Хвороба Паркінсона ще до народження
Люди, у яких розвинулась хвороба Паркінсона до 50 років, можливо вже народилися з пошкодженими клітинами мозку, порушення яких не виявлялося десятиліттями, згідно з новими дослідженнями Cedars-Sinai. Дослідження вказує на препарат, який потенційно може допомогти у лікуванні даного захворювання.
паркінсон захворювання тремор ригідність гіпокінезія

Хвороба Паркінсона виникає тоді, коли нейрони мозку, які виробляють дофамін — речовину, яка допомагає координувати м’язові рухи — зазнають негативного впливу або гинуть. Симптоми, які з часом погіршуються — це гіпокінезія, ригідність м‘язів, тремор та втрата рівноваги.

Для виконання дослідження група вчених згенерувала спеціальні стовбурові клітини, відомі як індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (ІПСК), з клітин молодих людей із хворобою Паркінсона.

Цей процес включає повернення дорослих клітин крові "назад у часі" до примітивного ембріонального стану. Ці ІПСК можуть потім виробляти будь-який тип клітин людського організму, генетично ідентичний власним клітинам пацієнта. Команда використовувала ІПСК для того, щоб отримати дофамін-продукуючі нейрони у кожного пацієнта, а потім культивувала їх та проаналізувала функції.

нейрон паркінсон захворювання
By Becky Brickwood

 

"Наша методика дала нам вікно назад у часі, щоб побачити, наскільки добре нейрони дофаміну можуть функціонувати з самого початку життя пацієнта", — сказав Клайв Свендсен.

Дослідники виявили дві ключові аномалії нейронів дофаміну in vitro:
1. Накопичення білку альфа-синуклеїну, яке зустрічається при більшості форм хвороби Паркінсона.
2. Порушення функцій лізосом, клітинних структур, які діють як "сміттєві баки", щоб клітина могла розщеплювати та утилізувати білки. Це порушення може призвести до накопичення альфа-синуклеїну.

Дослідники також використали свою модель ІПСК для тестування ряду лікарських засобів, які можуть трансформувати патологічні зміни в їхній першочерговий стан. Вони виявили, що препарат PEP005, який вже затверджено Управлінням харчових продуктів та лікарських засобів для лікування передракових захворювань шкіри, знижує підвищений рівень альфа-синуклеїну як у дофамінових нейронах in vitro, так і на лабораторних мишах.

Препарат також протидіяв іншій патології, виявленій у дофамінових нейронах пацієнтів — підвищеному рівню протеїнкінази С, хоча роль цього ферменту у хворобі Паркінсона остаточно не з‘ясована.


Команда планує дослідити те, як препарат PEP005, який зараз доступний в формі гелю, може бути доставлений до мозку для потенційного лікування або запобігання хвороби Паркінсона у молодих людей.
 

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com