Алергічний проктоколіт, індукований харчовими білками
Алергічний проктоколіт, індукований харчовими білками(Food protein-induced allergic proctocolitis, FPIAP) є досить частим захворюванням у немовлят. Це тип уповільненої запальної IgE-неопосередкованої харчової алергії. 
алергічний проктоколіт коліт виразковий коліт

Симптоми починаються зазвичай у віці від одного до чотирьох тижнів, та майже завжди зникають до першого року життя. Проявляється як кров, яку іноді можна побачити зі слизом під час випорожнення або рідкий кал з кров’ю чи діарея. Немовлята зазвичай здорові, добре ростуть та розвиваються. 
Основними тригерами є коров’яче молоко або соя.

Поширеність
Оцінки поширеності захворювання коливаються в широкому діапазоні: від 0,16% у здорових дітей до 64% у пацієнтів з кров'ю у випорожненнях. 
У великому проспективному популяційному дослідженні поширеність ректальної кровотечі, пов'язаної з білком коров'ячого молока, становить 1,6 на 1000 немовлят.

Тригери
Коров’яче молоко є найпоширенішим тригером алергічного проктоколіту, індукованого харчовими білками (FPIAP); немовля може отримувати цей білок через грудне молоко або дитячу суміш. Також можливі реакції на інші продукти. Наприклад, у проспективному дослідженні за участі 240 немовлят, які перебували виключно на грудному вигодовуванні та мали кров’яний стілець, специфічну харчову чутливість визначали шляхом послідовного виключення продуктів з раціону матері:

  • Молоко коров'яче – 76 відсотків
  • Яйце – 16 відсотків
  • Соя – 6 відсотків
  • Кукурудза – 2 відсотки (усі у немовлят із кількома білковими алергіями)
  • Кілька тригерів (два з перерахованих) – 8 відсотків

Клініка

Може проявлятися будь-яким із таких симптомів:

  • Часта видима кров у нормальному або рідкому калі
  • Рідкий кал зі слизом, з великою кількістю крові або без неї
  • Закреп, як правило, з прихованою кров’ю (рідко)

Кожен із цих проявів є неспецифічним, але може підвищувати ймовірність FPIAP, якщо немає інших очевидних причин. Немовлята можуть добре виглядати і почуватися, незважаючи на шлунково-кишкові симптоми. Сімейний анамнез атопічного захворювання (IgE-опосередкована алергія, екзема, астма та алергічний риніт) є дещо більш поширеним серед немовлят із FPIAP, ніж у загальній популяції.

"Червоні прапорці", які вказують на діагноз, відмінний від проктоколіту, спричиненого харчовими білками, включають погане самопочуття немовляти або лихоманку, поганий набір ваги, затримку розвитку, сильну діарею, блювання та/або здуття живота.

Діагностика
Виключення діагнозів інших причин появи крові в калі або діареї з краплями крові, таких як гастроентерит, інфекції, анальні тріщини або вади розвитку/аномалії кишечника.
Якщо FPIAP вважається вірогідним, тоді симптоми мають зникнути, коли тригерні продукти будуть виключені з раціону матері та/або немовляти.
Після зникнення симптомів можна знову ввести ці продукти для підтвердження діагнозу.

Обстеження
Для більшості пацієнтів достатньо детального анамнезу та фізикального обстеження, щоб встановити передбачуваний клінічний діагноз алергічного проктоколіту, спричиненого харчовими білками (FPIAP), після якого можна швидко розпочати лікування з обмеженням дієти.

В анамнезі, як правило, симптомами є будь-яка комбінація ректальної кровотечі, збільшення прожилок слизу в калі та/або збільшення виділення стільця (порівняно з попереднім виглядом і структурою стільця немовляти).

Необхідно детально переглянути раціон немовляти. Якщо немовля знаходиться на грудному вигодовуванні, анамнез повинен оцінити дієту матері, включаючи споживання нею коров’ячого молока або інших молочних продуктів (навіть у невеликих кількостях), сої, яєць і кукурудзи. Якщо немовля годують дитячою сумішшю, в анамнезі має бути задокументовано вид суміші (тобто стандартна суміш на основі коров’ячого молока, суміш на основі сої або суміш із гідролізованим білком).

