Діагностика і ведення дітей, хворих на COVID-19
21 травня
Раніше вважалось, що у дітей COVID-19 має легкий перебіг, а лікування складається лише з симптоматичної та, за потреби, підтримуючої терапії. Але зараз, враховуючи наявну на сьогодні інформацію про можливі ускладнення та «маски», за якими ховається це захворювання, важливо постійно оновлювати наявні знання.
covid діти ведення хворих на ковід дітей коронавірус пандемія

Поширеними клінічними проявами COVID-19 у дітей є кашель і лихоманка, але не можна гарантувати їхню 100% наявність при цьому захворюванні. Саме тому клінічна настороженість має бути надзвичайно високою при надходженні до лікарні дитини в самий розпал пандемії.

 

До інших важливих симптомів належать: задишка, шлунково-кишкові розлади (діарея, біль у животі, блювання), міалгія, еритема ротоглотки або наявність тонзиліту, кон’юнктивіт, ринорея і шкірний висип.

Лабораторні дані при підтвердженому COVID-19 у дітей найчастіше включають: лімфопенію, підвищення печінкових ферментів, ЛДГ, ізоензиму міоглобіну та креатинкінази, збільшений С-реактивний протеїн, зростання ШОЕ і прокальцитоніну. 

Дані рентгенографій ОГК, проведених дітям із COVID-пневмонією, включають білатеральне периферійне та субплевральне зниження повітряності паренхіми за типом «матового скла» та її ущільнення.

Отримані за допомогою КТ грудної клітки дані включають: непрозорі ділянки «матового скла» або вузлики, ущільнення паренхіми з ореолом навколо, білатеральне або локальне затемнення у вигляді плям, інтерстиційні зміни.

Ускладнення

У ЗМІ та повідомленнях від Департаменту охорони здоров’я штату Нью-Йорк звернули увагу на нещодавно визнаний педіатричний багатосистемний запальний синдром, який може бути пов’язаний із COVID-19. На сьогодні зафіксовано понад 70 випадків цього синдрому у дітей широкого діапазону віку, причому 3 випадки летальні. 

 Симптоми нагадують хворобу Кавасакі, з типовим або атиповим перебігом, або синдром токсичного шоку. У всіх пацієнтів зареєстровано стійке підвищення температури, більше половини мали висипання та шлунково-кишкову симптоматику. Цікаво, що респіраторні симптоми описувалися рідко. 

У багатьох пацієнтів не було позитивного результату ПЛР на COVID-19, проте був наявний обтяжений епідеміологічний анамнез. Крім того, у значної кількості дітей серологічні тести на SARS-CoV-2 були позитивними. Ці дані свідчать про нещодавно перенесене захворювання, тому цей синдром може бути пост-інфекційним ускладненням.

Лікування

 1. Підтpимуюча терапія

 Рекомендації щодо підтримуючої допомоги дітям із коронавірусною хворобою 2019 (COVID-19) аналогічні рекомендаціям для дорослих. Серед них — постільний режим та забезпечення достатньої калорійності харчування та гідратації організму

2. Оксигенотерапія рекомендується пацієнтам із гіпоксією. Як правило, антибіотики мають бути зарезервовані для дітей із бактеріальною супутньою інфекцією. 

3. За винятком ремедезивіру, не виявлено, що препарати чи біологічні препарати є ефективними для профілактики або лікування COVID-19 у дітей. Численні противірусні засоби та імунотерапії досліджуються як потенційна терапія. 1 травня 2020 року Ремедезивір отримав дозвіл на екстрене використання (USA) від Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA), ґрунтуючись на попередніх даних, але його безпека та ефективність не оцінювались у дітей. Педіатричне дозування в рамках EUA було отримано на основі фармакокінетичних даних від дорослих здорових добровольців.

4. Якщо можливо, матері з COVID-19 повинні бути відокремлені від своїх новонароджених після народження. Цих новонароджених слід утримувати в окремому від інших немовлят приміщенні. Сім'ї, які вирішили тримати новонародженого поруч з матір'ю, потрібно спостерігати щодо можливих ризиків передачі SARS-CoV-2.

5. Станом на 2 квітня 2020 року SARS-CoV-2 у грудному молоці не виявлено, тому матері з COVID-19 можуть вигодовувати дітей груддю після відповідних гігієнічних заходів.

 6. Новонародженим рекомендовано провести тестування на SARS-CoV-2 через 24 години та 48 годин (якщо вони ще знаходяться в пологовому центрі) після народження. Центри з обмеженими ресурсами тестування можуть приймати рішення про тестування в кожному конкретному випадку.

 7. Після виписки з лікарні матері із COVID-19, повинні знаходитись на відстані не менше 1,5 – 2 метри від дитини. Якщо потрібно зменшити дистанцію, мати повинна носити маску і дотримуватися гігієни рук для догляду за новонародженим до тих пір, поки її температура не нормалізується протягом 72 годин без жарознижувальної терапії і якщо пройшло щонайменше 7 днів з моменту появи симптомів.

 7. Матері з COVID-19, новонароджені діти яких потребують постійної медичної допомоги, повинні перебувати окремо, поки їхня температура не нормалізується протягом 72 годин без терапії антипіретиками, респіраторні симптоми зменшаться або зникнуть, і мінімум 2 послідовних зразки мазків із носоглотки, зібраних із різницею в 24 години, будуть негативними щодо SARS-CoV-2.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com