Волосся врятує мезотерапія. Чи ні?
В еру, коли всі зрозуміли, що шампуні для випадіння волосся це міф, на допомогу прийшла мезотерапія. Чи допомагає вона, чи це черговий метод погратися на довірливості людини?
Lumi Tuomi “Girl with Alopecia”

Чому випадає волосся?

Для більшості з нас нормою є втрата 75—100 волосин в день. Типовий цикл росту волосся людини може тривати від 2 до 6 років, а на шкіра голови можуть з’явитися нові волосини приблизно через дванадцять тижнів.

На жаль, багатьох людей може спіткати надмірна втрата волосся – алопеція. Для лікування алопеції потрібно перш за все встановити причину випадіння, що може бути як генетичною, спровокованою стресом, втратою маси тіла, недостатністю заліза тощо, так і внаслідок хвороби, де необхідним є лікування основного захворювання. Випадіння також може бути тимчасовим чи пов’язаним зі старінням.

Андрогенна алопеція є одним з найпоширеніших видів алопеції, що стосується як чоловіків, так і жінок. І чоловіки, і жінки з цим станом мають більшу схильність до перетворення тестостерону до дигідротестостерону (ДГТ) ферментом 5-α-редуктазою, що і є причиною ураження фолікулів, які стають дедалі меншими в діаметрі, коротшими за довжиною і світлішими, що призводить до витончення, відступу лінії волосся і облисіння.

Затверджені FDA популярні препарати від випадіння волосся – фінастерид та міноксидил – мають вплив саме на ДГТ та допомагають ураженим фолікулам збільшити свій розмір та діаметр за допомогою посиленого кровопостачання та живлення.

Чи допомагає мезотерапія у лікуванні алопеції і що таке, власне, мезотерапія?

«Рідко, мало і в потрібне місце», — саме так звучить девіз мезотерапії. 

Мезотерапія передбачає використання множинних внутрішньошкірних або підшкірних ін'єкцій суміші речовин(рослинні екстракти, гомеопатичні агенти, фармацевтичні препарати, вітаміни та інші біоактивні речовини) дрібними дозами, за допомогою дуже тонких голок, безпосередньо над  чи поблизу уражених ділянок.

Коли все почалося?

У 1952 Французький лікар Майкл Пістор вводив прокаїн внутрішньовенно для лікування астми, і виявив, що хоча початковий стан не покращився, але відбулося покращення слуху пацієнта. З метою посилення ефекту, Пістор вводив малі дози прокаїну глибиною від 3 до 5 мм навколо цільової області, тобто власне вуха. Пістор заснував Французьке товариство мезотерапії в 1964 році та розширив техніку для лікування загальних медичних, ветеринарних і косметологічних проблем.

Як пояснюють дію мезотерапії?

Говорять про два ефекти: Перший — фізичний — голка розриває поверхню шкіри та порушує клітини, викликаючи реакцію, яка включає відновлення клітин, виробництво колагену, підтягування і загоєння шкіри.  Другий — вплив введеного агента. Залежно від того, в якій місцевості проводять лікування, та стану, в якому лікуються, лікарі можуть використовувати невеликі кількості лікарських засобів, вітамінів і мінералів.

Які є техніки введення?

Залежно від проблеми, ділянки та речовини існує декілька технік : точкова(0.02-0.05 мл речовини вводиться перпендикулярно до шкіри, 4мм в глибину, кожні 1-1,5 см), напаж(інфільтрація глибиною 2 мм, кут голки 45о), епідермальна(глибина 1 мм) та папульна(глибина 2-4 мм, вводиться речовина для утворення видимої маленької папули).

Які є протипокази?

Протипокази до мезотерапії включають індекс маси тіла понад 30, гіперчутливість до будь-якого з компонентів, вік до 18 років, вагітність, період лактації, прийом антикоагулянтів, серцевих препаратів (наприклад, аміодарону, блокаторів кальцієвих каналів, бета-блокаторів), інсулінозалежний діабет, захворювання печінки й нирок, СНІД, судомний синдром і СЧВ.

Чи ефективна мезотерапія у випадку алопеції?

В мережі існує багато статей і фото «до та після», що свідчать про начебто ефективність мезотерапії, але проблема полягає у відсутності рандомізованих, подвійних сліпих досліджень за допомогою механізмів, затверджених інституційним оглядом, для забезпечення безпеки пацієнтів.

Чи є побічні дії?

Вважається, що побічні ефекти обмежені або незначні. Зазначені побічні ефекти мезотерапії включають:

  • Негайна або сповільненого типу алергічна реакція на введені препарати / розчини
  • Шкірні інфекції
  • Пігментація на місці ін'єкції
  • Синці в місці ін'єкції
  • Виразки та рубці в місці ін'єкції.

Також повідомляється про такі побічні ускладнення як випадіння волосся в місцях виконаних ін’єкцій та мультифокальні абсцеси шкіри голови з підшкірним некрозом жирових відкладень.

Таким чином, після всього, залишається лише цитата :

"Так само, як відсутність доказу не є доказом відсутності ефективності, так і  відсутність наукової перевірки не є доказом того, що мезотерапія не працює". І у зв’язку з цією відсутністю залишається покладатися лише на себе.

 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com