Визначення антитіл до коронавірусу
“Перехворів чи ні? Чи маю достатній імунітет і чи захворію я знову?” - ці питання хвилюють більшість із нас в часи всесвітньої пандемії. Намагаючись знайти на них відповідь, ми прагнемо обрати найбільш достовірний та інформативний діагностичний метод, але серед доступних досліджень важко обрати необхідний. Тому сьогодні ми спробуємо допомогти Вам у цьому виборі.
covid19 антитіла аналізи INcovid діагностика

Першим кроком до подолання пандемії COVID-19 є виявлення збудника. Саме з цієї причини для багатьох людей по всьому світу стало актуальним питання діагностики та її методів. Ті, для кого в минулому було достатньо інформації, де і як зробити аналізи, сьогодні поглиблюють свої знання про їх принципи та показання. Але на практиці не всі дослідження є настільки однозначними, наскільки хотілося б. Тому в цій неоднозначності ми й спробуємо розібратися.

Наведемо короткий опис основних лабораторних методів діагностики Covid-19:

  1. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) полягає у виявлені РНК (або ДНК) вірусу в досліджуваній речовині. Наявність генного матеріалу збудника в зразках свідчить про його циркуляцію в організмі людини. Тому такий вид тестування є оптимальним для діагностики гострого інфікування. Метод є дуже точним, але вимагає наявності спеціалізованого обладнання та певний час для обробки результатів (до декількох днів).
  2. Антиген-тест дозволяє виявити вірусні білки в досліджуваній речовині. Таким чином можна визначити гостре інфікування збудником. Неодмінною перевагою цього методу є його доступність та швидкість отримання результату (15-30 хв).
  3. Визначення антитіл - це дослідження, що дає змогу виявити наявність антитіл (захисні сполуки, що виробляються організмом у відповідь на контакт з чужорідним мікроорганізмом/вірусом; одна із складових імунної відповіді). Тест дозволяє ідентифікувати цілий спектр антитіл, серед яких основними є IgG та IgM. Зазвичай IgM утворюються через 7 днів від початку захворювання, а IgG - через 2 тижні. Здавалося б, можна використати це дослідження для встановлення того, чи перехворіла людина, чи має достатній рівень захисту проти вірусу, а в світлі поширення вакцинації -  для визначення  її ефективності та дієвості...

Читайте також: Колективний імунітет і COVID-19

І, хоча в теорії визначення та оцінка опірності до COVID-19 звучать дуже привабливо, на практиці таке дослідження обмежене певними труднощами. Справа в тому, що на даний момент достеменно невідомо, як довго антитіла утримуються в організмі після перенесеної інфекції та вакцинації. Так, попередні дослідження показують, що антитіла до вірусу поступово знижуються  протягом 6 місяців після зараження, ставлячи під питання тривалість імунітету до хвороби. Більше того, мінімальна концентрація захисних антитіл у крові, що попередила б повторне інфікування, надалі залишається невідомою. Чергова проблема полягає ще й у тому, що приблизно у 5-10% осіб, які перехворіли на COVID, рівень IgM та IgG настільки малий, що навіть не підлягає визначенню. І, наостанок, необхідно підкреслити існування різниці між антитілами, що виробляються у відповідь на зараження вірусом, і тими, що утворюються внаслідок вакцинації. На жаль, ще не затверджено тестів, що розрізняли б їх.

Враховуючи вищевказані обмеження лабораторних аналізів на антитіла, МОЗ України, європейський ECDC, американська FDA та інші медичні асоціації наразі визнають дані методи лише в якості вторинної діагностики. Однак це зовсім не означає, що таке дослідження не є корисним. По-перше, воно може бути застосоване як додаткове підтвердження вже наявної інфекції, або ж  як спосіб виявлення причинно-наслідкового зв’язку між ускладненнями та інфікуванням. По-друге, на даний момент вчені по всьому світу активно використовують різноманітні методи визначення антитіл з метою розширення наших знань стосовно розвитку та змін імунітету до інфекції COVID-19. Саме тому таке дослідження не є непотрібним, скоріше медична спільнота ще не має достатньої кількості даних, щоб правильно інтерпретувати отримані результати, а тести ще не є достатньо прицільними. Проте, наука не стоїть на місці і впровадження більш точних методів - лише питання часу.

Підсумовуючи, на даний момент методами первинної лабораторної діагностики захворювання COVID-19 залишаються ПЛР та визначення антигенів вірусу. Виявлення антитіл та їх аналіз все ще знаходяться на стадії удосконалення та впровадження в практику. А тому, слідкуймо разом за актуальними новинами та тримаймо руку на пульсі!

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com