Мамографія - коли, кому і навіщо?
28 лютого
У структурі онкологічної захворюваності жінок в Україні рак молочної залози займає перше місце. В 2020 році в Україні було зафіксовано 12 824 нових випадків раку грудної залози, з яких лише 88 випадків у чоловіків, решта - жінки. Скринінг - це те, що може врятувати ваше життя.
груди рак мамографія мамограф скринінг молочна залоза

Рак молочної залози є найпоширенішим онкологічним захворюванням у жінок у Європейському регіоні за оцінкою ВООЗ  захворюваність 576 300 у 2020 році. Також він є найпоширенішим видом раку у жінок у Сполучених Штатах, за винятком раку шкіри. Це приблизно 30% (або 1 із 3) усіх нових випадків раку у жінок щороку, а по світовим даним 1 із 4.

Прогноз Американського онкологічного товариства щодо раку молочної залози в Сполучених Штатах на 2023 рік такі:

  •      Близько 297 790 нових випадків інвазивного раку молочної залози буде діагностовано у жінок.
  •      Буде діагностовано близько 55 720 нових випадків протокової карциноми in situ.
  •      Близько 43 700 жінок помруть від раку грудей.

Рак молочної залози в основному зустрічається у жінок середнього та старшого віку. Середній вік на момент діагностики раку молочної залози становить 62 роки. Це означає, що половини жінок, у яких розвинувся рак молочної залози, на момент встановлення діагнозу було 62 роки або менше. Дуже невелика кількість жінок, у яких  рак молочної залози діагностується, молодші 45 років.

Скринінг раку молочної залози означає перевірку молочних залоз жінки на наявність раку до появи ознак або симптомів захворювання. Всі жінки повинні бути проінформовані своїм медичним працівником про найкращі варіанти обстеження для них. Хоча скринінг на рак молочної залози не може запобігти раку молочної залози, він може допомогти виявити рак молочної залози на ранній стадії, коли його легше лікувати.

Сьогодні ми розповімо більше про один з таких методів, а саме мамографію.

Мамографія - це низькодозоване рентгенівське обстеження молочної залози. Регулярні мамографії можуть допомогти виявити рак молочної залози на ранній стадії, коли лікування найімовірніше буде успішним. Мамографія часто може виявити зміни грудей, які можуть бути раковими, за роки до появи фізичних симптомів. Результати багатьох десятиліть досліджень чітко показують, що жінки, які регулярно проходять мамографію, мають більшу ймовірність виявлення раку молочної залози раніше, рідше потребують агресивних методів лікування, таких як операція з видалення всієї молочної залози (мастектомія) і хіміотерапія, а також мають більшу ймовірність бути вилікуваний.

Мамографія не ідеальний метод. Він пропускає деякі види раку грудей. І якщо щось буде виявлено під час скринінгової мамографії, жінці, швидше за все, знадобляться інші тести (наприклад, додаткові мамографії або УЗД грудей), для остаточного встановлення діагнозу. Існує також невелика ймовірність виявлення ознак раку при його відсутності. (Це називається гіпердіагностикою.) Важливо, щоб жінки, які проходять мамографію, знали, чого очікувати, і розуміли переваги та обмеження скринінгу.

Мамограф має 2 пластини, які стискають або сплощують груди, щоб розсунути тканини. Це забезпечує кращу якість зображення та дозволяє використовувати випромінювання меншої потужності.

"mamography"
https://www.foxchase.org

 

2D мамограми проти 3D


Багато досліджень виявили, що 3D-мамографія, здається, знижує ймовірність повторних візитів після скринінгу для подальшого обстеження. Схоже, що він також виявляє більше випадків раку молочної залози, і кілька досліджень показали, що він може бути корисним жінкам із більш щільними грудьми. Зараз триває велике дослідження для кращого порівняння результатів 3D мамографії та стандартної (2D) мамографії.

Тривимірна  мамографія також відома як томосинтез грудей або цифровий томосинтез грудей. Як і при стандартній (2D) мамографії, кожна молочна залоза стискається під двома різними кутами (один раз зверху вниз і один раз збоку в бік) під час рентгенівського знімка. Але для 3D-мамографії машина здійснює багато регтген-сканувань, коли вона рухається по невеликій дузі навколо грудей. Потім комп’ютер об’єднує зображення в серію тонких фрагментів. Це дозволяє лікарям більш чітко бачити тканини грудей у трьох вимірах. (Стандартну двовимірну [2D] мамографію можна зробити одночасно або її можна реконструювати з 3D-зображень мамографії.)

Слід зазначити, що 3D-мамографії часто коштують дорожче, ніж 2D-мамографії, і ця додаткова вартість може не покриватися страхуванням.

