Купання у холодній воді. Користь та ризики
12 January
Головні факти про загартовування в холодній воді та пов’язані ризики
Водохреще купання загартовування холод

В Україні 19 січня святкують Водохреще. Традиційно в цей день люди купаються в ополонці, тому що згідно з повір’ям вода набирає цілющу силу. Занурення в холодну воду є також частиною культури і традицій багатьох країн півночі. В останні роки така практика знову набуває популярності.

Холодною вважається вода температурою нижче 15°C, а у відкритих водоймах у зимовий період її температура зазвичай незначно перевищує 0°C (0-5°C). Позитивний ефект від купання в холодній воді помітили ще декілька тисяч років тому, а сьогодні це підтверджується і дослідженнями.

Тож які позитивні ефекти має загартовування у холодній воді?

  • Зниження артеріального тиску. Дослідження виявили, що плавання в холодній воді супроводжувалось значним зниженням діастолічного тиску вже на четвертий день.
  • Зменшення ризику розвитку серцево-судинних захворювань у зв’язку із позитивним впливом на ліпідний профіль (зниження рівня тригліцеридів) та  зниженням рівня гомоцистеїну.
  • Покращення адаптаційних властивостей організму до стресу шляхом підвищеного синтезу адренокортикотропного гормону, тиреотропного гормону, кортизолу та катехоламінів (рівень останніх знижується після регулярних занурень та адаптації).
  • Позитивний вплив на метаболізм інсуліну. У досліджуваних осіб спостерігалась підвищена чутливість до інсуліну та зниження інсулінорезистентності.
  • Дослідження, проведені в Фінляндії, виявили, що плавання в холодній воді (температура водойм у зимовий період) мало позитивний вплив на загальне самопочуття у членів дослідження. Науковці відмічали зменшення рівня втоми та напруги, покращення пам’яті та настрою. Хворі з ревматичними захворюваннями, фіброміалгією та астмою повідомляли про полегшення симптомів. Іншим результатом дослідження було те, що зимове плавання має такий же ефект у зменшенні болю та запалення у порівнянні із кріотерапією (короткотривала дія надзвичайно низьких температур на тіло: -110°C протягом 1-3 хвилин).
  • Іншим можливим застосуванням плавання в холодній воді є лікування великого депресивного розладу. Дослідники із Сполученого Королівства повідомляють про клінічний випадок значного поступового покращення симптоматики після кожного сеансу плавання (у відкритих водоймах), а також подальшу відсутність потреби у призначених препаратах.
  • Частота інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів є статистично нижчою серед людей, що практикують плавання в холодній воді, у порівнянні із загальним населенням. Також такі особи повідомляють про легший перебіг самих захворювань та меншу вираженість симптомів. У іншому дослідженні спостерігалось підвищення кількості лейкоцитів та моноцитів у відповідь на занурення в холодну воду.

"Водохреще купання загартовування холод"

Проте існує і негативна сторона купання в холодній воді. Занурення в холодну воду – це надзвичайно стресова ситуація для організму, особливо якщо йдеться про непідготовлену людину.

  • Перш за все, існує ризик швидкої смерті у зв’язку із холодовим шоком або через розвиток гіпотермії. Гіпотермія розвивається поступово та включає декілька етапів в залежності від внутрішньої температури тіла: тремтіння, тахікардія, пришвидшена частота дихання (36°C); дезорієнтація, спантеличення, порушення м’язової координації (35°C); втрата пам’яті (34°C), розвиток серцевих аритмій, порушення кровопостачання шкірних покривів (33°C); помутніння свідомості, зникнення тремтіння, ригідність м’язів (33-30°C); втрата свідомості, ослаблення дихальних рухів, зниження м’язового тонусу (30°C); фібриляція шлуночків серця, практично повне зникнення дихальних рухів та життєвих ознак (28°C); зупинка серця, смерть (25°C). Зазвичай для розвитку гіпотермії у здорової дорослої людини необхідно більше 30 хвилин, проте на цей час впливають рівень адаптації, конституція, наявність супутніх захворювань тощо.
  • Не слід забувати і про можливі великі скупчення людей у місцях купання, що створює додаткову небезпеку в умовах пандемії COVID-19.
  • У людей із захворюваннями серцево-судинної системи існує високий ризик розвитку аритмій або життєво небезпечних станів (при ішемічній хворобі серця, гіпертрофії міокарда, синдромі подовженого інтервалу QT).

Саме тому важливо звернути увагу на те, що занурення в холодну воду вимагає попередньої підготовки. Необхідно адаптувати організм шляхом поступового зменшення температури води (процес підготовки до зимового купання займає як мінімум декілька тижнів). Обов’язковою умовою занурення є також наявність наглядачів для попередження можливих травм та надання своєчасної допомоги, тому що купання в холодній воді несе численні ризики навіть для людей із великим досвідом.

Доступною ж цілий рік альтернативою є прийом холодного (контрастного) душу. На відміну від купання у відкритих водоймах, це можна робити вдома, поступово зменшуючи температуру. Позитивні ефекти є схожими до таких при зануренні у холодну воду: покращення самопочуття, швидше відновлення після фізичного навантаження тощо. А досліджувані, що практикували прийом холодного душу, повідомляли про меншу кількість пропусків роботи у зв’язку із хворобою.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду Відродження

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com