Mycosis Fungoides. Випадок, опублікований у NEJM
Dr.Hasina Maredia та Sima Rozati при Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, повідомили про рідкісний випадок перенесеного грибоподібного мікозу (ГМ, Mycosis fungoides). Кейс був опублікований у New England Journal of Medicine.
Source: NEJM DOI: 10.1056/NEJMicm1911156

Т-клітинна лімфома шкіри включає клінічно та патологічно неоднорідну групу нетипових неходжкінських лімфом, які проявляються переважно на інтегументі. ГМ — найпоширеніший підтип даного захворювання, на який припадає близько 60% усіх випадків.

Хвороба, як правило, повільно прогресує та хронізується. У осіб із ГМ шкіра інфільтрується бляшками і вузликами з лімфоцитів. У запущених випадках можуть виникати пухлини з виразкуванням та інфільтрація лімфатичних вузлів ураженими клітинами. Характерним є також поширення на інші частини тіла, включно з шлунково-кишковим трактом, печінкою, селезінкою або навіть мозком.

Згідно історії хвороби, мова йшла про 53-річного чоловіка із вже пролікованим діагностованим 7 років тому ГМ 1А стадії в анамнезі. Цього разу пацієнт звернувся з новими та швидкопрогресуючими ураженнями на обличчі та тілі, що турбували його останні два місяці. Огляд голови та шиї показав множинні підшкірні вузликові зміни, що зливалися між собою, а також глибокі борозни шкірних складок, що разом призвели до спотворення рис обличчя чоловіка.

Окрім того були описані численні гіперпігментовані еритематозні вузлики та гіперкератотичні пухлини, що уразили приблизно 85% загальної площі тіла пацієнта. Проточна цитометрія периферичної крові виявила невелику популяцію атипових лімфоцитів, а позитронно-емісійна томографія показала збільшення поглинання фтородезоксиглюкози в шийних, пахвових і тазових лімфатичних вузлах, а також у селезінці та печінці. Біопсія шкіри підтвердила діагноз грибоподібного мікозу з CD30-експресуючою великоклітинною трансформацією. Пацієнт розпочав прийом брентуксимабу, циклофосфаміду, доксорубіцину та преднізолону. Помітне поліпшення стану чоловіка спостерігалося через два цикли терапії.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com