Чи можуть домашні тварини заразитися SARS-CoV-2?
Чи можуть наші домашні тварини заразитися SARS-CoV-2? Чи могли вони передавати вірус іншим тваринам чи людям? І чи можуть люди передавати вірус тваринам? Зараз ми спробуємо відповісти на ці та інші питання.
covid-19 домашні тварини поширення захворювання пандемія

Під час карантину у місті Ухань, у Китаї, багато власників домашніх тварин, як повідомляється, відмовилися від своїх тварин з метою безпеки. Останні події свідчать про те, що бездомність домашніх тварин може також посилюватися в США та інших країнах світу - все через страхи, що домашні тварини можуть поширити коронавірус.

Разом з тим є також думки про те, що кількість домашніх тварин, яких взяли в сім’ю, може зростати, оскільки пандемія мотивує деяких людей нарешті взяти на себе зобов'язання вітати у своєму житті того самого товариша, якого вони завжди хотіли.

Чи можуть собаки хворіти на SARS-CoV-2?

В даний час є дуже обмеженими даними про можливі інфекції SARS-CoV-2 у домашніх тварин, включаючи котів та собак. Деякі звіти – кількість яких дуже мала - припускають, що ці пухнасті друзі дійсно можуть заразитися новим коронавірусом.

Поки що в усьому світі було зареєстровано лише три офіційно підтверджені випадки домашніх тварин із інфекцією SARS-CoV-2. Влада Гонконгу повідомила про два з них, і обидва трапилися у собак.
Перший офіційний звіт про домашню тварину, уражену SARS-CoV-2, був про 17-річного померанського шпіца, у якого тест виявив «слабо-позитивний» результат. Згідно з даними брифінгу Департаменту сільського господарства, рибного господарства та охорони природи (AFCD) Гонконгу, цей випадок "свідчить про низький рівень зараженості вірусом". Фактично у собаки не було жодних симптомів хвороби. Влада тримала собаку в карантині кілька днів, після чого повернула її власнику. Потім собака померла, але невідомо, чи її смерть мала щось спільне з вірусом. Собака, в даному випадку, мала вже 17 років, і її власник не дозволив проведення некропсії, щоб встановити точну причину смерті.

Другий випадок, повідомлений у Гонконзі, був у німецької вівчарки, власник якої вирішив зробити тест їй та ще одній собаці. У той час як німецька вівчарка мала позитивний тест на SARS-CoV-2, друга собака була негативною, і жодна з них не мала ознак нездужання.
У кожному конкретному випадку представники AFCD підкреслювали, що "в даний час немає доказів того, що домашні тварини можуть бути джерелом COVID-19 для людини або що цей вірус може викликати захворювання у собак".

Чи може SARS-CoV-2 інфікувати котів?

Третя офіційна доповідь про тварину, заражену SARS-CoV-2, надійшла від вчених з факультету ветеринарної медицини університету Льєж у Бельгії, які виявили вірусну РНК SARS-CoV-2 у фекаліях та блювоті домашньої кішки. Ця кішка також мала проблеми з травною та респіраторною системою. Оскільки власник кішки мав позитивний результат на COVID-19, мабуть, це теж було випадком передачі людини до тварину.

Тим не менш, фахівці, пов'язані з Федеральне агентство з безпеки харчових продуктів (FASFC) у Бельгії, відзначають, що ризик передачі людини від тварини у випадку SARS-CoV-2, тим не менш, найімовірніше, низький:
"На основі наданих елементів Науковий комітет вважає ризик зараження тварин людиною низьким, але рекомендує ветеринарним службам залишатись більш пильними і заохочувати епідеміологічні розслідування в можливих нових підозрюваних випадках".
Наразі існує лише одне дослідження, яке досліджувало, чи можуть різні домашні тварини, включаючи котів і собак, заражатись на SARS -CoV-2. Це дослідження зробило висновок, що коти можуть заразитися вірусом, і вони також можуть передавати його іншим кішкам. Однак дослідники повідомили, що вірус рідше поширюється у собак, а також у свиней, курей та качок.
Отже, як насправді ризикують наші коти? У попередньому дослідженні молоді коти заражалися вірусом у штучних умовах, в яких вони вступали в безпосередній контакт з дуже великою кількістю SARS-CoV-2, а це малоймовірний сценарій у повсякденному житті.
В даний час Центри контролю та профілактики хвороб (CDC) радять, щоб люди ставилися до своїх тварин так само, як вони поводяться з іншими членами сім’ї, в ідеалі не дозволяючи їм «взаємодіяти з людьми чи тваринами».

"Якщо людина, яка перебуває вдома, захворіла, ізолюйте її від усіх інших, включаючи домашніх тварин", 

- заявляє CDC.

Подальша рада CDC включає пропозицію якомога більше утримувати котів у приміщенні та тримати собак на повідку під час вигулу, підтримуючи однакову рекомендовану відстань не менше 6 футів (2 метри) від будь-яких інших людей чи тварин. Настанови CDC також пропонують "уникати собачих парків або громадських місць, де збирається велика кількість людей і собак".

Якщо власник домашнього улюбленця захворіє на SARS-CoV-2, CDC радить:
• обмежити контакт зі своїми домашніми тваринами чи іншими тваринами
• попросіть іншого члена домогосподарства, якщо можливо, доглядати за домашніми тваринами
• надягати маску для обличчя і мити руки до і після взаємодії з домашніми тваринами, якщо жоден інший член сім’ї не може піклуватися про тварин
• не везти самостійно домашнього улюбленця у ветеринарну клініку для оглядів, щоб запобігти поширенню вірусу в клініці.

«Поточне поширення COVID-19 є результатом передачі від людини до людини. На сьогоднішній день не існує доказів того, що домашні тварини відіграють значну роль у поширенні захворювання».

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com