Як ефективно вчитись та складати іспити?
29 March
Як ефективно підготувати себе до екзамену? Коротке інтерв’ю зі Swana
Thomas, випускницею Philadelphia College of Pharmacy у 2018 році, дає
цінну інформацію про те, як бути успішним у навчанні та здачі екзаменів.
exam

     Swana Thomas на даний момент є інтерном у Walgreens Pharmacy, а також активним членом Пенсильванської фармацевтичної асоціації та Американської асоціації фармацевтів.

"Я просто розгублююсь…."
"Я знаю матеріал, але коли я на іспиті, щось трапляється, і я не можу нічого згадати…"
"Я вагаюсь між 2-ма варіантами відповіді, але завжди вибираю неправильний…"
"Я погано здаю іспити…"
"Можливо, я не спроможний вчитись у фармацевтичному закладі…"

 

exam stress student
     

     Більшість сучасних студентів переконані, що вони не надто вправні, коли здають іспити. Суттєвими бар'єрами, які заважають здати іспит якнайкраще, навіть якщо знань матеріалу достатньо, є стрес, переживання, а також, забування всіх прийомів запам’ятовування інформації, які кожен студент зазвичай набуває під час навчання. Отже, що можна зробити, щоб допомогти собі?

Ось деякі корисні поради, які стануть у нагоді:

1. Розуміння специфічності матеріалу (способу вивчення для іспиту):

     При підготовці до іспиту слід пам’ятати, що «зазубрювання» інформації, яке є доволі ефективним для більшості студентів, не надто придатне для студента-фармацевта. Фармація – це комплексна наука, яка складається із багатьох дисциплін, що є взаємопов’язаними, а належне засвоєння навчального матеріалу вимагає логічного розуміння усіх предметів. Хороше засвоєння інформації може забезпечити складання графіку (наприклад, 1-2 години щодня, які присвятити навчанню). Склавши такий графік, можна чудово збалансувати час, і день у день ефективно готуватись до іспиту.

     Для кращого запам’ятовування специфічного матеріалу можна використовувати різні навчальні посібники, флеш-карти з невеликою кількістю інформації, або картки з інформацією типу «Питання-Відповідь». Також ефективним є навчання в невеличких групах з метою обговорення питань до іспиту, різних ситуаційних задач, клінічних випадків тощо для кращого засвоєння матеріалу по фармакотерапії, призначенні ліків. Таким чином, якщо все, що треба вивчити до іспиту, опрацьовується систематично та з використанням різних методів (читання, писання, флеш-картки, малюнки, відео, навчання з друзями разом тощо), то в такому випадку засвоєння інформації буде найбільш продуктивним.

2. Напередодні іспиту (Бути готовим під час іспиту)

     Одна зі стратегій, яка є дуже популярною, на думку психологів, полягає в тому, щоб студент "пережив" іспит в своїй уяві, перш ніж прийшов на нього насправді. Це включає в себе, наприклад, уявити свій вигляд (одяг, зачіску тощо) під час іспиту, предмети навколо, аудиторію, відчуття під час складання іспиту. Це дозволяє студенту подолати початковий сплеск емоцій, які спостерігаються протягом перших 10 хвилин (або довше) іспиту.
Серія опитувань студентів показала також, що підйом зранку щонайменше за годину до початку іспиту, хороший ситний сніданок, виконання простих фізичних вправ, а також огляд матеріалу вранці дуже допомогли в день іспиту почуватись якнайкраще.

     Інша дієва стратегія полягає в тому, щоб на іспиті відповідати спершу на ті запитання, в яких є найбільша впевненість. Наприклад, якщо студент краще орієнтується в питаннях по лікуванню астми порівняно з лікуванням екземи, то слід спочатку опрацювати питання по астмі. Такий спосіб дозволяє підтримати впевненість студента під час всього іспиту, оскільки якщо на початку студент відповідає на запитання, то з рештою питань він краще впорається, ніж якби робити все навпаки.

     Наприкінці іспиту варто сфокусувати увагу на питаннях, на які не змогли спочатку дати відповідь. Зосередження надмірної уваги на таких питаннях спочатку може зайняти час під час іспиту, що призведе до паніки студента і завадить відповісти на інші запитання.

3. Після іспиту

     Оскільки після іспиту вже неможливо вплинути на його результат, дуже важливо зробити правильні висновки стосовно своїх відповідей на запитання. Доволі поширеною практикою в багатьох університетах є можливість для студента переглянути свою роботу разом з викладачем і побачити помилки. Це сприяє ще кращому розумінню своїх не доопрацювань і допоможе успішніше складати іспити в майбутньому.


     Найважливішим для розуміння студента, зважаючи на все вищесказане, є усвідомлення того, що кожен може вчитись ефективно при бажанні та належній праці. Фармація, якою б складною для вивчення вона не була, є цікавою наукою, і, якщо цей фах справді то вподоби, то в майбутньому кожен студент буде отримувати колосальне задоволення від своєї роботи.


Автор перекладу: Sofiya Shunkina-Prokip

    facebook коментарі

    The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
    If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
    The funds raised will be spent on:
    - technical support of the site;
    - the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
    - payment for a designer;
    - free events;
    - advertising.
    Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
    Revolution in you!

     

    Help us stay with you

    Every penny of yours helps us to keep doing our job

    Feedback
    +38 (063) 506 10 54
    ingeniusua@gmail.com