Все, що ви соромитесь спитати про "молочницю"
22 квітня
Як часто з екранів телевізорів, уст знайомих, подруг Ви чуєте про це страшне захворювання "молочниця"? Що це таке, коли гінеколог встановлює цей діагноз, і чи варто довіряти рекламі, читайте у статті нижче.
кандидоз вагініт кандіда виділення

Вульвовагінальний кандидоз (ВВК) — це інфекційне запалення слизової оболонки вульви та піхви, спричинене грибами роду Candida, яке найчастіше виникає у жінок репродуктивного віку. Нині 70% жінок повідомляють про наявність хоча б одного епізоду ВВК в той чи інший момент свого життя. Близько 8% жінок страждають від рецидивуючого перебігу даного захворювання. Найпоширенішим збудником ВВК є ​​Candida albicans (приблизно в 90% випадків), а в інших випадках ВВК найчастіше викликає Candida glabrata.

Через широку доступність в Україні безрецептурних медикаментів для лікування багато пацієнтів із кандидозним вульвовагінітом, швидше за все, не звертаються за допомогою до гінеколога. Проте важливо розуміти, що будь-яка зміна характеру вагінальних виділень не означає, що у вас "молочниця", та і лікування з рекламних роликів чи порад знайомих може призвести до ускладненого перебігу запального процесу.

Candida є представником нормальної мікрофлори піхви, і лише наявність провокуючих факторів може викликати її надмірне розмноження, що і призводить до виникнення скарг. Тому ізольоване знаходження Candida в мазках у асимптомних жінок не свідчить про наявність кандидозу і не вимагає лікування.

Провокуючі фактори:

  • менструація і декілька днів до її початку;
  • стани, пов'язані з підвищеним рівнем естрогену в організмі жінки (вагітність, прийом КОК та замісної гормональної терапії);
  • прийом антибіотиків широкого спектру, оскільки вони вбивають не лише "погані" бактерії, але й корисні, наприклад лактобактерії піхви;
  • цукровий діабет І і ІІ типу;
  • ожиріння;
  • залізодефіцитна анемія;
  • імунодефіцитні стани (ВІЛ-інфекція, прийом глюкокортикоїдів, протипухлинних препаратів);
  • дерматологічні захворювання шкіри (псоріаз, плоский лишай);
  • наявність протизаплідної спіралі;
  • використання ароматизованого туалетного паперу, прокладок, тампонів;
  • носіння тісного одягу, синтетичної білизни.

ВВК - це діагноз, що встановлюють при поєднанні типової клінічної картини, об'єктивних змін при вагінальному огляді та мікроскопії мазків.

Найчастіші симптоми:

  • свербіж;
  • печіння;
  • набряк та почервоніння вульви і піхви;
  • диспареунія (біль під час статевого акту);
  • дизурія (біль та дискомфорт при сечовипусканні);
  • наявність білувато-сірих, сирнистих виділень.

Загалом обстеження при підозрі ВВК включає опитування, огляд жінки на кріслі, визначення pH піхви та мікроскопію вагінальних зразків. У пацієнток з вульвовагінальним кандидозом рН піхви, як правило, є незміненим (<4.5). Під час мікроскопії зафарбованого за Грамом мазка виявляють тіло гриба, гіфи чи псевдогіфи. Таким чином, гінеколог проводить диференційну діагностику вульвовагінітів різної етіології і остаточно підтверджує чи спростовує наявність у пацієнтки ВВК.

Читайте також: Ендометріоз - дорога і болюча хвороба сучасної жінки.

ТОП-міфів

1) передається статевим шляхом;

Це не відповідає дійсності, оскільки Candida є представником нормального біоценозу піхви жінки.

2) все, що пов'язано зі зміною характеру вагінальних виділень та свербежем, дорівнює діагнозу "молочниця";

Насправді встановити діагноз може лише гінеколог на очному прийомі, тому обов'язковим є звертання до лікаря. Вагініти мають різну етіологію, як інфекційну, так і алергічну, правильна постановка діагнозу - гарантія призначення адекватної медикаментозної терапії.

3) виникає при вживанні продуктів, що містять дріжді і вуглеводи;

У дослідженнях не було виявлено достатньо доказів про зв'язок споживання цих продуктів і виникнення захворювання, тому дієтичні обмеження є необґрунтованими.

4) заборона статевих стосунків і обов'язкове лікування статевого партнера;

Кандидоз не є інфекцією, що передається статевим шляхом. Обмеження можуть бути раціональними лише у тому випадку, якщо коїтус погіршує наявні симптоми у пацієнтки і приносить дискомфорт. Проте важливо наголошувати, що при лікуванні місцевими препаратами (креми, свічки) проникність латексу зростає, тому ступінь захисту презерватива знижується.

5) антибіотики і антисептики лікують ВВК;

ВКК - це захворювання, викликане грибами, тому лікування препаратами, що не впливають на грибкову флору, є недоцільним і призведе лише до погіршенння симптомів.

6) лікування включає споживання великої кількості часнику та спринцювання.

На сьогодні, немає достатніх доказів про користь таких методів лікування. Також спринцювання сприятиме "вимиванню" усієї флори і ще більше порушуватиме баланс біоценозу піхви.

Лікування

Медикаментозна терапія кандидозу включає у себе використання антигрибкових препаратів у таблетках, свічках, кремі чи мазі протягом 1-7 днів (в залежності від концентрації препарату і дозування). Найчастіше використовують клотримазол, міконазол, флюконазол, бутоконазол.

Важливим також є усунення провокуючих факторів, що були описані вище, уникання носіння синтетичної білизни та використання парфумованих засобів особистої гігієни.

Інколи стандартна схема лікування є неефективною, в такому випадку ми можемо думати про ускладнений перебіг ВВК, що вимагає тривалішого лікування.

Якщо жінка страждає симптомами кадидозу більше 4 епізодів на рік, це говорить про рецидивуючий перебіг вагініту. Оскільки збудником ВВК в такому випадку частіше не є Candida albicans, це вимагає довготривалої схеми супресивної терапії. Перша лінія лікування включає прийом флуконазолу кожні три дні з подальшим переходом на щотижневий прийом протягом 6 місяців.

Отже, не займайтеся самолікуванням, за наявності скарг не уникайте очного візиту до вашого лікаря, бо лише фахівець може правильно встановити діагноз і признати адекватну терапію.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com