Патологічна анатомія дихальної системи: цікаві питання. Частина 2
Продовжуючи попередню тему, цього разу хочу звернути увагу на морфологію деяких запальних уражень легень вірусної етіології.

Якщо минулого разу центральним патологічним процесом в легеневій патології була пухлинна трансформація, то сьогодні їм буде запалення. Зазвичай ми називаємо запалення легені пневмонією, однак можна зустріти термін "пневмоніт", що акцентує увагу на ураженні легеневого інтерстицію.

По факту існує 100500 класифікацій пневмоній за різними принципами. Я ж хочу розібрати в цій статті морфологію деяких вірусних пневмоній: цитомегаловірусну (бо вона красива), коронавірусну (бо мейнстрім) та коровУ (бо нещодавно знову натрапила на коментарі антивакцинаторів).

Цитомегаловірусна пневмонія

Вважається, що цитомегаловірус є однією з найбільш вагомих причин опортуністичного ураження легень у дітей. Звичайно, цей стан може виникати не тільки при ВІЛ-інфекції, а й на тлі системної стероїдної терапії, онкогематології, після трансплантації тощо.

Типова клінічна картина цитомегіловірусної пневмонії у імунокомпетентних осіб — кашель + легеневий інфільтрат на рентгені, у імуносупресованих же приєднується лихоманка, задишка, потовиділення вночі, біль в м’язах тощо.

Цитомегалогвірусна пневмонія має певні характерні морфологічні знахідки. Макроскопічно легеня при цій пневмонії щільна, з геморагічними, іноді зливними осередками, що не є чимось специфічним. А от мікроскопічно можна зустріти наступне:

  • мононуклерарна інфільтрація з незначним набряком і реактивною гіперплазією пневмоцитів;
  • типові клітини, уражені цитомегаловірусом: дуже великі, з базофільними ядерними включеннями, доволі часто — зі світлим вінчиком навколо ядра, та дрібними базофільними цитоплазматичнмии включеннями;
  • осередки геморагічного некрозу.
Yale Rosen, Cytomegalovirus infection
Типові риси цитомегаловірусного ураження легень: базофільні нуклеарні включення + навколоядерний вінчик + гранулярні базофільні цитоплазматичні включення. На всяк випадок: базофільні — фіолетові. 

Морфологічно цитомегаловірусну природу ураження можна підтвердити за допомогою імуногістохімічної реакції з CMV, що буде позитивною в описаних ядерних і цитоплазматичних включеннях.

Ураження легень при COVID-19

Якось я знайшла публікацію аж 2004 р. про ТГРС на тлі коронавірусної інфекції. Ну і вже з 2019 пізніше активно почали надходити дані щодо ураження легень при власне COVID-19.

Вже всі помітили, що в тяжких випадках COVID-19 розвивається тяжкий гострий респіраторний синдром (ТГРС, severe acute respiratory syndrome, SARS) або гострий респіраторний дистрес-синдром (ГРДС, acute respiratory distress syndrome, ARDS). Про маніфестацію COVID-19 теж вже всі давно все описали стільки разів, що про ту лихоманку, задишку, сухий кашель, а також втрату нюху та дермопатії соромно згадувати.

При макроскопічному дослідженні такі легені зазвичай важкі, набряклі, з запальним ураженням плеври, інколи — із вторинними гнійними осередками. Мікроскопічні зміни залежать від власне фази захворювання та не є специфічними, що свідчить про необхідність більш точної верифікації діагнозу додатковими методами. Власне, для гістологічної верифікації було запропоновано використання маркеру 2019-nCoV, але його так і не ствердили.

За даними Pathology Outlines, рання ексудативна фаза коронавірусного ураження проявляється наступними рисами:

  • утворення гіалінових мембран — щільних еозинофільних (рожевих при фарбуванні гематоксиліном і еозином) білкових глобул;
  • десквамація пневмоцитів;
  • альвеолярні крововиливи;
  • фібриноїдний некроз дрібних судин.

Більш пізня фаза організації проявляється наступним:

  • інтерстиційна та внутрішньоальвеолярна проліферація фібробластів;
  • лімфоцитарна інфільтрація;
  • гіперплазія пневмоцитів ІІ типу;
  • відкладання фібрину.

Особливо уважні вже впізнали майже дослівний типовий опис ГРДС, але окрім згаданих змін можуть спостерігатися й прояви цитопатичної дії віруса:

  • багатоядерні крупні пневмоцити з великим ядром, амфофільною цитоплазмою та вираженими ядерцями, зо знаходяться в альвеолярних просторах;
  • внутрішньоядерні включення.

Дуже цікаво і структуровано розповідає про ГРДС при COVID-19 Sanjay Mukhopadhya, американський легеневий патолог, y в своєму відео. В нього ще Твіттер та Інстаграм є.

Корова пневмонія

Якщо ви читаєте аж цей розділ, мені дуже приємно, бо я думала, що статтю читатимуть тільки через коронавірус. Але кір нічим не гірший! В цивілізованому світі часто пишуть, що завдяки вакцинації кору стає все менше й менше, а я зараз згадую чергове "кококо вакцина аутізм" з вітчизняних форумів диванних медиків і мені чомусь стає сумно.

Кір викликається вірусом кору з сімейства Paramyxoviridae. Для кору характерна яскрава системна маніфестація з кашлем, нежиттю, кон'юнктивітом, тими плямами Копліка (Філатова — Копліка, Бєльського — Філатова, Бєльського — Філатова — Копліка, якщо вам подобається багато прізвищ) і макуло-папулярним висипом. Ускладнена версія кору, за даними CDC, яким явно є сенс довіряти, характерна або молодшим за 5 років, або старшим за 20. Вони ж пишуть, що пневмонія при кору спостерігається в 6% випадків: або власне вірусна, або вторинна бактеріальна. Саме пневмонія займає почесне перше місце як найбільш часта причина смерті, пов'язана з кором.

До морфологічних проявів корової пневмонії належать:

  • переважне ураження інтерстицію;
  • гігантські епітеліоцити з ядерними або цитоплазматичними вірусними включеннями (але не завжди);
  • можливий розвиток дифузного альвеолярного пошкодження;
  • проліферація бронхіального епітелію з плоскоклітинною метаплазією;
  • некротизуючий альвеоліт;
  • прояви вторинної бактеріальної інфекції.

Раджу переглянути це відео, що чудово демонструє деякі з описаних гістологічних змін:


Наостанок ось вам ще раз те відео з моєї консультації про дихальну систему. Там з пневмоній є трохи про коронавірусну, трохи про патерни запальних уражень легень, навіть про пневмонію при вродженому сифілісі є. А сама презентація все ще висить на моєму сайті в категорії "Teaching Materials".

Буду справді рада зворотньому зв'язку. І питанням. І запитам про якісь хвороби чи патологічні процеси.

facebook коментарі
The most popular from this blogger
Тут я написала про те, що багато хто не розуміє й на моєму місці вчинив би інакше. Про те, як я припинила роботу над дописаною дисертацією на останньому році аспірантури.
Vira Baranovska-Andrigo
08 November 2021
Блог про впертість: початок
Vira Baranovska-Andrigo
20 October 2021
Патологічна анатомія дихальної системи: цікаві питання. Частина 2