Різниця між лицевими масками
31 травня
Всі ми знаємо що потрібно вдягати маски і деколи робимо їх власноруч в домашніх умовах. Чи є такі маски ефективними? В чому їх основна різниця?Давайте розбиратися разом. Інформація важлива для здоров'я.
Медичні маски, COVID 19

Деякі системи громадського здоров'я стверджують, що маски повинні бути доступні в основному для медичних працівників і вказують на критичний дефіцит хірургічних масок та масок N95. Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC U.S) визнали це занепокоєння, коли рекомендували звичайні маски з тканини для громадськості, а не хірургічні чи N95, що є необхідні насамперед медичним працівникам.

 

Як працюють різні типи масок?

Хірургічні маски

Одноразова маска, яка захищає ніс і рот власника від контакту з краплями, бризками та спреями, які можуть містити мікроби. Хірургічна маска фільтрує великі частинки в повітрі. Ці маски можуть захистити інших , зменшуючи вплив слини та дихальних секретів від носія.

Наразі FDA (Food and Drug Administration U.S) не затвердило жодного типу хірургічної маски, спеціально для захисту від вірусу COVID-19, але ці маски можуть забезпечити певний захист, коли маски N95 недоступні.

 

Маски N95

Маска N95 забезпечує більший захист, ніж хірургічна маска, оскільки вона може фільтрувати як великі, так і дрібні частинки. Назва вказує на те, що маска призначена для блокування 95% дуже дрібних частинок. Як і хірургічні маски, маски N95 призначені для одноразового використання. Однак дослідники наразі випробовують способи дезінфекції масок N95, щоб їх можна було використовувати повторно.

 

Тканинні маски

Поки ми відчуваємо дефіцит хірургічних масок та масок N95, тканинні маски є більш доступними та багаторазовими. Хоча тканинні маски та маски N95 мають різні цілі, вони призначені для уповільнення розповсюдження COVID-19. Тканинна маска, допомагає захистити інших, якщо у власника є вірус. Маска N95 допомагає захистити власника від зараження вірусом.

Країни, які використовували маски для обличчя, тестування, ізоляцію та соціальну дистанцію на початку пандемії, схоже, мали певний успіх, що сповільнило поширення захворювання. Здоровий глузд також говорить про те, що наявність будь-якого захисту краще, ніж його відсутність. Але носіння тканинної маски для обличчя втратить будь-яку цінність, якщо вона не поєднується з частим миттям рук та соціальним дистанціюванням.

Вебсайт CDC пропонує вказівки щодо тканинних масок, виготовлених з бандан та футболок. Вони повинні включати кілька шарів тканини.

 

Як носити тканинну маску для обличчя?

Тканинні маски для обличчя слід надягати в громадських місцях, де важко підтримувати заходи соціальної дистанції, наприклад, у продуктових магазинах.

Ось кілька критеріїв надягання та зняття тканинної маски:

- Надягніть маску, щоб вона щільно закривала рот та ніс.

- Зав'яжіть її за голову або використовуйте вушні петлі та переконайтеся, що вона щільно прилягає.

- Не торкайтеся маски під час носіння.

- Якщо ви випадково доторкнулися до маски, вимийте або продезінфікуйте руки.

- Знімати маску виключно за вушні петлі, не торкаючись лицьової сторони маски чи обличчя.

- Вимийте руки відразу після зняття маски.

- Регулярно мийте маску водою з милом у пральній машині. Це нормально, якщо ви будете її прати з іншим одягом.

 

Також кілька запобіжних заходів щодо маски для обличчя:

- Не надягайте маски тим, хто має проблеми з диханням або непритомний, або не можуть зняти маску без сторонньої допомоги.

- Не надягайте маску дітям до 2 років.

- Не використовуйте маски для обличчя як заміну соціального дистанціювання.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com