Резидентура в США для українців
Якщо є мета розвиватися та навчатися медицині в США, то шлях завжди можна знайти. Однією з доступних і реалістичних опцій для українських студентів/лікарів є вступ до резидентури в США. Про переваги навчання на резидентурі в Америці не треба багато розповідати, адже медицина там – одна з найкращих в світі.
резидентура в США навчання США

Вступ до резидентури в Сполучених Штатах – це надзвичайно складне та тривале випробування навіть для американських абітурієнтів, що вже казати про абітурієнта з України. 

Резидентура в США – це, перш за все, декілька років інтенсивної роботи в поєднанні з навчанням у провідних спеціалістів. Найбільше шансів на успішний вступ у випускників міжнародних вузів (IMG) є в спеціальності "внутрішня медицина" (Internal Medicine): вона триває 3 роки та дає можливість вступати на Fellowship - спеціалізацію, наприклад, в гастроентерології чи онкології. Такі вузькі спеціальності, як нейро- та судинна хірургія, дерматологія, є майже недосяжними для українських спеціалістів, оскільки на ці спеціальності навіть не всім американським випускникам вдається потрапити.

З чого ж починається шлях до американської резидентури?

Перш за все, треба перевірити чи університет, в якому ви навчались/навчаєтесь, акредитований WFME – це можна зробити за посиланням
Важливо зазначити, що правила та умови акредитації суттєво змінюються з 2024 року, про деталі цього процесу тут.

Після того, як ви впевнились, що ваш університет акредитований, ви можете починати робити перші кроки до отримання сертифікату ECFMG (Educational Commission for Foreign Medical Graduates). Обов’язковими умовами є успішне складання тестових іспитів USMLE STEP 1/STEP 2CK та OET.

USMLE STEP 1 – це 8-годинний екзамен, що містить 7 блоків по 40 тестових питань в кожному. На цьому іспиті перевіряються ваші знання з базових дисциплін – біохімія, мікробіологія, статистика, фармакологія, патологія. Підготовка до цього іспиту зазвичай займає в середньому рік-півтора, все залежить від вихідного рівня знань. Підготовка до нього потребує мінімально 5-6 годин на день інтенсивного навчання, і в останні місяці перед екзаменом цей час збільшується до 9-10 годин на день.  Реєстрація на екзамен потребує 2-4 місяці в сучасних умовах пандемії та підтвердження вашого статусу у міжнародному відділі університету. Степи можна складати у спеціально відведених центрах Prometric. Нажаль, наразі скласти екзамен в Україні неможливо, серед можливих опцій – Туреччина, Америка, Єгипет, Німеччина.

Після успішного складання першого степу можна переходити до підготовки до STEP 2CK. CK – Clinical Knowledge, екзамен базується на перевірці знань з клінічних дисциплін. Якщо в першому степі вас запитували «Що у пацієнта за діагноз?», то у другому степі вас запитають «Що робити з цим пацієнтом далі, який наступний крок в його веденні?». 9 годин, 8 блоків по 40 тестових питань в кожному. Підготовка до другого степу психологічно простіша, але вона також потребує щоденного навчання по 6-8+ годин на день. Зазвичай тривалість підготовки складає 6-9 місяців.

До початку пандемії бажаючі повинні були скласти також другу частину STEP 2 – CS (clinical skills), це практичний екзамен, умовно кажучи, більш складна версія наших ОСКІ. Підготовка близько 3-4 місяців, і, до речі, цей екзамен можна було складати лише у США. Наразі його скасували на невизначений період часу. Тепер для отримання сертифікату ECFMG потрібно ще скласти іспит на професійну англійську мову – OET – listening, reading, speaking, writing, тобто типовий мовний тест, але з медичною лексикою. Найближче місце складання іспиту – Туреччина. Внаслідок пандемії процес отримання сертифікату ECFMG зазнав певних змін. Тут можна почитати про шість шляхів отримати сертифікат ECFMG.  

Для підвищення шансів на успішний метч (вступ на резидентуру) слід спробувати потрапити на стажування до Сполучених Штатів. Це може бути Observeship (hands-off) або Elective rotation (hands-on). Elective rotation доступний лише для студентів. Через ситуацію з пандемією все більшої популярності почали набувати телеротації.

Після успішного складання цих іспитів потрібно перекласти та підтвердити ваш диплом та надати пакет документів до ECFMG. У разі успіху ви отримаєте сертифікат ECFMG і, нарешті, станете повноцінним претендентом на вступ до американської резидентури. Залишилось лише: створити власне резюме, написати мотиваційного листа, розіслати свою заявку у сотню лікарень, якщо пощастить, отримати запрошення на інтерв’ю та пройти його успішно, скласти ранговий список клінік, якщо пощастить вдруге, то зметчитись. І це без візових питань та процедур отримання ліцензії на роботу від певного штату.

Початок метч-сезону в жовтні -  це час, коли ви розсилаєте свою заявку у різні клініки й очікуєте запрошення на інтерв’ю. Цього метч-сезону усі інтерв’ю проходили онлайн, але раніше вони проводились офлайн і, зрозуміло, для цього ви мали б їхати у США. Після проходження усіх інтерв’ю ви складаєте ранговий список клінік, так само і кожна клініка складає ранговий список з найбільш бажаних аплікантів, а далі ви очікуєте Match-Day. Як працює алгоритм метчу? Приблизно в середині березня вам прийде повідомлення, зметчились ви чи ні, а ще через декілька днів ви отримаєте листа, куди конкретно ви зметчились.

Далі починається процес отримання візи. IMG можуть претендувати на обмінну J1 візу. Розраховувати на робочу візу H1B можна лише за умови успішно складеного USMLE STEP 3. Його рекомендують складати до початку резидентури. Цей екзамен також базується на клінічних дисциплінах, але, окрім звичайних тестів, включає клінічні кейси з декількома правильними відповідями. Сам екзамен розділений на два дні. Ну і далі вже деталі: заповнити документацію для вашої майбутньої клініки, спакувати валізу та набратися сил перед резидентурою. Успіхів!

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com