Уряд Бразилії звинувачений в тоталітаризмі й цензурі — і все це через COVID-19
Уряд Бразилії був звинувачений в тоталітаризмі та цензурі після того, як він перестав публікувати інформацію про кількість хворих на COVID-19 та кількість людей, які померли від вірусу, а також видалив усю попередню інформацію з офіційного сайту.
Уряд Бразилії звинувачений в тоталітаризмі й цензурі, і все це через COVID-19

Джерела у Міністерстві охорони здоров’я повідомили місцевим ЗМІ, що це результат наказу нинішнього ультраправого президента Жаїра Болсонару. Таке рішення викликало обурення населення, оскільки Бразилія є однією з «гарячих точок» пандемії COVID-19, маючи більшу кількість смертей, ніж Італія, та більше випадків, ніж у Росії та Великобританії.

«Ця авторитарна, бездушна, нелюдська та неетична спроба зробити непоміченими тих, хто помер внаслідок пандемії, не буде успішною. Ми та бразильська спільнота не забудемо про них і про цю трагедію, яка спіткала націю», — сказав у своєму зверненні Альберто Белтраме, президент Національної ради секретарів охорони здоров’я Бразилії.

За інформацією Університету Джона Хопкінса, Бразилія нині займає другу сходинку за кількістю хворих на COVID-19 (нині 805 649), а також обігнала Італію за кількістю померлих (нині 41 058). У попередню суботу інформація про Бразилію також зникла з сайту університету, але з часом її повернули.

Починаючи з вечора минулої п’ятниці, Бразилія перестала публікувати зведені дані по COVID-19 і некрологи у своєму щоденному бюлетені. Водночас, сайт Міністерства охорони здоров’я став недоступним для відвідувачів, а коли в суботу він відновив свою роботу, там вже не було інформації про загальну кількість хворих, кількість смертей, кількість підозрілих випадків та кількість видужалих.

Такий крок піддався широкій критиці в суспільстві: лікарі, медичні асоціації та губернатори штатів називали інцидент спробою контролювати інформацію. Федеральні прокурори заявили про проведення розслідування і надали тимчасовому міністру охорони здоров’я 72 години, аби знайти обґрунтування таких дій.

«Маніпуляція статистичними даними — це маневр тоталітарних режимів», — написав у Твіттері Гілмар Мендес, суддя Верховного суду.

«Не можна йти у боротьбу з пандемією без науки, відкритості та рішучих дій, — саме так у своєму Інстаграмі написав Пауло Камара — губернатор північно-східного штату Пернамбуко. — Маніпуляція, бездіяльність та неповага — складові авторитарних адміністрацій. Але це не знищить зусилля усієї нації. Ми будемо продовжувати аналізувати, систематизувати та публікувати отримані дані».

Насправді маніпуляції з даними почалися ще в середу минулого тижня, коли уряд вирішив перенести час публікації бюлетеню з 19:00 на 22:00, аби він з’являвся після вечірніх новин на телебаченні.

Інформація була адаптована, оскільки вона «не відображала саме той момент, в якому наразі знаходиться країна», про що написав у Твіттері президент, який попередньо нехтував заходами соціального дистанціювання, відкидав COVID-19, повідомляючи, що це як «маленький грип», а також заявляв, що «смерть — це доля усіх».

Кількість смертей на день у різних країнах.
Зображення з газети Guardian. Джерело інформації: Університет Джона Хопкінса.

Комп’ютерні інженери з Міністерства охорони здоров’я заявили газеті «Correio Braziliense», що «Болсонару сказився» та звинуватили його за наказ фальсифікувати дані.

Нині у Бразилії немає чинного міністра охорони здоров’я, а за час пандемії їх змінилося аж двоє. Тимчасовий міністр Едуардо Пазуелло, військовий генерал без жодного досвіду у сфері охорони здоров’я, привів до міністерства багато інших військових.

У п’ятницю Карлос Візард — бізнесмен, мормон, без жодного досвіду у галузі охорони здоров’я, який нині взяв на себе зобов’язання секретаря з науки, технологій та стратегічних постачань у Міністерстві охорони здоров’я, — назвав наявні дані по COVID-19 «дивними або ж маніпульованими».

«Є багато людей, які помирають не від коронавірусу, але державні менеджери, які зацікавлені лише у збільшенні фінансування для свого міста чи регіону часто в якості причини смерті повідомляли COVID-19. Ми передивлялися ці некрологи», — заявив Візард газеті «O Globo». Але спеціалісти галузі охорони здоров’я повідомляють інше: певна кількість смертей від коронавірусу залишаються поза статистикою через низький рівень тестувань.

«Тільки той, хто не знайомий з системою охорони здоров’я, може зробити таку заяву», — повідомив Андре Лонго, міністр охорони здоров’я штату Пернамбуку в інтерв’ю газеті «Guardian».

Лікарі по всій країні заявили, що відсутність інформації буде заважати боротьбі з пандемією, особливо коли пандемія переміститься із великих міст у гибину країни. «Як адміністрація планує розподіляти ресурси, організовувати робочі місця та транспортувати хворих, коли відсутня повна інформація?» — сказав Гільєрме Півото, спеціаліст з інфекційних хвороб у Манаусі, одному із найбільш постраждалих міст Бразилії.

«Ми маємо вільну палату в інтенсивній терапії, але ж у лікарні ще багато хворих. Багато рішень приймаються саме базуючись на цих даних, і не лише в Бразилії, а в усьому світі. Це неприпустиме порушення».

Тиск на лікарні у великих містах, таких як Манаус, Форталеза, Ріо-Де-Жанейро, наразі зменшився, а подекуди починають поступово відкривати магазини та виробництва. Аби керувати усією цією трансформацією, потрібно мати чітке уявлення про стан, в якому зараз знаходиться держава, про що повідомив Альберто Чебабо, спеціаліст з інфекційних хвороб лікарні Федерального університету Ріо-Де-Жанейро, а також віце-президент Бразильської спільноти з інфекційних хвороб.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Австралія починає випробовувати вакцину від коронавірусу на 4000 працівниках охорони здоров'я
Kardasevich Oleg
01 April 2020
Коронавірус: Надзвичайний стан
Надзвичайному стану таки бути: ВООЗ оголосив коронавірусну інфекцію надзвичайною подією у сфері громадського здоров’я
Brychko Kateryna
30 March 2020