Технології у сучасній стоматології
Майже ніхто не любить ходити до стоматолога, попри те, що всі знають, наскільки важливим для загального здоров'я є стан зубів, ясен та ротової порожнини. Але є і хороші новини: скоро ми позбудемось страху стоматологічного крісла. Нова гама технологічних винаходів від віртуальної реальності до штучного інтелекту робить революцію в стоматології та нашому ставленні до неї.
новітні технології в стоматології

Нова гама технологічних винаходів від віртуальної реальності до штучного інтелекту революціонізує стоматологію та змінює наше ставлення до неї.

Штучний інтелект (ШІ)

Можливість обробляти великі об'єми даних у поєднанні з технологіями штучного інтелекту (ШІ) вже змінюють медицину. Їх застосовують  у діагностиці, розробці лікарських препаратів, оптимізації роботи. Всі ці процеси є складовими цифрової медицини — нової галузі із персоналізації медичних послуг.

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.dentalproductsreport.com/view/true-science-fiction-future-dentistry

Зараз стоматологи використовують програмне забезпечення, базоване на технології глибокого машинного навчання, для швидкого виявлення патологій та вибору методу лікування.  Автори низки останніх досліджень, а також експерти галузі стверджують, що з експоненціальним зростанням даних про стан здоров’я пацієнта та удосконаленням медичного обслуговування, стоматологія (як і інші медичні галузі) вийде на новий етап її «оцифрування».

Розумні зубні щітки

Медицина та охорона здоров’я зараз застосовує дедалі більше датчиків для моніторингу фізичного та емоційного стану і збору даних.  Через трекери (фітнес-браслети, смарт-телефони, натільні сенсори) їх власники можуть дізнатися більше про себе та відстежувати зміни над власним здоров'ям. Окрім цього, гаджети дозволяють ділитися результатами зі своїм лікарем, котрий на їх основі зможе приймати більш обґрунтовані рішення щодо профілактики чи лікування виявленого захворювання. 

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.usa.philips.com/ 

Розумна електрична зубна щітка Kolibree за допомогою сенсорів контролює процес чищення зубів. Девайс озброєний додатком для збору та аналізу даних. А для того, щоб діти регулярно чистили зуби, прилад через синхронізацію з телефоном пропонує дітям веселі ігри. Sonicare — ще одна розумна зубна щітка від Philips. Вона оснащена сенсорами, які можуть у реальному часі надавати зворотний зв'язок через додаток для щітки. Винахід контролює рухи користувача та за потребою їх коректує. Також на ринку існують подібні пристрої від таких компаній, як Colgate та Oral-B.

Доповнена реальність

Доповнена реальність (AR) широко використовують у соціальних мережах. Для прикладу, Snapchat та Viber застосовують її для накладання фільтрів на обличчя під час селфі. Віднедавна, AR додатки застосовуються у стоматології для навчальних та клінічних цілей.

pastedGraphic.png

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.semanticscholar.org/paper/Comparison-of-Two-Innovative-Strategies-Using-for-A-Touati-Richert/

Симулятор DentSim від компанії Image Navigation поєднує AR технологію з манекеном, на якому студенти виконують терапевтичні процедури, отримуючи зворотній зв’язок від приладу, який контролює їхні рухи. Також, у стоматологічній практиці технологія AR є поширеною в реконструктивних та естетичних операціях, надаючи можливість пацієнтам побачити, як вони будуть виглядати після лікування. Програми SmartTek та Kapanu використовують камеру телефону чи планшету для накладання віртуальних зображень покращеного набору зубів до процедури. Технологія також дозволяє пацієнту та стоматологу віртуально "налаштовувати" певні характеристики зубів (висота, відстань).

Віртуальна реальність

На відміну від AR, віртуальна реальність (VR) повністю занурює користувача у віртуальне середовище. Використовуючи спеціальну гарнітуру, студенти та стоматологи можуть практикуватися разом, тоді як пацієнт споглядає заспокійливі пейзажі, перебуваючи у «страшному» стоматологічному кріслі.

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
http://newreality.news/2017/12/25/virtual-reality-a-new-tool-for-dentistry/

pastedGraphic.png​За допомогою камери віртуальної реальності, хірурги мають змогу транслювати операції для навчальних цілей. Пацієнта, технологія VR може звільнити від стресу під час відвідин стоматологічного кабінету. Результати експерименту показали, що VR ефективно «відволікає» під час стоматологічних процедур. Учасники котрі використовували VR окуляри у яких транслювалось відео природи, згодом відзначали позитивне ставлення до стоматологічних процедур та лікування в цілому.

Телемедицинa

Походи до стоматолога потребують значних зусиль для дорослих, але ще більших — від дітей, пацієнтів з особливими потребами або людей похилого віку. Іншою проблемою є відстань: люди, які живуть у сільській місцевості, рідко отримують доступ до стоматолога і майже ніколи не мають можливості вибору. Однак, це суттєво зміниться із поширенням технології.

pastedGraphic.png

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://ostrowon.usc.edu/2020/03/30/teledentistry-faq/

Послуги телемедицини, що пропонуються такими компаніями, як The Teledenists та MouthWatch, забезпечують легший доступ до лікування порожнини рота та зубів, а також значно дешевші для пацієнтів. Це спричинить перехід до дешевшої профілактики та дозволить пацієнтам консультуватися з недоступними, в іншому випадку, медичними працівниками. Наприклад, послуга TeleDent від MouthWatch пропонує універсальну платформу для телемедицини, що дозволяє пацієнтам робити знімки, віддалено надсилати відповідну інформацію стоматологу та проводити прямі консультації. 

