″Червоні прапорці″ при болях в спині
21 October
Біль у спині ― одна з найпоширеніших причин, через яку люди звертаються до лікаря або пропускають роботу, і є основною причиною інвалідності у всьому світі.
Більше 80% людей принаймні раз в житті зіштовхувалися з цим неприємним явищем. Хоча біль у спині, як правило, не представляє загрози вашому життю і найчастіше вирішується самостійно, деколи це може викликати серйозні неприємності, впливаючи на якість вашого повсякденного життя.
радикулопатія біль в спині

Чому болить спина?

Біль у спині часто розвивається без причини, але лікар може виявити її за допомогою проведення спецільних тестів або методів візуалізації. Стани, які зазвичай пов’язані з болем у спині, включають:

  • травмування хребців внаслідок хронічного перевантаження спини, спричиненого ожирінням, підйому важких предметів, вагітності
  • захворювання або пошкодження хребців (перелом внаслідок нещасного випадку або в результаті остеопорозу)
  • дегенеративний артрит, який може бути пов'язаний з віком, травмами та генетичною схильністю
  • ушкодження спинномозкових нервів
  • інші причини: сечокам‘яна хвороба, ендометріоз, пухлини
джерело: www.drugs.com

Існує 3 типи болю в спині: гострий (триває чотири тижні або менше), підгострий ( від 4 до 12 тижнів) та хронічний (більше 12 тижнів).

Основні симптоми при болях в спині:

  • радикулопатія ― ірадіюючий біль, оніміння, поколювання або м’язова слабкість у певній області, пов’язаній із ураженим нервовим корінцем.
  • ішіас ― це різновид радикулопатії. Біль, як правило, різкий або пекучий і поширюється по задній або боковій частині стегна і може сягати аж до стопи або щиколотки. Пацієнт також може відчувати оніміння або поколювання.
  • нейрогенна кульгавість ― біль спускається по спині до сідниць, стегон і гомілок, часто залучаючи обидві сторони тіла і спричиняючи кульгання та слабкість в ногах. Біль зазвичай посилюється при розгинанні нижньої частини хребта (наприклад, при стоянні або ходьбі), а посилюється при згинанні хребта сидячи.

Очевидно, певні фактори підвищують ризик виникнення болю в попереку. До таких факторів належать: куріння, ожиріння, літній вік, жіноча стать, фізично важка або сидяча робота, стрес, пов’язаний з роботою, та проблеми з психічним здоров’ям, такі як тривога чи депресія.

Варіативність проявів при болях у спині коливається в широких межах. Деякі симптоми (які часто називають "червоними прапорцями") є маркерами, які можуть свідчити про більш серйозну причину, та їх наявність вимагає більш детальної оцінки стану пацієнта.

Коли слід негайно звернутися до лікаря?

  • сильний біль у спині унеможливлює звичайну щоденну діяльність
  • біль у спині є наслідком травми
  • помірний біль у спині посилюється через кілька днів або зберігається більше тижня чи двох
  • біль супроводжується втратою ваги, лихоманкою, ознобом або порушенням сечовипускання
  • у пацієнта з’являється раптова слабкість, оніміння або поколювання в нозі
  • у пацієнта з’являється оніміння в паху або прямій кишці або виникають труднощі з контролем функції сечового міхура або кишечника
  • постіний біль у спині в пацієнтів із онкологічним захворюванням в анамнезі
джерело: www.aafp.org

 

Якщо ви знаєте, як правильно доглядати за своєю спиною, ви можете значно зменшити ризик виникнення болю в спині. Рекомендації щодо збереження здорової спини:

  • регулярно займайтеся помірною фізичною активністю: ходьба, плавання або велотренажер ― це все те, що ви можете робити, навіть якщо ви відчуваєте незначний біль. Постарайтеся знайти час, щоб покращити свою фізичну форму
  • дотримуйтесь правильної постави ― якщо ви працюєте за столом, переконайтесь, що ваш стілець, стіл та екран комп’ютера встановлені правильно
  • підтримуйте здорову вагу та харчуйтеся повноцінно продуктами з достатнім рівнем кальцію, фосфору та вітаміну D
  • носіть зручне взуття на низьких підборах
  • киньте курити, адже куріння зменшує приплив крові до нижньої частини хребта, що може сприяти дегенерації міжхребцевого диска. Куріння також збільшує ризик розвитку остеопорозу та перешкоджає загоєнню. Кашель через сильне куріння також може спричинити біль у спині
facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com