Наскільки часто медичний працівник помиляється
Кожен шостий медик щодня робить діагностичні помилки — про це йдеться у результатах нового опитування від Medscape
лікар помилка медсестра медбрат Medscape error

Число варіюється в залежності від фаху. Педіатри рідше свідчили про те, що вони щодня роблять діагностичні помилки (11%), а лікарі невідкладної медицини — навпаки, частіше (26%). Посередині опинилися лікарі сімейної медицини (18%), загальної практики (22%) та внутрішньої медицини (15%). Медсестри та асистенти лікарів (АЛ), у свою чергу, відповили майже аналогічно — 17% вважають, що помиляються кожного дня.

Опитування влаштували після оприлюднення дослідження в журналі "Journal of General Internal Medicine", у якому припускається, що лікарі схильні недооцінювати те, як часто вони допускають «промахи» у діагностиці. 

Більшість вірили, діагностичні помилки є рідкісними (раз на місяць або менше), незважаючи на те, що половина з них повідомляла, що відчуває невпевненість у діагнозі щодня. А ось такі результати демонструє опитування.

Рівень діагностичної невпевненості (ДН)
(лікарі — Л, середній медичний персонал — СМП)

Кожен день:
Л — 52%, СМП — 64%
Приблизно раз на тиждень:
Л — 20%, СМП — 21%
Декілька разів на місяць:
Л —13%, СМП — 9%
Один раз на місяць:
Л — 14%, СМП — 5%
Ніколи:
Л — 0%, СМП — 0%

Різниці відносно статі не відзначалося.

Оцінюючи прочитане, варто також зазначити, що ДН — ще не є помилкою. Це відчуття сумніву, що виникає у працівників медичної сфери, щодо того чи іншого аспекту ведення пацієнта.

Причини помилок

І лікарі, і представники СМП зійшлися щодо трьох основних причин виникнення діагностичних помилок. Первинно — "відсутність зворотного зв'язку щодо діагностичної точності" (38% лікарів та 44% СМП вказали на це як на головний фактор). Наступне — обмеження у часі (37% лікарів та 47% представників СМП). Трійку першості закривав "соціальний устрій, у якому не прийнято озвучувати чи афішувати помилки" (27% лікарів, 33% СМП).

Лікарі екстреної медицини частіше, ніж всі лікарі загалом (76% проти 52%) та СМП (64%), стверджують, що вони зазнають діагностичної невизначеності щодня.

На запитання, в який момент медичні працівники найчастіше зазнають ДН, найбільший відсоток опитаних (70% лікарів та 76% представників СМП) відповіли, що таке трапляється при встановленні фактичного діагнозу. Другим за частотою випадком ДН стало прийняття рішення, які саме аналізи слід призначити пацієнту (34% для лікарів та 50% для СМП).

Один з опитаних прокоментував результати наступним чином: "Ми не омніпотентні. Ми не можемо розуміти фізіологію/патологію людини в абсолюті… Тільки той факт, що було поставлено раціональний, заснований на симптомах діагноз, який виявився "неправильним", не означає, що сталася помилка".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com