Near Death Experience, DMT та вихід з матриці
02 квітня
Як і багато інших нелегальних наркотиків, вплив ДМТ на мозок практично не досліджувався. Випробування на людях з незаконними наркотиками вимагають суворої етичної та нормативної бази і спеціального дозволу Міністерства внутрішніх справ.
дмт dmt NDE near death experience

Холод рідини тече через руку Іони, коли ДМТ — N, N-діметілтріптамін — закачується в її кровотік. 

Вона знаходиться в процедурній кімнаті Клінічного дослідницького імперського коледжу в Лондоні, де приймає участь у науковому дослідженні впливу незаконного галюциногену ДМТ. Вона в кріслі, маска закриває її очі, канюля висунута з її предпліччя. Світло тьмяніє, а на задньому плані відтворюється спеціально замовлений фоновий саундтрек. Кріс Тіммерманн, психолог і нейробіолог, що займається дослідженнями психоделічних препаратів, стоїть поруч.

Всередині мозку Іони ферменти працюють, немов прибиральники, що збирають мусони, щоб зруйнувати наркотик, який наводнює її систему. Галюцинації вдарили її, як ураган. Охоплює почуття страху.

«Мої очі були заплющені, але відбувалося так багато всього, що було дійсно важко сфокусуватися, — каже згодом Іона. — Одне зображення, яке я пам'ятаю, було розкриттям безлічі книг і випадінням веселки».

«Я відчувала це єдиний раз, коли народжувала. Відчуття, що я не впевнена, що хочу зробити це — але немає шляху назад, ви тут, і ви повинні пройти через це...Я не пам'ятаю, щоб моє тіло було поруч після цього».

Як і очікувалося, Іона раптово НЕ дематеріалізувалася в циркулюючу порожнечу простору-часу. Ця інтенсивна подорож відбувалася виключно в її власному розумі — викликана нелегальним наркотиком, який знаходиться на периферії розважальних психоделіків.

DMT, мабуть, більш відомий як галюциногенне з'єднання аяхуаска. Ця гірка коричнева рідина створюється шляхом об'єднання двох рослин — лози айяуаска і чагарнику під назвою чакруна — і століттями використовувалася ритуально і в медичних цілях амазонськими племенами.

Таємнича чарівність ритуалу аяхуаска, здається, особливо приваблює молодих людей Заходу, які допомогли створити індустрію кустарного туризму аяхуаска в Південній Америці. Ті, хто шукає це, можуть вважати, що це може вилікувати, дати проблиск смерті або навіть загробне життя. Але це не наркотик без ризиків. Аяхуаска могла викликати проблеми у людей зі схильностями щодо психічного здоров'я. Чотири роки тому 19-річний британський турист помер після церемонії аяхуаска.

Дослідницька група Імперського коледжу, що займається психоделічними засобами, послідовно виконувала вимоги для таких випробувань. Вони реєструють ефекти препарату завдяки досягненням в технології картування мозку.

«У минулому передбачалося, що чимало психоделічних переживань — не тільки ДМТ, але й ЛСД, тощо — містять теми смерті», — говорить Кріс, який очолював дослідження. Він пояснює — Одна з причин може полягати в тому, що система мозку досягає такого високого рівня безладу, що психічна реакція може бути такою: «Боже мій, я вмираю».

Іона описує деякі з цих «безладь» як почуття відірваності від свого тіла і каже, що вона швидко виявила, що відчуває дивне, незнайоме відсторонення від відчуття СЕБЕ.

«Моє тіло просто перестало бути актуальним, — каже Іона. — І я відчула, що потрапила в якийсь суп свідомості, який здавався чимось іншим, ніж той, в якому я зазвичай живу — навіть увісні. Здавалося, що все оберталося, крутилося і крутилося. Не схоже, щоб відбувалися нормальні просторово-часові пропорції».
Іона щосили намагається висловити словами те, що вона пережила. Але ближче до кінця тесту вона згадує приголомшуюче почуття подяки за те, що вона вижила, і дивне почуття впевненості.