Рекомендації Американського онкологічного товариства (ACS) щодо скринінгу раку молочної залози вважають, що проходження 2D або 3D мамографії відповідає поточним рекомендаціям щодо скринінгу. ACS також вважає, що жінки повинні мати можливість вибирати між двовимірною та тривимірною мамографією, якщо вони або їхній лікар вважають, що одна з них буде більш доцільною, і що витрати з власної кишені не повинні бути перешкодою для отримання будь-якої з них.

Читайте також: Онко-скринінг дорослих

Чи є мамографія безпечною?

Сучасні апарати використовують низькі дози радіації, щоб отримати рентгенівські знімки грудей із високою якістю. Але переваги мамографії переважують будь-яку можливу шкоду від опромінення. У середньому загальна доза для типової мамографії з 2 переглядами кожної з грудей становить близько 0,4 мілізівертів, або мЗв. (МЗв є мірою дози опромінення.) Доза опромінення на 3D-мамографії може коливатися від трохи нижчої до трохи більшої, ніж на стандартній 2D-мамографії.

Щоб пояснити ці дози в перспективі, люди в США зазвичай піддаються в середньому приблизно 3 мЗв радіації щороку лише з їхнього природного оточення. (Це називається фоновим випромінюванням.) Доза опромінення, яка використовується для скринінгової мамографії обох грудей, приблизно дорівнює тій самій кількості опромінення, яку жінка отримала б від свого природного оточення протягом приблизно 7 тижнів.

Якщо є шанс, що ви вагітні, повідомте про це свого медичного працівника та рентгенівського технолога. Незважаючи на те, що ризик для плоду дуже малий, а мамографія, як правило, вважається безпечною під час вагітності, скринінгові мамографії не проводять регулярно вагітним жінкам, які не мають підвищеного ризику раку молочної залози.

Клінічний огляд молочних залоз та самообстеження

 

Дослідження не показали чіткої користі від регулярних фізикальних оглядів грудей, які проводять медичні працівники (клінічний огляд грудей) або самі жінки (самоогляд грудей). Існує дуже мало доказів того, що ці тести допомагають виявити рак грудей на ранніх стадіях, коли жінки також проходять скринінгову мамографію. Найчастіше, коли рак молочної залози виявляється через симптоми (наприклад, ущільнення в грудях), жінка виявляє цей симптом під час звичайних дій, таких як купання або одягання. Жінки повинні знати, як зазвичай виглядають і відчуваються їхні груди, і повинні негайно повідомляти лікаря про будь-які зміни.

Хоча Американське ракове товариство не рекомендує регулярні клінічні обстеження молочних залоз або самообстеження грудей як частину звичайного скринінгу на рак молочної залози, це не означає, що ці обстеження ніколи не слід проводити. У деяких ситуаціях, зокрема для жінок із ризиком вищим за середній, постачальники медичних послуг все одно можуть пропонувати клінічне обстеження грудей разом із наданням консультацій щодо ризику та раннього виявлення. І деяким жінкам усе ще зручніше проводити регулярні самоогляди, щоб відстежувати, як виглядають і відчуваються їхні груди. Але важливо розуміти, що існує дуже мало доказів того, що регулярне проведення цих обстежень корисне для жінок із середнім ризиком раку молочної залози.

Коли починати мамографічне обстеження грудей?

Думки світових організацій щодо початку та частоти проведення мамографічного обстеження, дещо відрізняються від українських рекомендацій  Міністерства охорони здоров'я. А саме, за програмою медичних гарантій кожній жінці в Україні, починаючи з 40 років щорічно рекомендовано безкоштовне проходження мамографії.

Клініка Майо теж підтримує скринінг, починаючи з 40 років, оскільки можна рано виявити рак грудей. Проте і наголошує, що основне занепокоєння щодо маммографії для скринінгу раку молочної залози – ймовірність хибнопозитивного результату, які найчастіше трапляються у віці 40-50 років.

У Великій Британії усіх жінок, хто зареєстрований у лікаря загальної практики, кожні 3 роки рекомендують скринінг грудей згідно рекомендацій Національної служби здоров'я у віці від 50 до 71 року. Пацієнтки отримають поштою лист із запрошенням.

Ми вирішили детальніше зупинитися на рекомендаціях Європейської комісії щодо раку молочної залози. Зауважимо, що ці рекомендації для жінок, які не мають симптомів раку молочної залози, не мають високого ризику розвитку раку молочної залози.

  • Жінки 40-44 років: скринінг не показаний
  • Жінки 45-49 років: скринінг кожні 2-3 роки
  • Жінки 50-69 років: скринінг кожні 2 роки
  • Жінки 70-74 роки: скринінг кожні 3 роки.