Фізичне обстеження – немовлята з FPIAP часто виглядають добре. Якщо є видима кровотеча, фізичне обстеження повинно включати ретельний огляд заднього проходу на наявність тріщин. Типовий кал при проктоколіті м’який або рідкий, з кров’яними вкрапленнями або прожилками в калі, зі слизом або без нього. Навпаки, твердий або щільний кал із прожилками крові більш типовий для інших проблем, таких як анальні тріщини.

Щоб оцінити харчування немовляти, загальний фізикальний огляд також повинен включати вимірювання ваги та зросту та відстеження цих параметрів на графіках ваги та зросту.

Шкірні прик-тести та імунотести in vitro на антитіла IgE до харчових продуктів не рекомендуються при ізольованих симптомах проктоколіту. Ці тести оцінюють наявність IgE, специфічного для харчових продуктів, і не будуть інформативними при шлунково-кишкових розладах, не пов’язаних з IgE.

Ендоскопія — гнучка сигмоїдоскопія або колоноскопія з біопсією є можливим інструментом для подальшого обстеження окремих пацієнтів. Цей тест зазвичай призначений для пацієнтів із незвичайними або нетиповими симптомами, такими як закреп, діарея із прожилками слизу, але без значної видимої кровотечі, або сильна ректальна кровотеча чи анемія, незважаючи на пробну дієту з виключення коров’ячого молока.

Ендоскопія зазвичай показує вогнищевий або дифузний коліт з набряком і ерозіями.

Диференційний діагноз
Диференційний діагноз включає анальні тріщини, інвагінацію, інфекційний коліт, некротичний ентероколіт та запальні захворювання кишечника, що починаються дуже рано.

Елімінаційна дієта
Успішне виключення харчових продуктів вимагає уважного читання етикеток на всьому, що споживається, а не лише на продуктах, у яких очікується цей інгредієнт.

Після повного виключення тригерного білка з раціону матері клінічні симптоми зазвичай зникають протягом одного-двох тижнів. Якщо є видима кровотеча, тоді може бути потрібно більше часу. 

Якщо симптоми у немовляти не зникають, першим кроком є ретельний перегляд раціону матері, щоб переконатися, що всі джерела білка коров’ячого молока повністю виключені. Якщо коров’яче молоко було повністю виключено протягом принаймні двох тижнів і у немовляти залишаються симптоми, то соєвий білок, а потім яйце, також слід вилучити з раціону матері.

Продовжуйте грудне вигодовування, незважаючи на наявні симптоми. Ця рекомендація є суперечливою, але може бути доцільною для немовлят із легкими симптомами, якщо мати налаштована на грудне вигодовування, незважаючи на необхідність дієтичних обмежень. Ризики для немовляти чітко не визначені, але ймовірно низькі. У неопублікованому звіті педіатричної гастроентерологічної практики було 27 матерів, які вирішили продовжувати обмежувати лише коров’яче молоко, хоча їхні немовлята мали лише часткову відповідь на це обмеження. Усі немовлята стали безсимптомними до шестимісячного віку, і лише в одного була легка анемія.

Для немовлят, які перебувають на штучному вигодовуванні, суміші на основі коров’ячого молока або сої слід замінити сумішшю з високим гідролізом білка. Перехід на суміш на основі сої зазвичай не рекомендується, оскільки значний відсоток дітей, які чутливі до коров’ячого молока, також чутливі до соєвого білка. Ця комбінована чутливість, ймовірно, зустрічається принаймні у 15 відсотків немовлят.

Повторне введення білка
Для немовлят, у яких після вилучення коров’ячого молока (або іншого підозрюваного білка) перебіг хвороби безсимптомний, традиційним підходом є повторне введення білка у віці приблизно одного року. Цей підхід успішний у переважної більшості немовлят.

Прогноз
Прогноз алергічного проктоколіту, спричиненого харчовими білками, є сприятливий: до 20% немовлят на грудному вигодовуванні мають спонтанне зникнення симптомів, і майже всі немовлята стають толерантними до цього білку у віці від 1 до 3 років. Прогресування до стійкої харчової алергії або хронічного коліту, включаючи запальні захворювання кишечника (ЗЗК), трапляється вкрай рідко. 

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Мезим: чи шлунку дійсно добре з ним
Все ще вважаєте, що з’їсти добову норму калорій за раз і закусити панкреатичними ферментами – гарна ідея? Тоді поспішаємо вас розчарувати.
Anastasiia Moisieienko
11 липня 2020