Синупрет - ефективний засіб у лікуванні риносинуситів?
21 September
Комбінація з 5 рослин, що успішно лікує синусити чи черговий препарат з недоведеною ефективністю?
синустити синупрет

Синусити – група захворювань, що нерідко важко піддаються лікуванню, особливо у випадках із хронічним перебігом. У зв’язку з цим лікарі та пацієнти часто шукають альтернативні способи лікування. У нашому просторі популярність здобув препарат Синупрет виробництва німецької компанії Bionorica, що спеціалізується на виробництві засобів рослинного походження. Препарат застосовують у різних країнах Європейського Союзу  - Швейцарії, Італії, Австрії тощо. А Bionorica звітує, що засіб є стандартом лікування риносинуситів і широко використовується на території Німеччини.

Згідно офіційної інструкції засобу на сайті виробника препарат застосовується для лікування як гострих, так і хронічних риносинуситів. Основою засобу є екстракт із 5 рослин: кореню горечавки, квіток первоцвіту з чашечками, щавелю, квіток бузини та вербени. Водночас доступні різні дозування препарату, які, згідно даних виробника, можуть мати різний ефект.

Варто зауважити, що виробник у рекламних матеріалах повідомляє, що EPOS2020 (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps) рекомендує одну із комбінацій препарату, а саме BNO1016 (Sinupret Extract), для лікування гострих вірусних риносинуситів. Проте який саме аналіз було проведено? Опубліковані результати знаходяться у вільному доступі на сайті журналу Rhinology, у виданні присвяченому EPOS2020.

Гострі риносинусити

Був проведений аналіз чотирьох робіт. Перші два дослідження 2012 і 2015 років відповідно були виконані тією ж командою у Німеччині та профінансовані виробником препарату – компанією Bionorica. В обох рандомізованих дослідженнях лікування тривало 15 днів. Результатом першого дослідження було статистично значне полегшення симптомів згідно шкали Major Symptom Score (MSS) на два дні раніше порівняно із плацебо. Після завершення другого дослідження автори прозвітували про м’якший перебіг захворювання при такому ж способі оцінювання.

Крім цього згадується про два інших дослідження російських та українських авторів відповідно, та згідно з якими пацієнти повідомляли про швидше покращення симптомів та відновлення нюхової функції у порівнянні із плацебо. Обидва дослідження були опублікуванні у виданнях що спеціалізуються на фітотерапії.

Таким чином автори огляду, опираючись на дослідження згадані вище, дійшли до висновку, що препарат BNO1016 має позитивний, статистично значний вплив на симптоми гострих синуситів без значних побічних ефектів. Проте вони також наголошують на тому, що не був проведений систематичний огляд щодо ефективності цього препарату.

Хронічні риносинусити

Був також проведений аналіз ефективності препарату BNO1016 при хронічних риносинуситах. Автори проаналізували велике дослідження 2017-го року [6] профінансоване виробником, згідно якого пацієнти що отримували лікування досліджуваним препаратом не показали статично значного покращення симптомів за шкалою (MSS) у порівнянні із плацебо, проте у пацієнтів відзначалось загальне покращення стану при оцінюванні з використанням шкал VAS та QOL.

Незважаючи на наявність певної ефективності у одному дослідження при застосуванні BNP1016, група EPOS2020 не може рекомендувати застосування останнього при лікуванні хронічних риносинуситів.

У кінцевому підсумку необхідно зазначити, що кількість доступних досліджень є обмеженою та більшість з них є проведеними за участі компанії-виробника. Зважаючи на відсутність достатньої кількості даних та систематичних оглядів, кожен лікар повинен самостійно приймати рішення щодо доцільності призначення синупрету при лікуванні хворих з риносинуситами.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com