«У мене було відчуття, що, можливо, смерть — це не кінець — я не релігійна», — говорить вона.

Доза ДМТ, використана в дослідженні, становить мізерну частку токсичної дози — тому учасники не були на межі смерті, навіть коли вони відчували, що це так. Це почуття, відоме як «смерть его», повідомлялося багатьма людьми, котрі відчувають інтенсивні психоделічні переживання.

За словами колеги Кріса Робіна Кархарта-Харріса, його можна описати як повну втрату почуття себе, яке відбувається із суб'єктом, поки він ще в свідомості. Він каже, що це схоже на неспання і відсутність почуття особистої ідентичності.

Дослідники не можуть точно сказати, чому «смерть его» змушує тих, хто проходить через це, відчувати, що вони вмирають. Це може бути зовсім не схоже на смерть. Ясно, що ніхто, хто насправді помер, не може повернутися, щоб розповісти історію.

Але ми знаємо про феномен, який називається «досвід близької смерті» (Near Death Experience, NDE). Філософ і психолог Реймонд Муді придумав цю фразу в своїй книзі 1975 року "Життя після життя». Муді вивчав 50 осіб, які пережили «клінічну смерть», але згодом були реанімовані, і говорили про загальні речі: яскраве світло, відчуття відчуженості від тіла, почуття захищеності та тепла, зустрічі з духовними істотами — ангелами, наприклад.

«Що мене вразило з самого початку мого інтересу, так це велика схожість у звітах, — написав він. — Не дивлячись на те, що вони походять від людей самих різних релігійних, соціальних та освітніх верств».

Муді так захопився своїми відкриттями, що сказав, що вони дали йому «велику впевненість» щодо загробного життя. У наступні роки вивчення мозкової активності в момент смерті стало сферою його наукового інтересу, і результати, які свідчать про незвичайні біологічні процеси, мабуть, мають місце, хоча жодне з цих досліджень не дало ніяких доказів загробного життя.

Інтерес до NDE досяг свого піку в 2012 році, коли нейрохірург Ебен Олександр з'явився на Опрі (шоу Опри Вінфрі. Ебен написав книгу «Доказ небес», в якій описувалося квазі-небесне зіткнення з мільйонами метеликів і бачення його покійної сестри, що виникло в результаті нападу бактеріального менінгіту. Книга продалася мільйонами копій на тлі заяви Ебена про те, що його досвід довів існування загробного життя.

«Але це фігня. Це класична псевдонаука», — каже Робін Кархарт-Харріс, який спроектував експеримент дослідницької групи, що займається вивченням психоделічних засобів, з Крісом.

До цього дня Ебен захищає своє твердження NDE, кажучи, що немає ніякого наукового пояснення його переживань, які, за його словами, не повинні були бути можливі через рівень порушення його функцій мозку.

Але для дослідників в Imperial набагато більш імовірно, що NDE є ні чим іншим, як погано зрозумілим біологічним процесом. А ДМТ може бути просто «наркотичною моделлю для стану невизначеності (між життям і смертю)» Робін говорить, що це принципово не є порталом в загромбне життя.

«Тут немає нічого, що могло б дати нам можливість припустити, що на ДМТ ви буквально переступаете закони цього Всесвіту і дійсно відправляєтеся в інший світ», — каже він.

Порівняння NDE з досвідом DMT має одне очевидне практичне застосування — воно може надати вченим спосіб вивчення стану, близького до смерті, без майже повного знищення людей.

Таким чином, дослідницька група, що займається вивченням психоделічних засобів співпрацювала зі вченими в Бельгії і Франції, щоб записати досвід 30 учасників ДМТ і порівняти їх з документально оформленими NDE. Результати виявилися кращими, ніж вони сподівалися.

«Ми виявили, що це був сильний збіг з більшістю тверджень, — говорить Кріс. — Я був досить здивований».

«Наслідки досить глибокі, — говорить Робін. — Я відчуваю себе трохи впевненіше в тому, як це — померти… тому що я можу сказати, це принаймні трохи схоже на те, що може бути під DMT».

