинною практикою, як і прийом вітамінів взагалі, а призначення цих препаратів має бути клінічно та лабораторно обґрунтованим. 

Автор ілюстрації: Михайло Сидоренко

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com