Плановані домашні пологи
02 February
У США приблизно 35 000 пологів (0,9%) на рік відбуваються вдома. Приблизно четверта частина таких пологів є незапланованими або без нагляду. Хоча Американський коледж акушерів-гінекологів вважає, що лікарні та акредитовані центри є найбезпечнішими умовами для пологів, кожна жінка має право прийняти медично обґрунтоване рішення щодо цього.
пологи вдома

У світлі останніх трагічних подій в Україні, а саме смерті породіллі на Рівненщині, що обрала домашні пологи без нагляду медичного персоналу, всупереч рекомендації лікарів, наша платформа вирішила підготувати цю статтю та нагадати про безпеку в пологах. Ми наполегливо рекомендуємо довіряти своє життя і народження власної дитини лише кваліфікованим медичним працівникам в межах пологового будинку.

Плановані домашні пологи - це ті, що відбуваються поза лікарнею, пологовим будинком або іншою пристосованою для цього медичною установою та заздалегідь обговорені зі своїм лікарем. В розвинених країнах обов’язковим є присутність акушер-гінеколога або спеціально сертифікованої акушерки на пологах, що зможуть у разі виникнення небезпеки чи ускладнення, вчасно розпізнати це і перенаправити жінку в найближчу лікарню.

Попри поширену думку про те, що домашні пологи це природній процес, який зменшить необхідність та кількість медичних втручань в сам процес, а також в перші хвилини життя дитини, не варто забувати, що ризиків ускладнень в процесі домашніх пологів є більше ніж достатньо. Жінки повинні бути проінформованими про вирішальні фактори зниження рівня перинатальної смертності та успішних домашніх пологів. Ці фактори включають:

  • відповідний відбір кандидаток для пологів вдома;
  • наявність сертифікованої медсестри-акушерки, дипломованої акушерки чи акушерки, навченої та ліцензованої Міжнародною конфедерацією акушерок згідно «Глобальних стандартів акушерської освіти», або лікаря, що займається акушерством в рамках інтегрованої та регульованої системи охорони здоров’я;
  • доступність швидкого консультування з спеціалістами;
  • доступ до безпечного та своєчасного транспортування до найближчої лікарні.

Навіть у розвинених країнах з потужною системою охорони здоров’я, не кожна жінка має можливість народжувати вдома, оскільки є ряд абсолютних протипоказання всупереч бажанню породіллі. У жінок, що мають в анамнезі кесарський розтин або на даний момент мають багатоплідну вагітність чи неправильне положення плода через небезпечність, заборонено проведення планованих домашніх пологів.

Нещодавні когортні дослідження США, порівнювали показники перинатальної та неонатальної смертності серед запланованих пологів удома та в лікарні, описують використання суворих критеріїв відбору для відповідних кандидаток. Ці критерії включають:

  • відсутність будь-яких захворювань матері, що існували раніше;
  • відсутність істотного захворювання, що виникло під час вагітності;
  • один плід;
  • головне передлежання;
  • термін вагітності більше 36–37 та менше 41–42 повних тижнів вагітності;
  • спонтанні або індуковані амбулаторні пологи в минулому;
  • пацієнтка не була переведена з іншої спеціалізованої лікарні.

За відсутності таких критеріїв заплановані домашні пологи однозначно пов'язані з вищим ризиком перинатальної смертності.


Порівняльна статистика пологів вдома та лікарнях


У багатьох добре забезпечених країнах найпоширенішою причиною госпіталізації є народження дитини. З точки зору витрат, зменшення кількості госпіталізацій є економічно вигідним, і багато молодих сімей розглядають можливість народження дітей вдома, проте суперечки щодо безпеки цього вибору продовжуються. У 2019 році було опубліковано систематичний огляд та метааналіз, що визначає, чи відрізняється ризик втрати плода чи смерті новонародженого серед жінок з низьким акушерським ризиком, які обирають пологи вдома, порівняно з жінками з низьким ризиком, які збираються народжувати в лікарні. Це дослідження ґрунтувалося на 14 опублікованих до цього роботах та включало близько 500,000 передбачуваних домашніх пологів. Основою роботи було поділення систем охорони здоров’я на добре інтегровані для домашніх пологів (Нідерланди, Англія, Ісландія, Канада, США, Нова Зеландія ) та менш інтегровані для цього (Норвегія, Швеція, Японія, Австралія). Добре інтегрована система була описана як місце, де медпрацівники для домашніх пологів:

  • визнані законом у межах своєї юрисдикції;
  • пройшли офіційне навчання;
  • можуть надавати або організовувати догляд у лікарні;
  • мають доступ до налагодженої системи екстреного транспорту;
  • мають при собі обладнання та матеріали для екстреної допомоги.

