Прокальцитонін як біомаркер бактеріальної інфекції
09 квітня
Алгоритми на основі прокальцитоніну можуть безпечно зменшити використання антибіотиків у двох клінічних сценаріях  
antibiotic resistance, biomarkers, procalcitonin, respiratory infections, sepsis

Прокальцитонін — це попередник гормону кальцитоніну, який не виявляється у фізіологічному стані, але він регулюється цитокінами, що в свою чергу виділяються у відповідь на бактеріальну інфекцію. І навпаки, продукція прокальцитоніну блокується гамма-інтерфероном, цитокіном, що виділяється у відповідь на вірусні інфекції. Він також отримав показання FDA в 2016 році для серійного використання для оцінки прогресування сепсису та ризику смертності на 28 днів. 


Рівень прокальцитоніну підвищується у відповідь на системне запалення, особливо бактеріального походження. Багаторазові рандомізовані контрольовані випробування продемонстрували, що алгоритми на основі прокальцитоніну можуть безпечно зменшити використання антибіотиків у двох клінічних сценаріях.  

По-перше, у стабільних пацієнтів з респіраторними інфекціями, що мають низький ризик, рівень прокальцитоніну <0,25 мкг / л може бути рушійним у рішенні відмови від антибіотиків або припинення терапії на ранній стадії.  


По-друге, у важкохворих пацієнтів із підозрою на сепсис клініцисти не повинні спочатку утримуватися від антибіотиків, але рівень прокальцитоніну <0,5 мкг / л або рівні, що знижуються на ≥80% від піку, можуть призвести до припинення прийому антибіотиків після стабілізації.

Нещодавнє припинення вживання антибіотиків на основі  прокальцитонінового керівництва (SAPS), найбільшому дослідженні прокальцитоніну на сьогоднішній день, продемонструвало зниження як впливу антибіотиків, так і смертності у важкохворих пацієнтів. Хоча прокальцитонін готовий до рутинного використання, майбутні дослідження повинні вивчити оптимальні стратегії впровадження в лікарнях, його реальний вплив на клінічні результати та витрати, застосовність його до пацієнтів з ослабленими імунодефіцитом та узагальнення випробувань для населення США.

Рівень прокальцитоніну в сироватці швидко підвищується у відповідь на системні запальні порушення, з піковим рівнем, який корелює з інтенсивністю тригера. Прокальцитонін має короткий період напіввиведення (25–30 годин), і його рівень швидко зменшується при зменшенні запалення. Ці властивості роблять прокальцитонін потенційно корисним у вирішенні питання про те, чи слід приймати антибіотики та коли припинити антибіотикотерапію у клінічно видужуючих пацієнтів. Кінетика також пояснює прогностичну цінність, як початкового рівня прокальцитоніну, так і наступних показників в динаміці.  
 

Photo by CDC on Unsplash

Ефективність прокальцитоніну як діагностичного біомаркеру для сепсису у відділеннях інтенсивної терапії (ICU) була вивчена в декількох дослідженнях та узагальнена в недавньому метааналізі Wacker et al. Цей метааналіз об'єднав 30 досліджень із загальною кількістю 3244 пацієнтів та виявив помірну точність (загальна чутливість 77% та специфічність 79%) із значною неоднорідністю між дослідженнями.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com