Події, які є супер-поширювачами коронавірусу
15 червня
Один зі спалахів під час пандемії починався зовсім безневинно: у середині лютого 61-річна жінка відвідала церковні служби в Тегу, Південна Корея. Незабаром вона отримала позитивний тест на коронавірус, а за два тижні кількість інфікованих зросла від 29 до 2900 осіб.
covid поширення пандемія

 Протягом пандемії спалахи, схожі на цей, з’являлись майже за одну ніч і виходили з-під контролю. Подібні випадки можна назвати «супер-поширювачами», коли одна людина заражає нетипово велику кількість людей.

«Супер-поширювачі» мають наступні ознаки: це переважно були закриті збори, на яких багато людей перебували в тісному, розширеному контакті, наприклад, релігійні служби, дні народження та хорові практики.

 У цьому сенсі не окремі люди становлять притаманний ризик, а саме певний вид діяльності, який навряд чи знову буде вважатися безпечним до отримання вакцини від коронавірусу.

Значення R0 вірусу відноситься до середньої кількості людей, що не має імунітету, серед яких поширюється одне й те саме захворювання. Експерти використовують цей показник, щоб передбачити, наскільки далеко і як швидко пошириться захворювання. Це значення також може впливати на політичні рішення про те, як стримувати спалахи.

 На сьогоднішній день R0 коронавірусу коливається від 2 до 2,5, повідомляє ВООЗ.

 Хоча ВООЗ не визначає "супер-поширювача", експерти кажуть, що це певна особа, яка швидше заразить інших, ніж типовий інфікований. Дослідження SARS у 2011 році показало, що невеликий відсоток населення — 20% — був причиною 80% передачі цієї хвороби під час спалаху.

Але така людина не обов’язково є більш контагіозною за інших або видяляє більше вірусних частинок. Швидше вона має доступ до більшої кількості людей у ​​просторах, що полегшує зараження. Так, наприклад, під час спалаху кору в США саме хворі та невакциновані особи, що відвідували густо скупчені місця, такі як школи, лікарні, літаки та тематичні парки, інфікували та сприяли інфікуванню численної кількості населення.

 Дослідження постійно виявляють, що ризик розповсюдження коронавірусу набагато вищий у приміщенні, особливо у погано провітрюваному, де багато людей перебувають у контакті. 

 Попередній звіт науковців Японії (який не проходив рецензування) припускав, що шанси на те, що інфікована людина "передасть COVID-19 у закритому середовищі, були в 18,7 разів більшими порівняно з відкритим простором".  

Схожі випадки спостерігались при відвідуванні релігійних закладів, вечірок з приводу дня народження, похоронних церемоній у США, а також на уроках співу, де надзвичайно легко передати коронавірус оточенню.

CDC заявив, що подібні супер-поширювачі вказують на те, що коронавірус "може бути переданим із високою ймовірністю у певних умовах".

 

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com