Комп’ютерне проектування та 3D-друк

3D-друк спричинив бурхливе обговорення у галузі охорони здоров’я через його потенціал для друку ліків, протезів та навіть копій органів. Його важливість була додатково підкреслена під час кризи COVID-19 через можливий обхід ланцюгів постачання мед. товарів, для швидкого забезпечення лікарень. Оскільки ця технологія має стати невіддільною частиною медичної практики, вона також буде включена в стоматологічні лабораторії.

pastedGraphic.png

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.advanceddentistrypdx.com/the-3d-biocad-trios-intraoral-scanner/

Комп’ютерне проектування (CAD) та автоматизоване виробництво (CAM), включаючи 3D-друк, вже змінюють цей сектор. Вони перетворюють їх на недорогі та ефективні цифрові лабораторії. Традиційно, коли пацієнту потрібна коронка, стоматолог повинен зробити зліпок зуба і виготовити тимчасову коронку, а потім чекати, поки стоматологічна лабораторія зробить постійну. За допомогою технології CAD / CAM зуб свердлять, щоб підготувати його до коронки, та виконують знімок за допомогою комп’ютера. Потім це зображення передається на апарат, яка робить імплантат прямо в офісі. Такі високотехнологічні рішення для лабораторій пропонують Stratasys, Envisiontech та FormLabs.

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
http://hollywooddentalcareusa.com/formlabs-launches-formlabs-dental-and-form-3b-printer/

pastedGraphic.png​3D-принтери також можуть швидше і точніше виготовляти інше стоматологічне обладнання: ортодонтичні моделі, хірургічні фіксатори. Це допомагає вдосконалити робочий процес, зменшити кількість помилок та робочих годин персоналу, що загалом економить час та гроші стоматологічної клініки.

Внутрішньоротова камера

Іноді, незалежно від того, наскільки широко ви відкриваєте рот, стоматолог все одно не може побачити все. Навіть із використанням стоматологічного дзеркала. Це дискомфортно як для пацієнта, так і для лікаря. Однак, поява внутрішньоротових камер може розв’язати цю проблему.

pastedGraphic.png

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.mercervillesmiles.com/advanced-technology/intra-oral-camera/

MouthWatch, Dürrdental та Carestream Dental є одними з багатьох компаній, які випустили на ринок внутрішньоротові камери. Carestream Dental обіцяє революційні камери. Унікальна технологія рідких лінз у камері працює, як людське око, що дозволяє без зусиль захоплювати зображення, забезпечуючи чіткі, деталізовані зображення.

Регенеративна стоматологія

Традиційно зуби випадають із віком або через пошкодження, а тому їх замінюють протезами. Однак галузь регенеративної стоматології кидає виклик цій проблемі розробками, які можуть призвести до самовідновлення зубів та біологічної терапії пошкоджених зубів.

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://www.southfloridadentalcare.com/tooth-regeneration-the-future-of-dentistry/

Дослідники з Університету Ноттінгема та Гарвардського університету розробили стоматологічні пломби, які дозволяють зубам самим заживлятись. Ці пломби стимулюють стовбурові клітини, котрі сприяють росту дентину — основної складової наших зубів. Це дозволить пацієнтам відростити зуби, пошкоджені внаслідок стоматологічних захворювань.

Нові відкриття дослідників Каролінського інституту у 2020 році можуть сприяти розвитку в галузі регенеративної медицини. Вони змогли нанести на карту шляхи диференціації клітин, з яких складаються людські зуби. Дослідники також виявили нові типи клітин і клітинні шари в зубах, які можуть впливати на чутливість зубів.

КРІСПР (CRISPR)

Абревіатура CRISPR означає новаторський метод редагування геному. Запропонований самою природою, дослідники виявили його величезний потенціал лише нещодавно. Він може стати найефективнішою зброєю проти раку та інших патологічних станів. Сфера стоматології, звісно, також отримає користь від цієї технології.

"цифровездоров'я медичніІТтехнології штучнийінтелект стоматологія"
https://bitesizebio.com/47927/history-crispr/

Китайські вчені проводять дослідження з технологією виділення та вимкнення генів, пов'язаних з раком порожнини рота. Інші дослідники використовують CRISPR для зміни функціонування бактерій, відповідальних за утворення нальоту. Їх зусилля можуть призвести до зменшення або профілактики карієсу зубів та захворювань пародонту.

P.S. Технологічний прогрес сприятиме розвитку стоматології та медицини в цілому. Однак, незважаючи на зростаючий доступ до стомат. новинок, я раджу вам не відмовлятись від чищення зубів ;)

Доктор Ростислав Кузяків (Rostyk Kuzyakiv) - запрошений автор для платформи INgenius висвітлює останні новини та досягнення Digital Health у світі. Працює як Biomedical Data Scientist в Universität Zürich, публікується в журналах Cell, PNAS, etc. В свій час закінчив Львівський національний медичний університет ім. Д. Галицького та захистив Ph.D з клінічної біоінформатики в університеті Женеви (Швейцарія).

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com