Ревмопроби: що, навіщо і коли?
30 липня
Що таке ревмопроби, навіщо їх призначають та коли варто пройти ці обстеження.
ревмопроби ревмо аналізи ревматоїднийартрит

Більшість людей, напевно, стикалися в своєму житті з такою групою лабораторних аналізів як ревмопроби, якась частка навіть здавали ці аналізи. В цій статті ми просто і доступно пояснимо що це за група лабораторних аналізів, в яких випадках доцільно зробити ці аналізи та, головне, навіщо вони.

При згадках про ревмопроби в багатьох відразу постає картина «трьох святих» - С-реактивного білку (СРБ), ревматоїдного фактору (РФ) та антистрептолізину-О (АСЛО). Люди старшого покоління можуть згадати «плюси» або, як ними лякали в совєцкому союзі – «хрести». Ці аналогії страшні та неправильні, тому після прочитання цієї статті ви від них позбудетесь.

Варто почати з того, що «ревмопроб» як таких не існує. Тобто є певні лабораторні аналізи, які можуть говорити про певні ревматологічні захворювання. Для прикладу наявність антитіл до топоізомерази І (Scl-70) можуть говорити про наявність в пацієнта склеродермії, антиSSA/Ro – синдрому Шегрена, антитіла до циклічного цитрулінового пептиду (А-ССР) – ревматоїдного артриту і тд. Отже, при кожному захворюванні є певне обстеження, яке може підтвердити або спростувати діагноз.

Аналізів для діагностики ревматологічних захворювань є дуже багато і тільки лікар зможе вам призначити необхідні саме для вас в залежності від клінічної картини.

Але варто зазначити, що в багатьох приватних лабораторіях можна здати «ревмопроби» і це сумний факт. До цього пакету входять вище згадані СРБ, РФ та АСЛО. З цими трьома показниками розберемось детальніше і спробуємо зрозуміти чому саме вони забрали всю славу «ревмопроб».

С-реактивний білок (СРБ).

Це білок, який продукується печінкою під час запальних процесів та показує активність запалення в організмі. Але цей показник не є специфічним, оскільки він зростає не тільки при активних ревматологічних захворюваннях, а й під час звичайного грипу, синуситу, циститу, опіковій хворобі, інфекційних захворюваннях, запальних захворюваннях кишківника та вже забутому COVID-19.

Ревматоїдний фактор (РФ)

РФ є більш специфічним лабораторним аналізом, який використовують для діагностики ревматоїдного артиту. Але чи варто його відразу здавати, якщо у вас заболіли суглоби? Ні, не варто, оскільки причини болю в суглобах можуть бути різними, а сам аналіз не є повністю специфічним. РФ також може підвищуватися при онкологічних, вірусних та інших захворюваннях сполучної тканини. В деяких людей, а особливо в родичів пацієнтів з ревматоїдним артритом він може бути підвищеним, але це не говорить про наявність в них того ж захворювання. Інколи РФ може бути негативним у пацієнтів, які мають ревматоїдний артрит, таким чином отримавши негативний результат пацієнт може не почати лікування вчасно.

АСЛО

Цей аналіз нам показує рівень антитіл до антистрептолізину-О, який виділяють специфічна група бактерій – стрептококи. Підвищуватися він може у людей, які хворіють або вже перехворіли на стрептококову інфекцію (переважно це фарингіт), а також при ускладненнях після перенесеної інфекції (гломерулонефрит, токсичний шок) та гострій ревматичній лихоманці (застаріле «ревматизм»).

Ці аналізи є корисноми і можуть допомогти в діагностиці певних захворювань, але немає необхідності здавати їх разом, оскільки кожен відповідає за різні стани.

Отже, ревмопроби – це група лабораторних аналізів, які допомагають в діагностиці ревматологічних захворювань і здавати їх необхідно тільки за призначенням лікаря, в ідеальному варіанті – ревматолога.

facebook коментарі

Громадська організація INgenius – україномовна медична платформа, що пропагує доказову медицину серед спільноти лікарів в Україні з 2016 року. Наша команда створила відкриту базу з перекладених протоколів лікування, аналітичних статей про достовірні методи лікування та розбори фуфломіцинів. Також ми організовуємо на високому рівні події для медиків. 

Якщо Ви хочете ще більше доказового україномовного контенту, цікавіших експериментів та практичних заходів, підтримайте нас за допомогою донатів!

Зібрані кошти будуть витрачені на: 
- технічне забезпечення сайту;
- щомісячний платіж за платформи такі як ZOOM, telegram і т.д.;
- оплату дизайнера;
- безкоштовні заходи;
- рекламу.

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Допоможіть нам залишатися з вами

Кожний Ваш внесок - це вклад у майбутнє не тільки наше як платформи, але й також у прогресивний розвиток доказової медицини в України.
Revolution in you!

Зворотній зв’язок
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com