Канакінумаб (Іларіс) - перший препарат при хворобі Стілла у дорослих
FDA схвалив Канакінумаб (Іларіс), перший препарат при хворобі Стілла у дорослих людей.
канакінумаб хвороба стілла

Управління з продовольства і медикаментів США (Food and Drug Administration — FDA) розширила показання до канакінумабу (Іларіс) та включила всіх пацієнтів з активною хворобою Стілла старше 2 років, додавши хворобу Стілла у дорослих людей(adult-onset Still's disease — AOSD) до попередньо схваленої  хвороби Стілла, що розпочинається у підлітковому віці, також відому як системний ювенільний ідіопатичний артрит (systemic juvenile idiopathic arthritis — sJIA), що робить його першим схваленим лікуванням від хвороби Стілла у дорослих, згідно з повідомленням FDA.

Затвердження відбулося як "Пріоритетний огляд"(Priority review), який використовував "порівняння фармакокінетичного впливу та екстраполяцію встановленої ефективності канакінумабу у хворих на ювенільний ідіопатичний артрит, а також безпеку канакінумабу у дорослих пацієнтів із хворобою Стілла та іншими захворюваннями", — заявляє FDA.

ilaris canakinumab

Результати рандомізованого подвійного сліпого плацебо-контрольованого дослідження 36 дорослих пацієнтів із хворобою Стілла віком 22-70 років показали, що дані про ефективність та безпеку його використання при цій хворобі, як правило, відповідали результатам об'єднаного аналізу пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом, повідомляє Novartis, що реалізує канакінумаб.

Хвороба Стілла у дорослих та системний ювенільний ідіопатичний артрит мають певну схожість, наприклад, лихоманку, артрит, висип та підвищення маркерів запалення, що дає можливість припускати, що вони є скоріше  подібні, аніж цілком відмінні, повідомляє агентство. Крім того, роль інтерлейкіну-1 добре встановлена при обох захворюваннях і блокується канакінумабом.

Найбільш поширені побічні ефекти (виникають у більш ніж 10% пацієнтів) у дослідженнях пацієнтів із системним ювенільним ідіопатичним артритом включали інфекції, біль у животі та реакції на місці ін'єкції. Серйозні інфекційні ускладнення (наприклад, пневмонія, вітряна віспа, гастроентерит, кір, сепсис, отит, синусит, аденовірусна інфекція, абсцес лімфатичних вузлів, фарингіт) спостерігалися приблизно в 4% -5% осіб, згідно з повною інформацією про призначення.

Канакінумаб також затверджений також для синдромів періодичної лихоманки при кріопірин-асоційованому періодичному синдромі (CAPS) у дорослих та дітей віком 4 роки і старших (включаючи сімейний холодовий автозапальний синдром (Familial cold autoinflammatory syndrome  FCAS) та синдром Макла–Уельса), періодичному синдромі, асоційованому з рецептором-1 тумор-некротичного фактора (Tumor necrosis factor (TNF) receptor-1 associated periodic syndrome  TRAPS) у дорослих та дітей, синдромі гіперімуноглобулінемії D/дефіциту мевалонат-кінази (hyperimmunoglobulin D syndrome/mevalonate kinase deficiency) у дорослих та дітей та сімейній середземноморській лихоманці (familiar Mediterranean fever) у дорослих та педіатричних пацієнтів.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com