Кокранівське товариство і з чим його їдять
Про те, чому Кокранівське товариство має такий авторитет серед наукової медичної спільноти, цілі, ідеали та історію створення даної організації.
кокран кохран кокранівське співтовариство

Напевно ви вже не раз зустрічали посилання на Кокранівське товариство у прочитаних наукових статтях, протоколах лікування або навіть на сторінках соцмереж у прогресивних медиків та науковців. Навіть якщо для вас це зовсім незнайомі слова, продуктами діяльності Кокранівського товариства ви точно користувались, адже для створення близько 90% гайдлайнів від ВООЗ використовуються систематичні огляди бібліотеки Кокрану. Що там говорити, Кокранівська бібліотека є найбльш цитованим ресурсом на медичну тематику у Вікіпедії, відразу після неї за цим показником знаходяться журнали The New England Journal of Medicine та The Lancet.

Для того, щоб зрозуміти, чому ця організація отримала таке широке визнання, а її плоди – поширення, слід почати з передумов, історії виникнення, а, відповідно, й походження назви організації.

Щороку в спеціалізованих наукових журналах публікується неймовірна кількість статей. Приміром, ще на початку 2020 року з’являлось по 4000 статей про коронавірус щотижня, а щомісяця їх загальна кількість подвоювалась, що створювало серйозний виклик для науковців та медиків, які хотіли аналізувати та робити висновки з накопиченої інформації. Очевидно, що навіть науковцям, попри все завзяття, дуже складно слідкувати абсолютно за всіма статтями в сфері. Окрема справа – практикуючі лікарі, котрі закономірно, більшість часу витрачають в безпосередній роботі з пацієнтами. Тому не дивно, що лікарям часто доводиться покладатись на людей, котрі присвятили себе такому аналізу, перевірці та узагальненню висновків окремих досліджень. Саме такі ентузіасти і формують Кокранівське співробітництво, одну з найвідоміших та визнаних організацій у даній сфері. 

«Кокран» або «Кокранівське співтовариство/співпраця» (Cochrane Collaboration) назване на честь Арчибальда Кокрана – шотландця, який провів чимало часу за працею в польових госпіталях, де і зрозумів гостру необхідність сумлінної перевірки методик лікування інструментами, які сьогодні прийнято називати доказовою медициною.

Арчибальд Кокран (1909-1988), «батько доказової медицини». The Lancet

Після закінчення Другої світової війни Кокран все більш завзято просував цінності доказової медицини, а також ідею того, що лікарі повинні мати доступ до найновіших, перевірено ефективних методик лікування. Він продовжив навчання та зробив приголомшливу кар’єру в галузі медичних досліджень. До речі, його викладачем статистики був Остін Бредфорд Хілл – перший науковець, що довів кореляцію між курінням сигарет та раком легень. Арчі обґрунтував доцільність використання сьогодні всім відомих рандомізованих контрольованих досліджень для підвищення результативності та ефективності медичної допомоги, і відобразив та розкрив це у своїй відомій книзі «Effectiveness and Efficiency: Random Reflections on Health Services». Його робота врешті-решт вилилась у заснування Кокранівської бібліотеки – бази даних систематичних оглядів, а далі – у створення Британського Кокранівського центру в Оксфорді. Як ви вже мабуть здогадались, сьогодні їх спадкоємцем є міжнародне співтовариство «Кокран»

Сучасний Кокран – це глобальна організація з дуже чіткою обгрунтованою методологією та правилами. Вона має офіційні представництва в 45 країнах світу, що робить можливим просування цінностей доказової медицини як в політичній, так і в практичній сферах цих держав.

Географічний розподіл офіційних Кокранівських груп у світі. Cochrane. “Our global community”.

Чи задумувались ви над тим, що означає логотип організації? Насправді він має дуже глибокий сенс, та закодовану «ідеологію» Кокрану. Коло позначає питання, яке досліджується; воно розділене навпіл, адже можливі позитивні та негативні результати під час перевірки даного питання, а фіолетові лінії в колі – не що інакше, як лісова діаграма (блобограма) - спосіб графічного зображення складової вершини піраміди доказовості медичних наукових даних – мета-аналіз.

Зрозуміло, що продуктом праці цих десятків центрів Кокрану по всьому світі є кокранівські огляди, що за своєю суттю є систематичними оглядами. Однак тут є  досить цікаве питання, що нерідко викликає труднощі у розумінні: мета-аналіз і систематичний огляд це синоніми? Між ними можна поставити знак «=»?

І справді, дані поняття дуже часто використовують як взаємозамінні, однак це є помилкою. Систематичний огляд – це коли для того, щоб дати відповідь на обране питання, відбирають, оцінюють і синтезують результати первинних досліджень, які безпосередньо перевіряли це питання. Іншими словами, він являє собою вичерпний огляд наукової літератури, що описує досліджувану тему або питання.  Систематичні огляди, в свою чергу, часто використовують статистичні методи для об’єднання даних з окремих наукових досліджень, щоб врешті-решт отримати більш статистично достовірний результат. Ці «статистичні маніпуляції» і називаються мета-аналізом, який є інструментом в структурі систематичного огляду. Систематичні огляди не обов’язково містять мета-аналізи в своїй структурі, однак всі мета-аналізи є складовою систематичних оглядів. Простіше кажучи, систематичний огляд - це про увесь процес відбору, оцінки та узагальнення всіх доступних доказів з теми, тоді як терміном «мета-аналіз» позначають сам статистичний підхід до об’єднання даних, отриманих в результаті систематичного огляду.

Врешті-решт, для того, щоб стати ідейною частиною Кокранівського товариства, вам не обов’язково клопотати про відкриття наступного їх центру в Україні. Можна ознайомитись з безкоштовними посібниками з найновішими рекомендаціями щодо систематичних оглядів, де не тільки детально описані кроки для створення якісних систематичних оглядів, які стануть корисними для решти науково-медичного товариства, а й даються рекомендації щодо аналізу на достовірність кожного окремо взятого вами дослідження.

І наостанок, коли після прочитання чергового висновку кокранівського огляду, що містить обережні формулювання на кшталт: «доступна інформація з даного питання не дозволяє зробити однозначні висновки» ви відчуєте внутрішнє невдоволення, адже на сусідньому сайті позиція з даного питання чітка та однозначна, пам’ятайте:

«найважливіша максима для аналізу даних, котру варто враховувати, і про яку часто забувають статистики, полягає в наступному: 'набагато краще мати приблизну відповідь на правильне питання, яке часто буває розмитим, ніж точну відповідь на неправильне питання, яке завжди можна сформулювати чітко ’».

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com