 

Рекомендації Американського товариства раку, дещо відрізняються.

  1. Жінки віком від 40 до 44 років повинні мати вибір починати щорічне обстеження на рак молочної залози з мамографії, якщо вони цього бажають.
  2. Жінки віком від 45 до 54 років повинні проходити мамографію щорічно.
  3. Жінки віком від 55 років повинні проходити мамографію кожні 2 роки або можуть продовжувати щорічний скринінг.
  4. Скринінг повинен тривати до тих пір, поки жінка має гарне здоров'я і очікується, що вона проживе ще 10 років або довше.
  5. Усі жінки повинні знати про відомі переваги, обмеження та потенційну шкоду, пов’язану зі скринінгом раку молочної залози.


Рекомендації Американського онкологічного товариства щодо скринінгу для жінок з високим ризиком

Жінки, які мають високий ризик розвитку раку молочної залози на основі певних факторів, повинні щороку проходити МРТ молочної залози та мамографію, зазвичай починаючи з 30 років. Це стосується жінок, які:

  1. Мають ризик раку молочної залози протягом життя приблизно від 20% до 25% або більше відповідно до інструментів оцінки ризику, які базуються головним чином на сімейному анамнезі (див. нижче).
  2. Відома мутація гена BRCA1 або BRCA2 (на основі генетичного тестування)
  3. Мають родича першого ступеня (батька, брата, сестру або дитину) з мутацією гена BRCA1 або BRCA2, і самі не проходили генетичне тестування
  4. Пройшли променеву терапію грудної клітини, коли їм було від 10 до 30 років
  5. Мають синдром Лі-Фраумені, синдром Коудена або синдром Банаяна-Райлі-Рувалкаба, або маєте родичів першого ступеня з одним із цих синдромів.

Американське  товариство раку рекомендує не проходити МРТ-скринінг жінкам, у яких ризик раку грудей протягом усього життя становить менше 15%.

Немає достатньо доказів, щоб рекомендувати або бути проти щорічного МРТ-обстеження для жінок, які мають вищий ризик протягом життя на основі певних факторів, таких як:

  • Наявність в особистому анамнезі раку молочної залози, протокової карциноми in situ, лобулярної карциноми in situ, атипової протокової гіперплазії або атипової лобулярної гіперплазії
  • Наявність «надзвичайно» або «послідовно» щільних грудей, як видно на мамографії.

Якщо використовується МРТ, це повинно бути доповненням до скринінгової мамографії, а не замість неї. Це пов’язано з тим, що хоча МРТ з більшою ймовірністю виявить рак, ніж мамографія, вона все одно може пропустити деякі види раку, які б виявила мамографія.

Більшість жінок з групи високого ризику повинні починати обстеження за допомогою МРТ і мамографії, коли їм виповниться 30 років, і продовжувати до тих пір, поки вони здорові. Але це рішення слід приймати разом із медичними працівниками , враховуючи особисті обставини жінки та вподобання.

Що таке щільна тканина грудей?

Щільність грудей – це міра кількості фіброзної та залозистої тканини (також відомої як фіброзно-залозиста тканина) у ваших грудях порівняно з жировою тканиною. Це не пов’язано з розміром або пружністю грудей.

Грудні залози складаються з часточок, проток, жирової та волокнистої сполучної тканини.

  • Часточки - це маленькі залози, які виробляють молоко, тоді як протоки - це крихітні трубочки, які несуть молоко від часточок до соска. Разом часточки і протоки називаються залозистою тканиною.
  • Фіброзна тканина та жир надають грудям розмір і форму та утримують інші структури на місці.
https://www.cancer.org

 

Фіброзну та залозисту тканину важче побачити на мамографії, тому тканину молочної залози можна назвати «щільною», якщо у вас багато цих тканин (і не так багато жиру).

Наявність щільної тканини молочної залози є звичайним явищем. Деякі жінки мають більш щільну тканину грудей, ніж інші. У більшості жінок груди з віком стають менш щільними. Але в деяких жінок змін мало.

Як дізнатися, чи є вас  щільні груди?

Радіологи – це лікарі, які «читають» мамографію (та інші типи візуалізаційних тестів). Вони перевіряють вашу мамографію на наявність аномальних ділянок, а також перевіряють щільність грудей.

