Синдром посторгазмічної хвороби
22 January
Синдром посторгазмічної хвороби (POIS) — це рідкісний стан, при якому у людини розвиваються симптоми грипу та алергії після оргазму, будь то з партнером, в результаті мастурбації або спонтанно під час сну.
Синдром посторгазмічної хвороби рідкісні дивні захворювання аутоімунне алергія

POIS зазвичай відзначається у чоловіків (після еякуляції); у жінок рідко повідомлялося про симптоми POIS. Симптоми можуть розвинутися протягом секунд, хвилин або годин після оргазму і зазвичай тривають від 2 до 7 днів, перш ніж зникнуть самі по собі. Можливі симптоми варіюються від людини до людини, але більш поширені симптоми включають втому, слабкість, головний біль, лихоманку, зміни настрою, проблеми з пам'яттю чи концентрацією, закладений ніс, біль в горлі і свербіж в очах.

Основна причина POIS невідома. Деякі вчені вважають, що у чоловіків це аутоімунне або алергічне захворювання, яке викликає запальну реакцію на речовину у власній спермі. Інші припускають, що POIS може бути викликаний хімічним дисбалансом у мозку. Стандартного лікування POIS не існує, але деякі чоловіки отримували селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), антигістамінні препарати і / або бензодіазепіни. POIS може викликати серйозний стрес у людей з цим захворюванням і їх партнерів. Деякі люди з POIS утримуються від статевого життя або виявляють, що їм потрібно запланувати секс на час, коли вони зможуть впоратися з симптомами.

Ознаки та симптоми POIS різняться, але можуть включати:

  • Втома
  • Висока температура
  • Закладеність носа
  • Дратівливість або розлади настрою
  • Погана концентрація
  • Порушення пам'яті
  • Свербіж в очах
  • М'язові болі і слабкість
  • Пітливість
  • Безладна мова

 

Симптоми POIS можуть бути генералізованими або можуть «групуватися» в певних областях тіла (тобто окремі чоловіки повідомляють, що їх симптоми зачіпають тільки голову, очі, ніс, горло або м'язи). Групи симптомів, про які повідомлялося, включають:

Група 1 (загальна група): крайня стомлюваність, прискорене серцебиття, проблеми з пошуком слів, безладна мова (дизартрія), труднощі з концентрацією уваги, роздратування, огида до шуму, світлочутливість (світлобоязнь), пригнічений настрій

Група 2 (схожий на грип): відчуття лихоманки, сильного тепла, потовиділення, тремтіння, поганого самопочуття, холоду

Група 3 (група голови): головний біль, відчуття туману в голові, відчуття тяжкості в голові

Група 4 (група очей): печіння, червоні очі, помутніння зору, сльозотеча, свербіж очей

Група 5 (носова група): закладенність, нежить, чхання

Група 6 (глотка): неприємний присмак у роті, сухість у роті, хворе горло, лоскотливий кашель, хрипкий голос

Група 7 (м'язова група): напруга м'язів спини або шиї, м'язова слабкість, м'язові болі, «важкі ноги», жорсткі м'язи

Причини

Причина POIS невідома, але було запропоновано кілька теорій. В даний час найбільш поширеною теорією є те, що у чоловіків з POIS — це аутоімунне або алергічне захворювання, яке викликає запальну реакцію на речовину у власній спермі. Іншими словами, у чоловіка може бути алергія на власну сперму, що призводить до реакції гіперчутливості (посилену імунну відповідь). Інші дослідники припустили, що POIS може бути викликаний хімічним дисбалансом в мозку, при цьому психологічні стани є факторами ризику розвитку цього стану. У жінок була висунута гіпотеза, що антиген, що викликає симптоми POIS, може вироблятися подібною передміхуровій залозі тканиною (відомої як залози Скіна (Skene glands)), яка локалізується навколо верхньої стінки піхви. Необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити або спростувати існуючі теорії, а також вивчити додаткові можливі причини POIS.

Нам не відомі випадки в медичній літературі, в яких POIS передавався спадково. Однак мало що відомо про першопричину POIS, тому в даний час невідомо, чи впливають генетичні фактори на цей стан.

Діагноз

Діагноз POIS може бути висунутий на наявності наступних критеріїв, які були запропоновані у 2011 році на основі даних дослідження тільки чоловіків:

  • Один або кілька пов'язаних симптомів
  • Симптоми розвиваються протягом декількох секунд або незабаром після еякуляції.
  • Симптоми завжди або майже завжди виникають після еякуляції (після як мінімум 90% еякуляцій).
  • Симптоми тривають приблизно від 2 до 7 днів.
  • Симптоми проходять самі по собі протягом одного тижня.

Один тест, який може бути корисний для діагностики у чоловіків — це шкірний прік-тест, в якому використовується дуже розбавлений зразок власної сперми чоловіка. Цей тест вимагає спостереження лікаря, тому що він може викликати симптоми POIS і привести до важкої реакції, що вимагає госпіталізації.

В даний час немає пропонованих діагностичних критеріїв для жінок з симптомами POIS.

Лікування

В даний час є обмежена інформація про лікування POIS. Поки немає повідомлень про лікування, яке використовувалося у жінок. Деяких чоловіків з симптомами POIS лікували селективними інгібіторами зворотнього захоплення серотоніну (СІЗЗС), антигістамінними препаратами і бензодіазепінами. Більшість людей з POIS вдаються до зниження сексуальної активності, планування сексуальної активності на час, коли симптоми можуть бути усунені, або до повного утримання від сексуальної активності.

В одному дослідженні використовувалася гіпосенсибілізуюча терапія для успішного лікування двох чоловіків з POIS. Цей тип терапії спрямований на зниження імунної відповіді на алерген і заснований на теорії, згідно з якою POIS викликається алергією на власну сперму. Чоловікам кожні два тижні прищеплювали зростаючу концентрацію їх власної сперми. Хоча ця терапія не повністю запобігла симптомам, обидва чоловіки повідомили про поступове поліпшення симптомів протягом періоду лікування.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com