Помер винахідник пульсоксиметра – Такуо Аоягі
Медичний пристрій, який розміщується на кінчику пальця, врятував мільйони життів і зараз є життєво важливим інструментом у боротьбі з COVID-19.
пульсоксиметр коронавірус пандемія

Такуо Аоягі – японський інженер та винахідник, який у 1970-х роках створив перший пульсоксиметр, помер 18 квітня в Токіо у віці 84 роки. Про його смерть повідомила японська компанія Nihon Khoden – колишній роботодавець Аоягі.

"Пульсоксиметр став незамінним медичним гаджетом. Істoрично так склалося, що у пацієнтів вимірювали 4 життєві показники: температуру, артеріальний тиск, пульс та частоту дихання. Вимірювання рівня оксигенації капілярної крові стало п'ятим життєво важливим показником." – В. Кортні Броддус, професор Каліфорнійського університету.

Хоча основними симптомами COVID-19 є біль у грудях, лихоманка та кашель, у 80% пацієнтів захворювання протікає в безсимптомній формі, в цій ситуації пульсоксиметр стає особливо необхідним, оскільки самостійно людина не може виявити низьке насичення киснем крові. Як наслідок, коли у пацієнтів з середньою чи легкою формою діагностують COVID-19, їх можуть відправити додому з пульсоксиметром, для того щоб вони могли самостійно контролювати рівень кисню, та в разі розвитку гіпоксії одразу звернутися за допомогою в лікарню.

Містер Аоягі мріяв створити неінвазивний метод вимірювання сатурації киснем крові. В своїх перших дослідженнях винахідник намагався виміряти серцевий викид використовуючи метод розведення барвника. Замість вимірювання концентрації виведеного барвника він спробував використати свої перші оксиметри, деякі з них були розроблені під час Другої світової війни, щоб допомогти військовим льотчикам дихати під час маневрів на висоті.

Перші пульсоксиметри, які чіпляли на вухо, були неточними, ненадійними та громіздкими. Невдовзі винахідник захопився технологією використання червоного та інфрачервоного випромінювання і на основі цього явища створив пристрій, який вимірював рівень насичення киснем з більшою точністю, ніж це було раніше.
Вже у 1979 році Nihon Khoden подає заявку на патент пульсоксиметру, винайденого Такуо Аоягі та його колегою Мічіо Кіші. Всі сьогоднішні пристрої працюють на оригінальних принципах японського інженера.
Він став першим японцем, який у 2015 році отримав престижну нагороду за інновації в галузі охорони здоров'я від Інституту інженерів з електротехніки та електроніки (IEEE).

Такуо Аоягі народився 14 лютого 1936 року в префектурі Ніїгата на західному узбережжі Японії, в місті Моншичі і Тацу Аоягі. Батько був учителем математики, мати – домогосподаркою. У 1958 році він закінчує Університет Ніїгати за спеціальністю електротехнік та починає працювати в компанії Shimadzu, у 1971 році – в Nihon Khoden.

В 1993 році здобуває ступінь доктора технічних наук в Токійському університеті. Серед інших відзнак: JS Gravenstein Award Товариства технологій в анестезії у 2013 році та медаль із фіолетовою стрічкою вручена Імператором Японії за досягнення у галузі мистецтв та науки в 2002 році.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com