Існує 4 категорії щільності грудей. Вони переходять від майже всієї жирової тканини до надзвичайно щільної тканини з дуже невеликим вмістом жиру. Рентгенолог вирішує, яка з 4 категорій найкраще описує щільність ваших грудей:

"categoryA"
Категорія А: груди представлені майже повністю жировою тканиною

 

"категорія В"
Категорія B: є розрізнені ділянки щільної залозистої та фіброзної тканини (на мамографії видно як білі ділянки).
"категорія С"
Категорія C: більша частина молочної залози складається з щільної залозистої та фіброзної тканини (описується як неоднорідно щільна). Через це може бути важко побачити невеликі утворення в щільній тканині або навколо неї, які також виглядають як білі ділянки.
"КАТЕГОРІЯ D"
Категорія D: молочні залози надзвичайно щільні, через що важче побачити утворення або інші знахідки, які можуть виглядати як білі ділянки на мамографії.

 

Щільність грудей важлива з двох основних причин:

  • Жінки з щільною тканиною молочної залози мають вищий ризик раку молочної залози порівняно з жінками з менш щільною тканиною молочної залози. Наразі незрозуміло, чому щільна тканина молочної залози пов’язана з ризиком раку молочної залози. Можливо, щільна тканина молочної залози містить більше клітин, які можуть перетворитися на аномальні клітини.
  • Щільна тканина молочної залози також заважає радіологам побачити рак на мамографії. Щільна (фіброзна та залозиста) тканина молочної залози на мамографії виглядає білою. Утворення на грудях і рак також можуть виглядати білими, тому через щільну тканину їх важче побачити. Навпаки, на мамографії жирова тканина виглядає майже чорною, тому легше побачити білу пухлину, якщо більшу частину грудей займає жирова тканина.

Рак грудей у чоловіків

Рак молочної залози найчастіше зустрічається у жінок, але чоловіки також можуть хворіти на рак грудної залози. Приблизно 1 з кожних 100 випадків раку грудної залози, діагностованих у Сполучених Штатах, виявляється у чоловіків.

Найпоширенішими симптомами раку грудей у чоловіків є:

  • Шишка або припухлість у грудях.
  • Почервоніння або лущення шкіри в грудях.
  • Подразнення або ямочки на шкірі грудей.
  • Виділення із сосків.
  • Втягування соска або біль в області соска.

Ці симптоми можуть виникати при інших захворюваннях, які не є раковими. Якщо у вас є будь-які симптоми або зміни, негайно зверніться до лікаря.

Кілька факторів можуть збільшити ймовірність захворіти на рак молочної залози. Наявність факторів ризику не означає, що ви захворієте на рак грудей.

  1. Старіння. Ризик раку молочної залози зростає з віком. Більшість випадків раку молочної залози виявляють після 50 років.
  2. Генетичні мутації. Успадковані зміни (мутації) у певних генах, таких як BRCA1 і BRCA2, збільшують ризик раку молочної залози.
  3. Сімейна історія раку молочної залози. Ризик раку молочної залози у чоловіка вищий, якщо у близького члена родини був рак молочної залози.
  4. Лікування променевою терапією. Чоловіки, які проходили променеву терапію грудей, мають більш високий ризик захворіти на рак грудей.
  5. Лікування гормональною терапією. Препарати, що містять естроген (гормон, який допомагає розвивати та підтримувати жіночі статеві ознаки), які використовувалися для лікування раку передміхурової залози в минулому, збільшують ризик раку грудної залози у чоловіків.
  6. Синдром Клайнфельтера. Синдром Клайнфельтера — рідкісне генетичне захворювання, при якому у чоловіків є додаткова Х-хромосома. Це може призвести до підвищення рівня естрогену в організмі та зниження рівня андрогенів (гормонів, які допомагають розвивати та підтримувати чоловічі статеві ознаки).
  7. Певні умови, які впливають на яєчка. Пошкодження, набряк або операція з видалення яєчок можуть збільшити ризик раку грудної залози.
  8. Захворювання печінки. Цироз печінки може знизити рівень андрогенів і підвищити рівень естрогену у чоловіків, збільшуючи ризик раку грудної залози.
  9. Надмірна вага і ожиріння. Літні чоловіки з надмірною вагою або ожирінням мають більший ризик захворювання на рак грудей, ніж чоловіки з нормальною вагою.

Усі чоловіки можуть знизити свій ризик, підтримуючи належну вагу та залишаючись фізично активними.

Висновки

Регулярне проходження скринінгу раку молочної залози підвищує ваші шанси на раннє виявлення захворювання, призначення вчасної лікувальної терапії та повного одужання. Щорічне мамографічне обстеження в Україні є цілком безкоштовним для цього потрібно звернутися до вашого сімейного лікаря за електронним скеруванням. Якщо ви перебуваєте у групі високого ризику, проконсультуйтеся зі своїм лікарем для обрання складання індивідуального плану початку скринінгу та його частоти.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com