Чи може NO попередити чи зупинити прогресування Covid-19?
06 червня
Оксид азоту: газ, що веселить, чи потенційний засіб для профілактики чи попередження ускладнень Covid-19?
NO covid coronavirus

Тяжкість перебігу дихальної недостатності COVID-19 у деяких пацієнтів спіткала медичне співтовариство зненацька. Саме тому лікарі намагаються використати майже всі відомі засоби в надії полегшити боротьбу з пандемією, а в деяких випадках як крайні заходи для порятунку життів. Одним з таких є інгаляційне введення оксиду азоту (NO). 

NO — це селективний легеневий судинорозширювальний засіб, який переважно застосовувався для покращення системної оксигенації за рахунок зниження опору легеневих судин у вентильованих ділянках легень, тим самим покращуючи вентиляційно-перфузійне співвідношення (V / Q). Він схвалений FDA для використання у недоношених новонароджених зі стійкою легеневою гіпертензією, але він також використовувався десятиліттями у відділенні інтенсивної терапії та операційній для ведення пацієнтів з легеневою артеріальною гіпертензією, гострим респіраторним дистресом, гіпоксією та правошлуночковою недостатністю після кардіохірургічної операції або трансплантації легень.

Традиційно NO застосовується як терапія порятунку для пацієнтів із украй важкою гіпоксією, якщо необхідно уникнути екстракорпоральної мембранної оксигенації чи іншого агресивного лікування. Але можливість застосовувати NO у пацієнтах із гострим респіраторним дистресом раніше не вивчалась у великих рандомізованих дослідженнях.

Одним із основних патогенетичних механізмів при COVID-19 є запалення з дифузним тромбозом легеневих судин. Вчені припустили, що для пацієнтів, які мають низькі показники вентиляційно-перфузійного співвідношення, NO здатен покращити системну оксигенацію і нівелювати невідповідність V / Q. За високих значень співвідношення NO також може призвести до значного поліпшення стану хворих за рахунок зниження тиску у легеневої артерії.

NO має багатофакторний вплив на легеневу судинну систему. Поліпшення системної оксигенації зазвичай спостерігається протягом декількох хвилин, і це дихання високими дозами NO пригнічує активність ендогенної NO-синтази. Таким чином, важливо, щоб пацієнти отримували інгаляційний NO у помірних дозах і, за необхідності припинення цієї терапії, дози газу зменшували поступово. Якщо таких хворих відлучити занадто швидко, існує ризик рефрактерної легеневої гіпертензії.

При цьому захворюванні, незалежно від реакції на оксигенацію, NO може мати віроцидну дію на коронавірус. Таким чином, лікарі хочуть вивчити, чи можна NO інгалювати не лише для покращення оксигенації, яке ми зазвичай спостерігаємо, але і для противірусного ефекту.

 Крім селективної легеневої вазодилятації, NO має три інші ефекти, що цікавлять тих, хто займається терапією COVID19. Перший — протизапальний: доведено, що NO має протизапальну дію, а також вторинний антитромботичний ефект, зменшуючи агрегацію тромбоцитів у легеневих судинах.

 NO також є бронхолітиком. У дослідженнях, проведених наприкінці 1990-х років, було показано, що дорослі з легкою астмою мали покращення показників ОФВ1 після вдихання NO.

 Але найбільш привабливим потенційним ефектом NO для COVID-19, який зараз потребує доведення, є його противірусна дія. Ще в 2003–2004 роках під час спалаху ГРВІ в Китаї група клініцистів застосовувала NO у пацієнтів із ГРВІ. Медики повідомили, що знімки легень пацієнтів після інгаляції NO свідчать про набагато швидше одужання. Оксигенація покращилася, а ефект був тривалим.  

 Інші групи перевірили вплив препаратів-донорів NO на пацієнтів, заражених різними видами коронавірусу, і виявили, що вірус елімінується швидше і спостерігається більша виживаність еукаріотичних клітин. Аналогічний ефект був продемонстрований у дітей з вірусним бронхіолітом, у яких висока доза (160 проміле) NO призвела до елімінації інфекції. Типова доза для дітей та дорослих у відділенні інтенсивної терапії становить від 5 до 20 проміле. Максимальна доза, рекомендована FDA - 80 проміле, але висока доза NO теж є безпечною. 

 Наразі у науковців немає прямих доказів того, що NO матиме противірусну ефективність на CoV-2, але оскільки цей коронавірус на 80% схожий на CoV-1, вони вирішили перевірити гіпотезу про віроцидність високої дози NO.

 

Авторка ілюстрації: Валерія Пінчук

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com