Клінічні рекомендації щодо ведення пацієнтів з респіраторним дистрес-синдромом, пов'язаним з вейпінгом
Використання електроних сигарет стає все більш популярним, але, на жаль, не проходить безслідно для здоров'я. Вчені Університету Массачусетса стверджують, що у пацієнтів, які зловживають вейпінгом розвиваются специфічні ураження та їм необхідна відповідна медична допомога.
вейпінг

Експерти в області інтенсивної терапії стверджують, що особи, які використовують електронні сигарети, схильні до розвитку VARDS («респіраторний дистрес-синдром, пов'язаний з вейпінгом»).

За останніми даними Центру з контролю і профілактики захворювань, на території США зафіксовано 2758 випадків госпіталізації і 64 смерті внаслідок ураження легень, пов'язаного з вейпінгом.

"Наш внесок полягає в тому, щоб надати клініцистам, що спеціалізуються в області інтенсивної терапії, інструменти, необхідні для ідентифікації, сортування, лікування і моніторингу пацієнтів, що піддаються впливу вейпінга", — сказав Craig Lilly з медичної школи Університету Массачусетса.

На щорічному конгресі Товариства інтенсивної терапії та реаніматології (SCCM 2020) експерти представили клінічне керівництво по VARDS («респіраторний дистрес-синдром, пов'язаний з вейпінгом»), яке також було опубліковано в журналі "Critical Care Explorations".

Відповідно до рекомендацій, пацієнти з VARDS мають стаж використання електронних сигарет протягом 90 днів до появи симптомів; у них наявні характерні інфільтрати в легенях (затемнення на безконтрастній рентгенограмі або затемнень за типом "матового скла" на КТ); та скаржаться на симптомі інфекції дихальних шляхів. Характерними симптомами VARDS вважаються: біль в грудях, кашель, слабкість, прискорене дихання або втрата ваги.

Крім того, у пацієнтів з VARDS при візуалізації грудної клітки виявляються зміни в легенях, що не піддаються класифікації та спостерігається гостра гіпоксемія. Необіхідно проводити диференційну діагностику VARDS з випадками гострої еозинофільної пневмонії, алергічного пневмоніту та ліпоїдної пневмонії.

При огляді пацієнтів із VARDS важливо звернути увагу на наступні аспекти:
- тривалість вейпінгу (запитайте чи вони вейпили за останні 90 днів і що саме)
- визначіть чи у пацієнта вже наявні симптоми (сатурація не менше 95% у стані спокою, але , якщо попросити пацієнта пройтись може падати до 88%,
- чи є задишка чи утруднене ковтання.

Автори клінічних рекомендацій пропонують розділити пацієнтів, які звернулися за медичною допомогою та які повідомляють про куріння електронних сигарет протягом не менше 90 днів, на три категорії:

1. Пацієнти без симптомів VARDS. Їм слід запропонувати допомогу щодо відмови від куріння.

2. Пацієнтам з симптомами VARDS та нормальної сатурацією киснем (95% в спокої або 88% під час фізичних навантажень) слід пройти рентгенографію грудної клітини. Якщо результати в межах норми, лікування може проходити в амбулаторних умовах. В іншому випадку збільшується ризик розвитку дихальної недостатності.

3. Пацієнтів з симптомами VARDS та гіпоксемією слід госпіталізувати, при наявності задишки запропонувати спірометрію.

Експерти в області інтенсивної терапії з медичної школи Університету Массачусетсу радять бути пильними та уважними при огляді пацієнтів, що використовують електронні сигарети.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com