ЕЛЕКТРОННИЙ РЕЦЕПТ - Що нового?
20 лютого
Електронна система охорони здоров’я не припиняє розвиватись, зокрема і для того, щоб спростити процес отримання ліків та полегшити доступ до медичної допомоги пацієнтам

Нещодавно для того, щоб зробити доступнішим процес отримання пацієнтами рецептів на  лікарські засоби та медичні вироби, було впроваджено низку змін, пов’язаних із виписуванням та погашенням е-рецептів.

Та почнемо з того, що таке е-рецепт та для чого його було запущено?
Електронний рецепт

Електронний рецепт – цифровий аналог паперового рецепта, що формується в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

Ця функція запрацювала в 2019 році у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки».  Відтоді все більше рецептурних препаратів стають доступними для відпуску саме у такій формі.

Запровадження е-рецептів має низку важливих переваг:

  • дозволяє зменшити нераціональне вживання рецептурних препаратів та прояви самолікування
  • полегшує облік лікарських препаратів, визначення потреб у лікарських засобах
  • дозволить у майбутньому досліджувати ефективність лікарських препаратів
  • на відміну від паперового варіанту, не може загубитися чи пошкодитися, не потребує розбору написаного від руки тексту, чим мінімізує помилки, та просто не потребує витрат паперу

То які ж нововведення, пов’язані з електронним рецептом, були впроваджені останнім часом?

  • З 31 серпня 2023 е-рецепт від сімейного лікаря на знеболювальні ліки для паліативних пацієнтів став доступний за програмою реімбурсації 

Тепер пацієнти із паліативним станом, який потребує знеболення опіоїдними анальгетикам може отримати необхідні ліки безоплатно чи з частковою доплатою за е-рецептом. Для цього пацієнту варто звернутися до лікаря первинної медичної допомоги, а у разі, якщо паліативний статус обумовлений розладами психіки та поведінки – до лікаря-психіатра. 

Більше про маршрут лікаря та пацієнта тут  

  • З 8 жовтня 2023 для пацієнтів з діагнозом “Цукровий діабет першого типу” стало доступним відшкодування вартості тест-смужок за е-рецептом

Пацієнти й досі зможуть купувати тест-смужки за власний кошт без рецепта від лікаря. Однак за наявності е-рецепту отримати їх можна безкоштовно чи з частковою доплатою. Важливо, що для цього потрібно звернутися до свого лікаря-ендокринолога або до лікаря первинної медичної допомоги/сімейного лікаря. 

Кількість тест-смужок визначається з розрахунку не більше 5 на день. Е-рецепт  на тест-смужки виписується на лікування тривалістю 90 днів, але погасити його потрібно впродовж 30 днів після виписки. 

Винятком для цього нововведення є території, де ведуться активні бойові дії. Там, як і раніше, залишається можливість використання паперового рецепта в рамках програми реімбурсації. 

Вебінар з роз’ясненнями тут

  • з 13 жовтня 2023 року запрацювали зміни в е-рецепті на всі рецептурні ліки, які відпускаються за власні кошти пацієнта. Це стосується:
  • Терміну дії рецептів - він становитиме 90 календарних днів замість 30. При цьому для рецептів на наркотичні лікарські засоби та препарати, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, термін дії рецептів залишається незмінним: 10 календарних днів – для наркотичних лікарських засобів, та 30 календарних днів – для пільгових препаратів та решти ліків
  • Удосконалення процесу дистанційного виписування електронних рецептів. Раніше виписування е-рецепту на рецептурні ліки було можливим лише за наявності у пацієнта гострих чи хронічних захворювань, або за потреби продовжити лікування. 

Також в електронній медичній картці пацієнта обов’язково мав бути зафіксований діагноз та призначення в плані лікування. Але це більше не є обов’язковим. Тепер лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на ліки без проведення особистого прийому пацієнта. 

  • Зміни щодо е-рецептів на наркотичні (психотропні) лікарські засоби. Їх пацієнти зможуть отримати виключно за е-рецептом

Попри це, можливість призначення цих лікарських засобів за паперовим рецептом залишатиметься для:

  • екстемпоральних препаратів (лікарські засоби, вироблені в аптечних умовах за рецептом лікаря для конкретного пацієнта)
  • у випадку призначення таких препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії, де немає технічної можливості виписати е-рецепт, наприклад, відсутність світла, звʼязку, тощо

Важливо знати: якщо пацієнт планує виїздити за кордон і брати ліки з собою, при виписці е-рецепта лікар має надрукувати спеціальну інформаційну довідку та засвідчити її власним підписом і печаткою лікаря.

  • Пільгові наркотичні (психотропні) лікарські засоби, які відпускаються в межах програм місцевих бюджетів, тепер також можна буде отримати лише за е-рецептом 

Умови, за яких буде діяти паперовий рецепт, разом з умовами для виїзду за кордон залишаються тими самими, що й для усіх наркотичних (психотропних) препаратів.

Виписувати такий е-рецепт можуть усі лікарі, які відповідно до лікарських посад та кваліфікації призначають пільгові наркотичні (психотропні) ліки за кошти місцевих бюджетів. Для погашення такого рецепта в аптеці лікарю важливо зазначити усі необхідні реквізити у рецепті: відсоток відшкодування вартості ліків (50% чи 100% - тобто безоплатно), ЄДРПОУ та найменування закладу, його місцезнаходження, а також власне прізвище та ініціали лікаря.

Термін дії такого рецепта складає 10 днів з моменту виписування.

Слідкуйте за останніми новинами щодо змін і доповнення у виписці електронних рецептів, які покращать пацієнтам доступ до лікарських засобів, на каналі для медичних працівників eHealth Україна.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com