Потрійна антивірусна терапія може пришвидшувати видуження від COVID-19
Потрійна антивірусна терапія виявилась безпечною та більш ефективною. ніж комбінація лопанавір/рітонавір у зменшенні поширення вірусу, полегшенні симптомів та пришвидшенні виписування пацієнтів з легкою або помірною формою хвороби.
Triple antiviral therapy

Вчені з Гонконгу провели дослідження з використанням інтерферону-бета 1, лопанавіру/рітонавіру та рибавірину.

Негативний результат на коронавірус вдалось отримати в середньому на 5 діб раніше у пацієнтів на потрійній терапії в порівнянні з контролем, а саме пацієнтами, що отримували лише лопанавір/рітонавір. У другій фазі відкритого рандомізованого дослідження пацієнтів з COVID-19 легкої або помірної тяжкості виявили, що середній час до отримання негативних результатів на коронавірус становив 7 діб.
 

Під час дослідження ці 86 пацієнтів отримували 14-добовий курс, який включав лопанавір (400 мг), рітонавір (100 мг) кожні 12 годин, рибавірин (400 мг) кожні 12 годин та 8 млн IU інтерферону через день. Друга група пацієнтів отримувала лише лопанавір/рітонавір і середній час в цій групі становив 12 днів (P =0.001).

"Потрійна антивірусна терапія виявилась безпечною та більш ефективною. ніж комбінація лопанавір/рітонавір у зменшенні поширення вірусу, полегшенні симптомів та пришвидшенні виписування пацієнтів з легкою або помірною формою хвороби."

 

Пацієнти, що отримували потрійну терапію потребували також суттєво менше часу до досягнення повної відсутності симптоматики (4 дні проти 8 діб з лопанавіром/рітонавіром, P <0.0001). Час госпіталізації для пацієнтів на потрійній терапії становив 9 діб, в той час як пацієнти на лопанавірі/рітонавірі потребували 14.5 діб (P =0.016)

У більшості пацієнтів, яких лікували потрійною терапією, вірусне навантаження ефективно пригнічувалось в усіх досліджуваних зразках (включно з носоглотковим мазком, зразком слини та калу).

Інтерлейкін-6 — запальний цитокін, що відіграє роль у цитокіновому штормі у пацієнтів з коронавірусом, був суттєво нижчий на 2, 6 та 8 день лікування потрійною терапією у порівнянні з контролем.

"Результати наразі обнадійливі, але у третій фазі клінічного дослідження ми маємо ще підтвердити ефективність як одного інтерферону, так і у комбінації з іншими препаратами для пацієнтів з більш тяжкими формами хвороби."

 

Ідея полягає в своєчасному призначенні потрійної терапії тому, що вважається, що вона найбільш ефективна в перші 7 діб від початку симптомів. Це пов'язано з специфічністю даного вірусу, вона полягає в тому, що вірусне навантаження найбільше на початку симптомів, так сам як в грипу.

Вчені вирішили перевірити дане припущення і розділили пацієнтів на декілька груп в залежності від того, коли в них почались симптоми: 1-2 доби — пацієнти отримували 3 дози інтерферону, 3-4 доби - 2 дози, 5-6 діб - 1 доза, 7+ діб — без призначення інтерферону.

Потрійна терапія виявилась найбільш ефективною у тих пацієнтів, чиї симптоми почались менше 7 діб від початку лікування в порівнянні з контролем (терапією лопанавіром/рітонавіром). А пацієнти, що почали отримувати потрійну терапію більш ніж через 7 діб після початку симптоматики не демонстрували кращих результатів в порівнянні з контролем.

Побічна дія була незначною і проявлялась в основному діареєю, лихоманкою, нудотою та підвищенням АЛТ.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com