Страх і ненависть: вакцини від COVID-19
25 January
Головне про вакцинацію в світі та пов’язані з нею складнощі
covid коронавірус вакцина pfizer biontech moderna astrazeneca

Доки в Україні всі лише очікують на початок вакцинації від COVID-19, у багатьох країнах світу вже досягнуто суттєвого прогресу. Сумнівів багатьом українцям додають численні новини про побічні дії та смерті пов’язані із застосуванням нових вакцин. Що ж відомо насправді?

Склад вакцин: чому не варто боятись

У світі вже було введено понад 60 мільйонів доз вакцин від COVID-19 різних виробників. Безумовним лідером на момент написання статті є Ізраїль із понад 28% жителів, що отримали хоча б одну дозу вакцини. В Європі ж лідируючі позиції за аналогічним показником займають Сполучене Королівство - 8.6%, Данія - 3.1% та Ірландія - 2.5%.

Як працюють нові вакцини від COVID?

Варто нагадати і основні вакцини, що використовуються та доступні вже сьогодні, а також їхня ефективність оцінена під час попередніх досліджень: Pfizer/BioNTech - 95%, Moderna - 94.5%, Oxford/AstraZeneca - 70.4%, Sinovac - 50,4% (саме на поставку цієї вакцини МОЗ України уклало договір). Більш локально використовуються вакцини і інших виробників, дані про які є обмеженими: Sputkin V, CNBG, Sinopharm, Covaxin та Covishield.
Проте необхідно пам’ятати, що результати отримані в цих дослідженнях можуть суттєво відрізнятись від ефективності в реальних умовах (при вакцинації широких верств населення).

Китайська вакцина вже в Україні?

Однією із причин страху людей перед вакцинацією є повідомлення про смерті пов’язані з імунізацією, а також серйозні алергічні реакції.

Лікар з Флориди

Одним з перших надійшло повідомлення про лікаря зі штату Флорида (США), у якого невдовзі після отримання вакцини розвинулась рідкісна реакція. Дружина померлого розповідає, що через 3 дні після вакцинації у її чоловіка з’явились дрібні червоні висипання на шкірі рук та ніг. У зв’язки з цим він звернувся у службу невідкладної допомоги, де проведені дослідження виявили надзвичайно низький рівень тромбоцитів. Чоловіка було терміново госпіталізовано у відділення інтенсивної терапії з діагнозом імунна тромбоцитопенічна пурпура (група захворювань, що характеризуються низьким рівнем тромбоцитів). 56-річний гінеколог помер від крововиливу в мозок через 16 днів після отримання першої дози вакцини. При цьому дружина наголошувала на тому, що її чоловік був абсолютно здоровим та ніколи не мав жодних алергічних реакцій.
Pfizer пообіцяло детальніше розслідувати цей випадок, проте вони не вірять, що існує зв’язок між розвитком цього стану та введенням вакцини. На думку ж Вільяма Шафнера, експерта по інфекційним захворюванням з університет Вандербільта (Нашвілл, Теннессі, США), хоча і розвиток тромбоцитопенічної пурпури може бути зумовлений використанням певних медикаментів, але це є малоймовірним у випадку із вакцинами. Він наголосив також на тому, що ми щороку проводимо мільйони різноманітних вакцинацій, проте подібні побічні дії не зустрічаються.

Норвезькі будинки для людей похилого віку

Найбільшого ж розголосу набули 33 смертельні випадки у будинках для людей похилого віку в Норвегії, про що повідомили офіційні представники влади. Загалом у Норвегії було провакциновано майже всіх осіб у таких закладах - понад 48000. При цьому звичайна смертність у будинках для людей похилого віку по всій країні - близько 45 людей на добу.

“Тож це не означає, що ми маємо справу із зростанням смертності, або, що інсує зв’язок між цими смертями там вакцинацією”, - прокоментувала ситуацію Каміла Столтенберг, голова Норвезького Інституту Громадського Здоров’я.

Норвезьке Агенство Медикаментів звертає також увагу на те, що певна смертність через деякий час після вакцинації серед найвразливіших верств населення була очікуваною - це відбулося б незалежно від факту вакцинації (люди похилого віку та з хронічними захворюваннями).
Про схожі випадки повідомляли також в Німеччині та Ізраїлі, проте причинний зв’язок не було встановлено.

Moderna та алергічні реакції

Епідеміологиня штату Каліфорнія (США) закликала зупинити використання понад 300 тисяч доз вакцин компанії Moderna у зв’язку із можливими серйозними алергічними реакціями. Вона рекомендувала використовувати запаси інших доступних вакцин. Проте вона також наголосила, що у таких вакцин як Moderna частота анафілактичних реакцій не перевищує 1 на 100000.
У Каліфорнії менше, ніж 10 людей, які були вакцинованими потребували нагляду протягом 24 годин після введення. Проте 6 працівників сфери охорони здоров’я міста Сан Дієго, що отримали вакцину 14-го січня мали алергічні реакції. Пізніше компанія Moderna повідомила, що отримала звіт від департаменту здоров’я штату та рекомендує тимчасово призупинити вакцинацію із партії 41L20A у зв’язку із можливим ризиком розвитку алергічних реакцій. Ситуація потребує додаткового розслідування.
Центри з контролю та профілактики захворювань у США (CDC) повідомляє, що протягом декількох днів після вакцинації препаратом Moderna можуть спостерігатись такі побічні дії як гарячка, головний біль, втомлюваність тощо.

Тож у жодному з описаних випадків не було встановлено чіткого зв’язку з використанням вакцин, а ризики пов’язані з COVID-19 значно перевищують ризики побічних дій вакцинації.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com
Як працюють нові вакцини від COVID?
Коротко та доступно про механізм дії нових вакцин від COVID-19
Юрій Рожко
21 December 2020