Розмова небезпечніша за фекалії
29 травня
При звичайній розмові людина виділяє краплі, що здатні переносити новий коронавірус (SARS-CoV-2), який викликає COVID-19, вважають дослідники. Краплі затримувались у повітрі до 14 хвилин, що могло допомогти пояснити, чому хвороба так швидко поширилася – це було висвітлено у недавньому дослідженні
Розмова  фекалії

З іншого боку, окреме дослідження виявило відсутність вірусних частинок SARS-CoV-2 у зразках калу.

Отримані дані можуть дати інформацію про те, як найкраще обмежити поширення хвороби. "Фекально-оральна передача не відбувається", - Andrew Noymer, PhD, доцент кафедри здоров'я та профілактики захворювань в Каліфорнійському університеті. "Я думаю, що це підсилює важливість носіння масок".

SARS-CoV-2 поширюється у вигляді мікрочастинок у повітрі, і діячі сфери охорони здоров'я вважають, що це основний шлях передачі між людьми. Менш зрозуміло, чи потрібно комусь кашляти або чхати, щоб виділити достатню кількість крапель, щоб заразити іншу людину COVID-19 чи розмови також можуть поширювати хворобу.

"На початку люди запитували мене, як вони поширюють вірус, якщо вони не кашляють і не чхають", - заявив Noymer Medscape Medical News. "Це було для нас головоломкою деякий час. Одна справа це періодичне чхання, яке всі роблять час від часу. Але це може бути просто розмова, що поширює вірус, через краплі, які виходять, коли ми говоримо."

 

Попередні дослідження показали, що ці краплі можуть містити респіраторні патогени, такі як мікобактерії туберкульозу, віруси грипу та вірус кору. Чи можуть вони також переносити SARS-CoV-2?

Валентин Стадницький з Національного інституту діабету та його колеги склали частину цієї головоломки для дослідження, опублікованого 13 травня в PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Для вимірювання розміру крапель, що виділяються коли ми говоримо, вони використовували лазер для візуалізації сплеску крапель при розмові, що утворюються, коли група досліджуваних вимовляла слова "будь здоровий".

Цей метод особливо чутливий при виявленні крапель діаметром менш як 30 мкм, що можуть залишатися в повітрі довше, ніж більші краплі, які, як правило, були предметом досліджень.

Стадницький та його колеги підрахували, що одна хвилина голосного виступу генерує щонайменше 1000 крапель, здатних переносити віріони — одиниці вірусу, які можуть викликати інфекцію. Краплі залишалися в повітрі 8 - 14 хвилин, досить довго, щоб хтось вдихнув їх і заразився.

Вони кажуть, що ядра крапель складають в середньому 12–21 мкм в діаметрі при першому викиді та 4 мкм після висихання в повітрі, і що крапля 10 мкм має 0,37% ймовірність містити принаймні один віріон.

Дослідження підтримує висновки комітету Національних академій наук, про що повідомляє Medscape Medical News. Але це не доводить, що розмова поширює COVID-19, сказав Joshua L. Santarpia, PhD, доцент кафедри патології та мікробіології в Університеті Небраски в Омасі. "Вони не проводили жодного дослідження SARS-CoV-2 безпосередньо", - сказав він для Medscape Medical News.

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com