EMA рекомендує нові антибіотики
21 березня
Європейське агентство з лікарських засобів підтримує два антибактеріальні препарати: цефідерокол та генеричний тигециклін
LexInform

На лютневому засіданні Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) виступили з рекомендацією двох антибактеріальних засобів: цефідероколу та генеричної версії тигецикліну.

Цефідерокол (Cefiderocol) рекомендований для лікування інфекцій, які викликаються аеробними грам-негативними мікроорганізмами. Дія цього препарату базується навколо потреби бактерій у залізі. Одним із методів боротьби організму і відповіддю на інфекцію є створення середовища з низьким пулом заліза з метою зменшити здатність бактерії до реплікації. Бактерії поглинають усе залізо, що трапляється їм на шляху, і саме цим скористались вчені.

Цефідерокол є сидерофором і має специфічну будову, яка дозволяє йому зв’язуватись із залізом і разом з ним потрапляти всередину бактеріальної клітини, пригнічуючи утворення пептидоглікана, ключового компонента клітинної стінки, з подальшим її руйнуванням та знищенням.

Нагадаємо, що цього самого року цефідерокол був затверджений FDA для лікування ускладненних інфекцій сечовивідних шляхів, включно з інфекціями нирок, що спричинені грам-негативними мікроорганізмами. 

ЕМА на засіданні підсумували, що цефідерокол показав свою ефективність у лікуванні інфекцій, викликаних аеробними грам-негативними інфекціями. Препарат рекомендовано для дорослих із обмеженими можливостями лікування. Випускається у вигляді однограмового порошку для розчину для інфузій. Найпоширенішими його побічними ефектами є діарея, блювання, нудота та кашель.

EMA також рекомендує дозвіл на продаж генеричної версії тигецикліну (Tigecycline Accord, Accord Healthcare) для дорослих та дітей віком від 8 років із ускладненими інфекціями шкіри та м’яких тканин (окрім діабетичної стопи) та ускладненими внутрішньочеревними інфекціями.

Tigecycline Accord — це генерик препарату тигацилу, який є на ринку в Європейському Союзі з 2006 року.

"Дослідження продемонстрували задовільну якість даного генерику. Оскільки Tigecycline Accord вводять внутрішньовенно та препарат на 100% є біодоступним, дослідження біоеквівалентності порівняно з референтним продуктом тигацилом не потрібні", — йдеться у підсумковій заяві EMA. Цей препарат слід застосовувати лише у випадках, коли інші альтернативні антибіотики не підходять, що зазначає ЕМА.

Агентство рекомендує призначати як цефідерокол, так і генеричний тигециклін лікарям, які мають досвід ведення інфекційних захворювань.

Детальні рекомендації щодо застосування цих препаратів будуть включені до їх підсумкових характеристик, які будуть опубліковані у Європейському звіті про громадську оцінку та стануть доступні на всіх офіційних мовах Європейського Союзу після надання дозволу на продаж Європейською Комісією.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com