Менш інтегрованими системами визначалися ті, де один або кілька з цих критеріїв.
Це перший систематичний огляд та метааналіз, який використовував перевірений, попередньо опублікований, зареєстрований протокол. Отримані результати показують, що серед жінок з низьким акушерським ризиком, які мають намір народжувати вдома, не спостерігається статистично значущого збільшення перинатальної та неонатальної смертності або захворюваності, порівняно з жінками з таким же ризиком, які мають намір народжувати в лікарні. А також не було виявлено відмінностей в частоті необхідності новонародженому інтенсивної терапії та різниці в показниках шкали Апгар на 1 та 5 хвилині. У 2020 році було опубліковано продовження систематичного огляду та метааналізу, щоб визначити, чи є у жінок з низьким ризиком, які починають передбачувані пологи вдома, більша чи менша схильність до негативних наслідків для матері (материнська смертність, розриви промежини 3-го або 4-го ступеня, материнські інфекції та післяпологові кровотечі) та внутрішньопологові втручання (кесарів розтин, оперативні вагінальні пологи (вакуум та щипці), епідуральна аналгезія, епізіотомія, використання окситоцину) порівняно з такими жінками з низьким ризиком, які починають пологи в лікарні. 16 досліджень надали дані з близько 500 000 передбачуваних пологів вдома для метааналізу. В межах дослідження про материнську смертність не повідомлялося.
В країнах, де плановані домашні пологи, добре інтегровані в систему охорони здоров’я виявили, у жінок, які прийняли рішення народжувати вдома рідше виконують:

  • кесарів розтин;
  • оперативні вагінальних пологів;
  • епідуральну аналгезію;
  • епізіотомію;
  • зазнають розривів промежини 3-го або 4-го ступеня;
  • використовують окситоцин;
  • спостерігаються інфекційні ускладнення у матерів.

Об'єднані результати з приводу частоти післяпологових кровотеч показали, що жінки, які планують домашні пологи, не відрізняються від жінок, що планують народжувати в лікарні.
У кінцевому підсумку, результати цього звіту, разом із попереднім дослідженням, що повідомляло про наслідки для немовлят, надають важливу інформацію сім’ям, медичним працівникам та політикам.

Отримані дані вказують на те, що пологи вдома безпечні для жінок з низьким ризиком в тих країнах, де допомога в пологах вдома добре інтегрована в місцеву систему охорони здоров’я і де ці пологи є планованими. Важливо зазначити, що пологи вдома все ще є процесом із високою вірогідністю ускладнень та небезпек для життя матері та новонародженої дитини, особливо у випадку відсутності кваліфікованого спеціаліста, який може допомагати у контрольованості процесу. Дуже часто ускладнення і ризики в пологах неможливо передбачити і це важливо пам'ятати розглядаючи можливість пологів вдома.
На сьогодні, Україна не входить у список країн, які можуть інтегрувати плановані домашні пологи у сферу охорони здоров’я. Оскільки у нас відсутні такі базові елементи як законодавча база, сертифікований у цій сфері медичний персонал, можливість екстерного транспортування породіль спеціально відведеним транспортом і ще багато іншого.

Також важливим є роз‘ясненням жінкам, що пологи завжди повинні відбуватися під наглядом медичного персоналу і найбезпечнішим місцем, в наших реаліях, є пологовий будинок. Якщо ж всупереч всьому Ви вирішили народжувати вдома під наглядом «духовної акушерки» пам’ятайте, ніякої реальної відповідальності за Ваше життя і здоров’я вашої дитини вона не несе.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com