Експерти обговорюють можливий шлях передачі SARS-CoV-2
Експертна комісія дійшла висновку, що новий коронавірус потрапляє до складу біоаерозолю, який утворюється під час розмови чи нормального дихання, але поки залишається невідомим, чи вірулентна доза виділених вірусних часток та чи життєздатні вони.
COVID-19

"Попри невелику кількість сучасних специфічних досліджень, наявні результати підверджують можливість передачі SARS-CoV-2 через біоаерозолі, які виникають під час нормального дихання пацієнтів", — писав Харві Файнберг, доктор медичних наук, голова комітету Постійної комісії з питань виникнення інфекційних захворювань та загроз здоров'ю 21 століття (Harvey Fineberg, MD, PhD, chair of the National Academies Standing Committee on Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats), в короткій консультації експертів, від 1 квітня

Хоча аерозоляцію можна вважати третім потенційним шляхом передачі, разом з емісією великих крапель під час чхання чи кашлю (повітряно-крапельний шлях), та передачею вірусних часток під час торкання забруднених поверхонь (контактний шлях), внесок кожного з них досі не визначений. Також досі незрозуміло, що саме спричинює передачу інфекцію через аерозоляцію, зазначив Файнберг для Medscape Medical News.

"Поки є така невизначеність, краще за все прийняти всі три шляхи за можливі, а, отже, ми повинні захищатися від усіх трьох", — наголосив вчений.

На запитання, чи є ризики від дій, пов`язаних з припущенням щодо можливості передачі нового коронавіруса через аерозолі, Файнберг відповів: "Поки не бачу жодних".

Але, за його словами, це припущення не змінює те, що найкращими запобіжними засобами в закладах охорони здоров’я, є миття рук та носіння засобів індивідуального захисту (ЗІЗ). Хоча маски N95 залишаються найкращими ЗІЗ та забезпечують максимальний ступінь захисту, не реалістично очікувати, що вони доступні усім та їх може носити весь персонал, наголошує Файнберг.

"Це питання пріоритетності, ризику та доступності", — відмітив він. Крім того, маску N95 важко носити протягом тривалого періоду часу і вона не потрібна в кожному приміщенні, — зазначив Файнберг, посилаючись на градієнт ризику.


На вимогу Управління з питань науки та технологій Білого дому (OSTP) комітет детальніше розглянув питання аерозоляції. У звіті цитується декілька досліджень, в яких обговорюється ідея, що SARS-CoV-2 переноситься повітряним шляхом. Дослідження Джошуа Сантарпія, доктора наук та його колег з Медичного центру Університету Небраски в Омасі, привернуло багато уваги. Дослідники зібрали проби повітря та з поверхонь у 11 палатах з хворими на COVID-19 та виявили вірусну РНК у повітрі як всередині, так і зовні приміщень, а також на вентиляційних решітках. 

В іншому дослідженні, під час вивчення лікарняних та громадських приміщень в Ухані, було встановлено, що найвищі концентрації вірусу були в туалетних кімнатах та роздягальнях, приміщеннях для вилучення та зберігання ЗІЗ. Дослідники припускають, що знімання ЗІЗ потенційно може аерозолювати вірус. 

Однак Файнберг та його колеги інтерпретують ці результати з обережністю, заявляючи, що "навряд часточки такого розміру, які можуть потрапити до органів дихання, можуть бути розпилені повторно". Швидше за все, "зараження може передаватись контактно до рук, рота, носу або очей, не вимагаючи прямого вдихання".

У звіті не наводиться нещодавній огляд Лідії Буруїби, доктора наук з Массачусетського технологічного інституту в Кембриджі у Journal of the American Medical Association. Останні дослідження показали, що "видихання, чхання та кашель складаються не тільки із слизово-слюнних крапель, які емітуються по коротким квазібалістичним траєкторіям, але, що важливо, вони більшим чином складаються з багатофазної турбулентної газової хмари (видоху), яка захоплює навколишнє повітря й утримує та переносить в собі кластери крапель різних розмірів". Дослідниця вказує, що тривалість життя краплі може бути продовжена "від долей секунди до декількох хвилин", і що хмара з біоаерозолем вірусних часток може подорожувати на відстань від 23 до 27 футів (7-8 м).

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) спираючись на поточні дані, все ще дотримується думки (у доповіді від 29 березня), що "вірус COVID-19 між людьми передається в основному крапельним та контактним шляхами", а перенесення повітрям можливе лише під час лікувальних або діагностичних процедур, під час яких генеруються аерозолі (нагадаємо: СРЛ, інтубація/екстубація, бронхоскопія тощо). 

 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com