Препарати, яких можна та варто уникати (І)
Прийом надмірної кількості ЛЗ — сучасна проблема у сфері медицини, яка полягає у вживанні пацієнтом п’яти чи більше медикаментів протягом дня. За таким поняттям як поліпрагмазія вчені спостерігають давно. Так, з 1997 по 2012 відсотковий показник цього явища зріс з 17,8% до 60,4% (пацієнти, старші 65 років). Які ж препарати найчастіше призначають безпідставно чи помилково?
медикаменти поліпрагмазія

❌Пом’якшувачі стулу. Не існує доказової бази того, що docusate (Colace) пом’якшує стул чи попереджує закреп. В рандомізованому дослідженні 170 дорослих пацієнтів із хронічнім закрепом, що одержували 5.1 г psyllium чи 100 мг docusate двічі щодня, виявилося, що psyllium був безпечним та дієвішим у своєму впливі на консистенцію виділень, вміст у них води, загальну їх кількість і комбінацію ряду інших об’єктивних ознак при закрепі. Порівняно з вихідним рівнем, psyllium збільшував вміст води у стулі на 2.33% (docusate — .01%), маса виділень на тиждень збільшилась в групі, що приймала psyllium до 359.9 г/тиж, порівняно з 271.9 г/тиж при прийомі docusate.

❌Антібіотики перед стоматологічним втручанням.
Багато пацієнтів із протезованими суглобами і досі одержують АБ перед стоматологічними маніпуляціями чи професійною чисткою зубів, навіть без належної доказової бази такого «заходу безпеки» і, незважаючи на те, що American Academy of Orthopedic Surgeons (AAOS) та American Dental Association (ADA) не рокомендують цього. Для такої групи людей було розроблено «Appropriate Use Criteria». Ця рекомендація не стосується пацієнтів, які в минулому перенесли трансплантацію органа чи яким заплановано проведення інвазивного стоматологічного втручання.

❌Інгібітори протонної помпи (ІПП).
Серед потенційних проблем, що можуть виникнути на тлі прийому ІПП, виділяють зменшення абсорбції кальцію (зі збільшенням ризику переломів кісток), В12, тиреоїдного гормону, гостре та хронічне ниркове ураження та збільшений ризик інфекції, спричиненої Clostridium difficile. Деякі пацієнти дійсно потребують регулярного прийому ІПП (ті, що страждають на рефлюксну хворобу, рефлюкс-езофагіти при системній склеродермії чи люди старшого віку на постійній нестероїдній антизапальній терапії). ІПП часто прописуються на тривалий період госпіталізованим пацієнтам для профілактики стрес-асоційованої виразки, без відміни прийому препарату після виписки з медичної установи. Або інший приклад —пацієнтам з абдомінальним болем невизначеного генезу. У цьому випадку має сенс спробувати відмінити прийом ІПП.
Ось гайдлайн, який буде вам на користь при прописуванні даного типу ЛЗ.

❌Статини для первинної профілактики.
Після оприлюднення American Heart Association свого гайдлайну, що стосувався використання статинів, значно зріс відсоток випадків, коли ця група ЛЗ прописувалася для первинної профiлактики деяких захворювань без ґрунтовної доказової бази. Величезне дослідження, що включало пацієнтів, старших 75 років показало відсутність позитивного впливу С на атеросклеротичне серцево-судинне захворювання або смертність будь-якого генезу у пацієнтів, старших 75 років, що не хворіють на ЦД. І навіть для тих, хто перетнув вікову межу у 85 років і мають ЦД.

❌Бензодіазепіни/Z-препарати.
Інсомнія, проблема, з якою часто боряться люді старшого віку, нерідко лікується фармакологічно. В такому випадку варто уникати прийому бензодіазепінів (Б) та Z-препаратів, недіазепінових ЛЗ, що використовуються при проблемах зі сном, (zolpidem, zaleplon, eszopiclone) задля мінімізації ймовірності виникнення вкрай ймовірних побічних ефектів. Немало пацієнтів старшого віку використовують селективні інгібітори зворотнього захоплення серотоніну (СІЗЗС) і приймають Б для боротьби з інсомнією, спричиненою СІЗЗС. Всі ці три групи ЛЗ підвищують ризик спонтанних падінь у людей старшого віку.
До того ж, використання Б пов’язане з підвищеним ризиком розвитку хворби Альцгеймера.
Гайдлайн щодо використанню Б доступний за посиланням.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com