Найчастіші ознаки, що лікар лікує вас неправильно
04 February
Випадки, коли все-таки варто задуматись про зміну вашого лікаря
гомеопатія вакцинація фітотерапія народна_медицина імуномодулятори антибіотикотерапія

У кожного з нас походи до лікаря часто асоціюються зі складнощами. Людям не обізнаним в медицині буває надзвичайно складно оцінити компетентність медичного працівника. Ми спробуємо описати найчастіші ознаки того, що ваш лікар лікує вас неправильно.

1. Призначає гомеопатію

Відкриває наш “рейтинг” славнозвісний метод родом із 18 століття, який знайшов надзвичайно широке застосування на теренах нашої країни. Основою цього способу лікування є використання концепції “подібне лікує подібне”, тобто речовина що провокує певні симптоми може допомогти і у лікуванні захворювання, яке супроводжується такими симптомами. Іншим важливим постулатом гомеопатії є використання розведення. Згідно вірувань гомеопатів, чим більше розведена діюча речовина, тим сильнішим буде в неї ефект. Гомеопатичні препарати застосовують при різноманітних захворюваннях, як органічного, так і психічного характеру. Хоча більшість таких засобів не мають ніяких побічних ефектів та не спричиняють шкоди, негативні наслідки можуть бути суттєвими у випадку, коли таке лікування використовується замість реальної допомоги. Зволікання із початком застосування доведених методів лікування може стати причиною незворотної шкоди для пацієнта. Варто пам’ятати, що немає доказів високої якості, які б якось підтверджували ефективність цього методу лікування.

2. Рекомендує “попити травички”

Пацієнт звертається із сечокам’яною хворобою - лікар рекомендує “ось цей” чудовий чай, хронічне запальне захворювання - призначає настій з 10 трав. Варто задуматись про консультацію іншого спеціаліста, якщо для лікування будь-якого захворювання ваш лікар пропонує засушену трав’яну альтернативу.

Сюди ж варто віднести і інші препарати рослинного походження з міфічними механізмами дії, що мають чудодійні властивості у лікуванні різноманітних вірусних захворювань, покращенні імунітету тощо.

“Протефлазид: сила щучки дернистої чи черговий фуфломіцин?”

3. Апелює до “великого особистого досвіду”

Звісно, з досвідом лікар здобуває важливі знання та навички для ведення своєї професійної діяльності, проте слід бути уважним до ситуацій, коли лікар посилається виключно на власні спостереження. Коли спеціаліст призначає якийсь препарат без чітких показів та доказової бази та обґрунтовує своє рішення виключно наступним твердженням: “я бачив покращення у своїх пацієнтів”, пацієнту у такому випадку варто бути насторожі.

4. Практикує “народні” способи лікування.

“Навіщо вам (або вашій дитині) ця хімія, я знаю, що вам допоможе: те що допомагало нашим предкам” - фраза, яку не повинен говорити жоден лікар. І хоча рекомендації подихати над картоплею, випити дитині горілки з медом або з’їсти борсукового жиру можуть інколи видаватись цікавими на перший погляд, проте краще їм залишатись поза межами справжньої медицини. Як і при застосуванні гомеопатії у кращому випадку таке лікування не принесе ніякого ефекту, проте у певних ситуаціях це може стати причиною зволікання в діагностиці та лікуванні небезпечних захворювань. Водночас деякі такі методи можуть спричинити безпосередню шкоду здоров’ю, наприклад, уринотерапія, або споживання фекалій тварин з метою боротьби із гельмінтами.

5. Вірить, що антибіотики - наше все

Недоцільне призначення антибіотиків - одна з найбільших проблем сучасної медицини. Ми ризикуємо, що вже зовсім незабаром не залишиться ефективних препаратів для боротьби із бактеріальними інфекціями у зв’язку із резистентністю (нечутливість бактерій до антибіотиків). Незважаючи на це велика кількість лікарів продовжують призначати антибіотики просто з метою “перестрахування”, забуваючи про віддалені негативні наслідки для кожного з нас. Тому варто пам’ятати, що антибактеріальна терапія не показана при вірусних інфекційних захворюваннях. У випадку ж якщо ваш лікар призначає вам антибіотики, слід запитати, що саме є показом до такого рішення.

6. Яке ж лікування ГРВІ без противірусних препаратів та імуномодуляторів?

Окремої згадки заслуговують противірусні препарати та імуномодулятори. Варто відзначити, що противірусна терапія не застосовується при лікуванні ГРВІ та не впливає на перебіг цієї групи захворювань, а якісна доказова база щодо ефективності такого лікування відсутня. Певне застосування противірусна терапія може мати при лікуванні грипу.

Всесильний атом йоду або наскільки ефективний «Амізон»

Імунітет - це надзвичайно складна система нашого організму, вплив на кожну ланку якої може мати серйозні наслідки, а “загальне укріплення” є не більше, ніж міфом.

Імуномодулятори та як вони працюють

7. Кожен візит закінчується призначенням вітамінів

Часто лікарі обіцяють значне покращення, особливо при різноманітних хронічних захворюваннях, лише від прийому вітамінів. Проте вітаміни - це лише важлива складова нашого харчування, необхідна для підтримання нормального функціонування нашого організму. Основним джерелом вітамінів має бути повноцінне та збалансоване харчування. Водночас прийом вітамінів у вигляді добавок є виправданим виключно при гіповітамінозах (недостатність вітамінів) та певних специфічних показаннях. У всіх же інших випадків прийом вітамінів є недоцільним та може навіть нести певну загрозу для здоров’я (у разі гіпервітамінозу жиророзчинних вітамінів).

8. Антивакцинатор

Краще тікайте відразу.

Вакцини - це найважливіше досягнення в історії медицини в попередженні інфекційних захворювань. А імунізація щороку рятує близько 3 мільйонів життів.

Антивакцинаторство та його наслідки

Звісно, це далеко не повний список того, що часто лікарі роблять неправильно. Проте саме ці причини зустрічаються найчастіше та потребують особливої уваги від пацієнта.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com