Тестостерон та аутизм
01 квітня
Нове дослідження оспорює припущення про те, що чоловічий статевий гормон тестостерон знижує когнітивну емпатію або здатність «читати» емоційні стани інших людей. Знижена когнітивна емпатія є ознакою аутизму, стану, який переважно вражає чоловіків.
аутизм тестостерон

Нове дослідження приймає форму двох великомасштабних рандомізованих контрольованих досліджень, в яких взяли участь 643 дорослих чоловіки. Це найбільша робота у своєму роді.

Дослідники, що працюють в установах Сполучених Штатів і Канади, повідомляють про свої висновки в недавньому звіті Королівського товариства

Вони пояснюють, що більш ранні дослідження, в яких були виявлені зв'язки між тестостероном і низькою когнітивної емпатією, ґрунтувалися на дуже маленьких вибірках і тому не мали достатніх статистичних можливостей для встановлення прямого зв'язку.

«Наші результати однозначно показують, що не існує лінійного причинно-наслідкового зв'язку між впливом тестостерону і когнітивної емпатією», — стверджує перший автор дослідження Амос Надлер, доктор філософії, який працював над дослідженням у Західному університеті в Канаді.

 

Когнітивна емпатія і ASD

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (CDC), в Сполучених Штатах приблизно 1 з 59 дітей страждають розладами аутистичного спектру (ASD), і чоловіки в чотири рази частіше, ніж жінки.

Хоча протягом деякого часу було ясно, що ASD вражає більше чоловіків, ніж жінок, вчені не можуть зрозуміти чому саме така кореляція.

«Звичайно, — каже старший автор дослідження Гідеон Нейв, доктор філософії, доцент кафедри маркетингу в школі Уортон Університету Пенсільванії у Філадельфії, — головний підозрюваний, коли у нас є щось, що різко відрізняється за статтю, це тестостерон».

Він і його колеги визначають когнітивну емпатію як «здатність інтерпретувати емоції інших і розуміти їх поведінку по відношенню до їх емоційного стану».
Вони відрізняють пізнавальну емпатію від емоційної емпатії, яку вони визначають як «замісне почуття чужих емоцій разом з ними».

Люди з ASD зазвичай мають більш низьку когнітивну емпатію, і це погіршує їх здатність соціально взаємодіяти з іншими.

 

Екстремальна модель чоловічого мозку і співвідношення 2D:4D

У новій дослідницькій роботі автори підсумовують популярну модель ASD, звану гіпотезою екстремального чоловічого мозку (EMB).

Прихильники гіпотези EMB припускають, що люди з ASD мають екстремальний чоловічий когнітивний стиль, який вважає за краще систематизацію, а не емпатію.

Вони припускають, що вплив більш високого, ніж зазвичай, рівня тестостерону до народження погіршує когнітивну емпатію «завдяки його маскулінізуючій дії на мозок, що розвивається».

Найбільш переконливі докази на підтримку моделі EMB отримані в дослідженні 2011 року, яке показало, що призначення тестостерону здоровим дорослим жінкам, знижує їх здатність читати емоції інших людей.

У багатьох дослідженнях, що підтримують модель EMB, також використовується міра, яка називається відношенням 2D: 4D, що представляє собою відношення довжини другого і четвертого пальців руки: вказівного і безіменного пальців.

Деякі вчені вважають, що співвідношення 2D: 4D зменшується зі збільшенням впливу тестостерону до народження.

Це припущення призвело до того, що вони використовували це співвідношення в якості непрямого показника впливу тестостерону перед пологами при дослідженні зв'язків між когнітивної емпатією і аутизмом. Однак ці дослідження дали суперечливі результати.

Надлер, Нейв і його колеги відзначають, що в попередніх дослідженнях використовувалися, в основному, невеликі вибірки і використовувалися дані спостережень, які в більшості випадків можуть тільки встановити зв'язок, але не можуть довести причину і наслідок.

 

«Немає доказів» впливу на емпатію

Тому команда вирішила провести більш ретельне розслідування, щоб вирішити недоліки попередніх досліджень. Два рандомізованих контрольованих випробувань, в яких 643 здорових дорослих чоловіка отримували або тестостерон, або плацебо в формі гелю.
Крім гелевого лікування учасники заповнювали анкети і проходили тести на когнітивну емпатію. Дослідники також виміряли їх 2D: 4D співвідношення.

Тести на когнітивну емпатію включали перегляд фотографій акторів і зіставлення їх з описами емоційних станів.

Дослідники відзначають, що хоча у чоловіків, які отримували тестостерон, рівень гормону був підвищеним, він не впливав на їх когнітивну емпатію.

Крім того, не було кореляції між результатами тестів когнітивної емпатії і співвідношеннями 2D: 4D.
«Ми виявили, що немає ніяких доказів на підтримку цього ефекту тестостерону, але це не виключає будь-яких можливих ефектів», каже Нейв.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Вакцини не викликають аутизм!
Нове величезне дослідження, у якому прийняли участь понад 650 тисяч дітей показує, що немає абсолютно ніякого зв’язку між вакцинацією та аутизмом. Лік...