Перший погляд на захворювання легень пов'язані з вейпінгом.
На сьогодні CDC має інформацію про щонайменше 450 випадків захворювання легень, пов'язаного з електронними сигаретами. Група дослідників проаналізувала більше 30 з них і виявила, що багато з них мали схожі ураження легенів — запалення, ураження альвеол та часточки жиру в легеневій тканині — жирову пневмонію.
https://unsplash.com

Кількість випадків захворювань легень, які пов’язують з курінням електронних сигарет продовжує зростати, на сьогодні CDC (Centers for Disease Control and Prevention) повідомляє про 450 можливих випадків зареєстрованих у 33-х штатах США. Серед них є і летальні у Міннесоті, Каліфорнії, Орегоні, Іллінойсі та Індіані.

«На момент розслідування цих випадків CDC рекомендує відмовитись від використання електронних сигарет, аби запобігти важким захворюванням легень,» повідомила доктор Dana Meanley-Delman з CDC під час прес-конференції 6 вересня.

На сьогодні достеменно не відомо, що саме викликає таке небезпечне для життя захворювання, та розвивається воно дуже швидко протягом днів або тижнів після використання е-сигарет, хоча є випадки коли хворі повідомляли про тривале використання електронних сигарет до виявлення хвороби.

Junaid Khan — торакальний хірург з Окладну, штат Каліфорнія — повідомлив в інтерв'ю INSIDERпро 18-ти річного хворого, якого він оперував з приводу пневмотораксу, причиною якого, скоріше за все стала бульбашка повітря на поверхні легені, яка раптово лопнула і цим самим призвела до потрапляння повітря у плевральну порожнину. «Я не можу довести вам, що саме електронні пристрої для куріння стали причиною пневмотораксу» розповів хірург, та все ж він має передчуття, що девайс для куріння марихуани, який хворий придбав кілька місяців тому пов’язаний з виникненням захворювання.

Junaid Khan додав, що скоріше за все це лише перший з багатьох випадків пошкоджень легень від використання е-сигарет з якими йому доведеться стикнутися у своїй практиці. «На сьогодні ця проблема вже на межі аби стати глобальним питанням охорони здоров’я. Якщо я стикаюся з такими хворими значить вони потребують хірургічної допомоги. Значить проблема є і вона суттєва.»

Група дослідників проаналізувала понад 30 клінічних випадків пов’язаних з вейпінгом і виявила, що багато з них мали схожі ураження легенів — запалення, ураження альвеол та часточки жиру в легеневій тканині — жирову пневмонію.

Схожі ураження легенів на КТ при EVALI
На КТ показані схожі ураженя легенів при EVALI.
The New England Journal of Medicine ©2019

Певні з пошкоджень можна пов’язати з інгаляцією масел, що містяться у рідинах для вейпів — сумішах які і доставляють нікотин або ТГК до легенів.

Лікарі з NYU Winthrop Hospital (Mineola, Long Island, NY) повідомляють про виявлене ними запалення, яке дуже швидко розповсюдилось у легенях 18-ти річного хворого і скоріше за все своїм виникненням зобов’язане саме вейпінгу.

Хворий був доставлений до лікарні з болем у грудній клітині, кашлем та гарячкою, а пізніше у нього було виявлено гострий респіраторний дистрес синдром та рідину в легенях повідомляє Melody Pirzada керівник дитячої пульмонології лікарні. «Хворий мав дуже сильні болі і потребував під’єднання до систем забезпечення життєдіяльності організму. Завдяки величезній роботі команди з відділення інтенсивної терапії, пацієнта вдалося врятувати. За статистикою вірогідність, що хворий у такому стані загине складає 70%.»

Chance Ammirata — 18-ти річний колишній вейпер поширив у Twitter світлину частково колабованої легені з містичними чорними цятками на поверхні, заявивши, що це є наслідки вейпінгу.

Той факт, що дуже важко підтвердити, що саме вейпінг призвів до таких пошкоджень його легені, тільки підкреслює невизначеність, яка все ще оточує уявну епідемію.

Професор Robert Tarran, який вивчає питання впливу електронних сигарет на здоров’я в University of North Carolina Marisco Lung Institute каже, що це дуже важко віднайти той причинно-наслідковий зв’язок аби з упевненістю говорити про небезпечність вейпінгу. За його словами спонтанний пневмоторакс розвивається, коли невеликі пухирці повітря лопаються, призводячи до колапсу легені, і цей стан дуже характерний для високих та худих чоловіків, а відповіді чому так досі немає.

Та не зважаючи на недостатність упевненості у причинах цих захворювань, не можна заявляти про безпечність вейпінгу.

«Немає сумнівів, що вейпінг впливає на людей, та достеменно не відомо як саме.» — заявив Tarrant.

На сьогодні світлина 18-ти річного хлопця набрала вже 41 000 поширень у Twitter, а створена ним петиція про заборону вейпінгу підписана більше, ніж 4000 людей онлайн.

Більше інформації тут.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com