ТОП-10. Основи професійного ведення бесіди з пацієнтом
Будь то лікар, будь то студент-медик — всі добре знайомі з перевіреною часом схемою збору анамнезу. Та, розпитуючи необхідну інформацію у пацієнта, важливо не забувати, що контакт із ним — це перш за все міжлюдські відносини, які підпорядковуются правилам етикету. Це бесіда, яка складається не лише з вербального компоненту. Наведемо декілька важливих пунтків, які грають неабияку роль у даному процесі.
анамнез хвороба пацієнт лікар 
  1. Перед візитом пацієнта, якщо є така можливість, поцікавтесь доступною вам інформацією про стан його здоров’я в минулому чи актуальну проблему (документи, збережені у вашому відділенні чи передані з інших). Це дозволить людині відчути, що ви вже знайомі з його випадком.
  2. Забезпечте спокійне місце для збору анамнезу. Якщо це ваш кабінет, нехай там будуть тільки ви та сам пацієнт (за бажанням дозволено запросити близьку йому людину). Якщо багатомісна палата — попросіть всіх відвідувачів на короткий період часу покинути приміщення.
  3. Якщо пацієнт заходить на прийом до вашого кабінету, підніміться зі стільця та потисність йому руку. По-перше, це ввічливо. По-друге, це хороший крок до побудови довірливої бесіди в подальшому.
  4. Обов’язково представтесь (ім’я та посада). Якщо ви студент, неодмінно повідомте про це.
  5. Чистий вигладжений одяг (халат, медичний костюм), жести та міміка вносять свою лепту у сприйнятті вас як медичного працівника.
  6. Зоровий контакт. Не "заривайтеся" в своїх документах з головою, не помічаючи людину перед вами. Завжди пам’ятайте: пацієнту, можливо, доведеться поділитися з вами, абсолютно чужою особою, яку він, ймовірно, бачить вперше в житті, інформацією, яку він не розповідає навіть найріднішим.
  7. Ваші очі та очі пацієнта повинні бути на одному рівні. В палаті доречно присісти на стілець біля ліжка хворого чи на край самого ліжка.
  8. Перше запитання — відкрите запитання. До прикладу, "що Вас до мене привело?". Дайте людині час виговоритися. Часто лікарі бояться, що пацієнт розповідатиме без берестанку. Такий сценарій можливий, проте на справі відповідь в середньому не триває довше двох хвилин, а ось важливих даних може принести немало.
  9. Не пишіть безперервно! Часом люди приходять до лікаря за увагою. І така увага під час збору анамнезу вже стає частиною терапії! Краще робіть незначні важливі замітки, а якщо все ж необхідно щось законспектувати, то призупиніть пацієнта, повідомивши, що вам необхідно зробити деякі нотатки.
  10. Переходячи до огляду пацієнта, обов’язково повідомляйте йому, що і як ви плануєте робити. При цьому уникайте фахових термінів ("пальпація", "аускультація").

Звісно, лікарі працюють під неймовірним тиском часу. Але не забувайте: те, що для вас є рутиною, для пацієнта може бути вкрай небажаним і сповненим страхом візитом, на який він не один день наважувався. Допоможіть йому відчути себе сприйнятим та почутим, а тим самим і собі одержати достатньо важливої інформації, яка вестиме до правильного діагнозу та оптимально підібраного лікування.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com