За словами Кріса, багато учасників повідомляли про підвищення настрою після дослідження. Існує обмежена кількість наукових доказів терапевтичної користі препарату, і експерти не рекомендують приймати ДМТ в неконтрольованих умовах через документально підтверджені випадки психозу і навіть смерті.

Однією із заявлених причин, по якій люди продовжують відвідувати ретріти аяхуаска, є передбачуваний перетворюючий потенціал препарату.

«Це, напевно, найбільш інтенсивний досвід, який у мене був, — каже Іона. — Почуття, що народження і смерть були просто трансформацією, а не кінцем, було чимось, що здавалося правдою».

Будь то знімання селфі або прокрутка в Instagram, ми повинні бачити, як ми віддзеркалюємося у всьому, що ми робимо.

«Ми чіпляємося за ідею про те, що щось у свідомості его виживає після смерті, і думка про те, що це не страшно, тому що ми так прив'язані до свого его», — каже Робін. — Але інша ймовірність полягає в тому, що коли ти помреш, світ не закінчується, тому що він триває для всіх інших. І якщо це не втішає людей, то там є щось самозакохане, чи не так? — говорить він. — Тому що Всесвіт триває».

Недавні дослідження показали, що ДМТ присутній і вивільняється з шишкоподібної залози живих гризунів, які вільно переміщуються. Хоча більш ранні дані свідчать про те, що DMT може не синтезуватися в значній мірі в мозку, дослідження показали, що необхідні ферментні компоненти для біосинтезу DMT присутні в окремих типах і ділянках клітин мозку, а також в інших тканинах, які раніше не досліджувалися. Нові рецептори до DMT були ідентифіковані, і була запропонована потенційна роль DMT як нейропротектора і/або нейрорегенеративного агента. Було показано, що галюциногени виробляють паттерни мозку, що нагадують стан сну, мабуть, опосередковані активацією рецептора 5-HT2A. Ефект ДМТ в цьому відношенні ще не вивчений.

Згодом спостереження за галюциногенними явищами, що виникли після введення ДМТ, привели до припущення, що ендогенний ДМТ, можливо, залучений в психоз, нормальні ознаки і переживання, такі як творчість, уяву і стан сну, підтримання «бадьорої» реальності, змінені стани свідомості, в тому числі, релігійні та/або духовні явища і NDE. Також були запропоновані ще більш далекосяжні й «інші земні» гіпотези, які передбачають, що ДМТ, як і інші галюциногени, може надати фактичні докази чи філософське розуміння багатьох залишених без відповіді питань щодо екстраординарних станів свідомості. Незалежно від рівня і причини таких припущень і гіпотез, тільки наукове дослідження може підтвердити або спростовувати таке мислення. Немає сумнівів в тому, що дослідження галюциногенів були забороненим плодом, довго дозріваючим на дереві пізнання.

Очевидно, що ми занадто довго ігнорували область досліджень галлюциногена у всіх її потенційних аспектах. Це особливо вірно, якщо дослідження демонструють чітку роль одного з його найбільш видатних членів — ДМТ— як ендогенного регулятора функції мозку. Ці та багато інших можливих підходів і гіпотез щодо ДМТ і інших психоделіків є можливостями для досліджень, які мають великий потенціал і заслуговують на увагу і підтримку. Звертаючись до цієї роботи з новітніми технологіями в області генетики, аналітичної хімії, молекулярної біології, візуалізації та інших, ми, безсумнівно, можемо отримати нові знання і поставити нові питання. Якщо політика будь-якої однієї країни забороняє це, можливо, інші приймуть виклик для подальшого пізнання нашого власного потенціалу та подальшого розвитку і розуміння того, що ми цінуємо як наша найбільш унікальна людська характеристика — невикористані можливості розуму. (https://bit.ly/2XaSJQ4)

З огляду на ендогенну природу ДМТ, він заслуговує особливого статусу для майбутніх досліджень.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com