Як правильно пити: струснути, але не змішувати
30 December
Правила, яких варто дотримуватись при вживанні алкоголю
алкоголь ліміт новийрік

Новорічні свята у багатьох асоціюються із загадуванням бажань і дзвоном келихів шампанського. Насправді алкоголь це найчастіше вживана речовина у світі.  За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), понад 51 відсотків дорослих людей старше 18 років регулярно п'ють алкоголь, споживаючи щонайменше 12 напоїв за останній рік.

Наголошуємо на тому, що INgenius не рекомендує вживати алкоголь, який не має безпечних доз для споживання. Але, якщо все ж вирішите споживати спиртні напої, ось декілька порад як зробити це з мінімальною шкодою для організму.

1. Зрозумійте, скільки ви вживаєте алкоголю, і визначтесь із кількістю

Згідно з Австралійськими рекомендаціями, здоровим дорослим людям можна пити не більше 10 стандартних напоїв на тиждень і не більше 4 стандартних напоїв на день, щоб зменшити ризик шкоди, спричиненої алкоголем. Стандартні напої - це спосіб відстежувати, скільки алкоголю ви насправді вживаєте.  Стандартний напій містить близько 10 грамів етанолу, тобто стільки, скільки людський організм може метаболізувати в середньому за 1 годину.

Тут можна подивитись, скільки стандартних напоїв містить у собі порція того чи іншого алкогольного напою. Вживання більше добової дози може збільшити ризик нещасних випадків, травм або похмілля.  Занадто регулярне вживання також збільшує ризик розвитку довгострокових хронічних захворювань, таких як хвороби серця, рак, захворювання печінки, психічні захворювання або пошкодження мозку.

2. Їжте перед (і під час) прийомами алкоголю

Алкоголь всмоктується у шлунку та тонкій кишці.  Якщо ваш шлунок порожній, він швидше потрапить у кров. Тому гарною ідеєю буде поїсти перед тим, як випити першу порцію, і продовжувати їсти між прийомами спиртного. А також:

1) Пийте багато води;

2) Не змішуйте алкоголь із солодкими або енергетичними напоями;

3) Уникайте солених закусок - вони змусять вас відчути спрагу, і, швидше за все, випити більше.

3. Порахуйте свої напої

Легко випити більше, ніж ви уявляєте.  Стандартний напій – це бляшанка або пляшка пива середньої міцності, 100 мл вина або 30 мл алкогольних напоїв.  Напої, що подаються в барах або ресторанах, часто містять більше 1 стандартного напою. Встановіть собі ліміт кількості напоїв і дотримуйтесь його.  Уникайте шотів (особливо з друзями, які п’ють занадто багато).  Спробуйте допити напій перед тим, як почати інший, а не доливати у склянку. Використовуйте цей стандартний калькулятор напоїв від Drinkwise, щоб визначити, скільки ви п'єте.

4. Уповільнюйте споживання алкогольних напоїв

Концентрація алкоголю в крові визначає вплив його на людину.  Чим вона вища, тим більше ризик отримання інтоксикації алкоголем. Ваше тіло може переробляти лише 1 стандартний напій на годину.  Чим швидше ви п'єте, тим вище концентрація алкоголю. Щоб зберегти безпеку, сповільнюйте пиття до 1 напою на годину.

5. Збовтати, не змішувати

Не змішуйте алкоголь з енергетичними напоями, оскільки це може змусити вас пити більше.  Будьте обережні щодо того, скільки алкоголю ви п’єте, якщо приймали будь-які ліки. Вживання алкоголю та прийом опіоїдів або заспокійливих, снодійних, антигістамінних препаратів, що продаються без рецепта, може бути небезпечним.  Як і алкоголь, ці ліки пригнічують ділянки мозку, які контролюють життєво важливі функції, такі як дихання.  Вживання алкоголю та інших наркотиків разом посилює їх індивідуальний ефект і може спричинити передозування навіть помірною кількістю алкоголю.

Ось тут можна прочитати про взаємодію різних ліків та алкоголю.

А тут про взаємодію антибіотиків та алкоголю.

6. Не сідайте за кермо, якщо вживали алкоголь

В Австралії заборонено їздити з концентрацією алкоголю в крові (BAC) вище 0,05 проміле. Однак немає безпечного рівня алкоголю, якщо ви їдете за кермом.  Чим більше напоїв ви приберете, тим більша ймовірність потрапити в дорожньо-транспортну пригоду, і в цій аварії може опинитися інша людина, а не тільки ви.

Тому дотримуйтесь цих вказівок:

1) Сплануйте, як ви збираєтесь повернутися додому, перш ніж виходити на вулицю АБО

2) Вирішіть із друзями, хто буде «призначеним водієм» АБО

3) Обов’язково зарезервуйте достатньо грошей на таксі АБО

4) Скористуйтесь громадським транспортом.

Як визначити симптоми алкогольної інтоксикації, якщо ви або ваші друзі не встигли вчасно зупинитись?

Симптоми передозування алкоголю включають психічну розгубленість, труднощі із збереженням свідомості, блювоту, судоми, проблеми з диханням, уповільнення серцебиття, вологу холодну шкіру, притуплення глоткового рефлексу і надзвичайно низьку температуру тіла. Отруєння спиртним може потенційно призвести до незворотнього пошкодження мозку або смерті.

Вік, чутливість до алкоголю, стать, швидкість пиття, ліки, які ви приймаєте, і кількість з’їденої їжі впливають на ризик інтоксикації. Отруєння алкоголем є надзвичайною ситуацією. Якщо ви підозрюєте, що у когось отруєння алкоголем - навіть якщо ви не бачите класичних ознак та симптомів - негайно зверніться за медичною допомогою та не залишайте людину одну, адже відсутність глоткового рефлексу та/або знепритомніння можуть бути вкрай небезпечними для життя. Викличте швидку і залишайтесь поруч із постраждалим, щоб надати необхідну допомогу.

Сподіваємось, ці поради стануть вам у нагоді і дозволять зустріти 2021 рік без пригод!

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

Авторка: Anastasiia Moisieienko

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com