Juul ― альтернатива сигаретам чи нова пастка для підлітків?
28 March
Новий тип електронної сигарети під назвою "Juul" став настільки популярним, що зараз становить близько 68% ринку електронних сигарет на загальну суму 2 млрд. доларів.
вейпінг електронні сигарети нікотинова залежність джул

Новий тип електронної сигарети під назвою "Juul"став настільки популярним, що зараз становить близько 68% ринку електронних сигарет на загальну суму 2 млрд. доларів.

Цей різновид сигарет особливо популярний серед молоді завдяки своєму дизайну та здатності заряджатися від ноутбука або інших гаджетів протягом однієї години, рідина для куріння міститься в спеціальних картриджах, які можна швидко змінити.

Проте не все так гладко, як може здатися на перший погляд. Медики стурбовані тим, що "Juul" містить вищу концентрацію нікотину, ніж інші електронні сигарети. Нікотин викликає не тільки сильне звикання, а й негативно впливає на розвиток мозку і легень, особливо якщо його вживати в підлітковому віці.

"Jull" не заміняє куріння сигарет, як про це заявляють його розробники, а навпаки ― стимулює: у дослідженні 2017 року було встановлено, що дорослі, які не палять, в чотири рази частіше починають палити традиційні сигарети лише через 18 місяців викурювання електронних сигарет, включаючи "Jull".

Чому "Juul" такий шкідливий?

Збільшення шкоди від куріння електронної USB-сигарети, порівняно з іншими виробами, пов'язане із концентрацією та вмістом рідини для куріння. Так звана е-рідина є 5% нікотином, що більш ніж у два рази перевищує концентрацію нікотину в аналогічних пристроях. Це суттєво збільшує ризик нікотинової залежності. Дослідження, проведене UK’s Royal College of Psychiatrists, доводить, що нікотин викликає більшу залежність, ніж алкоголь чи антидепресанти .

Вплив на дитячий мозок також викликає велике занепокоєння. У підлітків, які почали палити, помітно знизилася активність в префронтальній корі головного мозку, що є критично важливою для когнітивної поведінки людини та прийняття рішень, що зрештою призводить до підвищеної чутливості до інших препаратів та більшої імпульсивності. У той час як сигарети містять багато інших токсичних речовин, які можуть сприяти цим ефектам, інші дослідження з впливу нікотину на мозок демонструють, що нікотин є головною причиною.

Кількість нікотину в одному картриджі "Jull" відповідає одній пачці сигарет. Оскільки підлітки часто використовують декілька картриджів за день, вони можуть несвідомо піддаватися небезпечному рівню нікотину, з негайним та довгостроковим впливом на здоров'я. У 2016 році FDA було надано повноваження регулювати ринок електронних сигарет, таких як "Juul", але тоді Управління дозволило виробникам відкласти свої заяви на схвалення FDA до серпня 2022 року, і тим самим продовжувати впливати на рівень нікотинової залежності підлітків.

Ще однією причиною, чому «джулінг» є серйозною загрозою для підлітків, є його запатентована формула нікотину. "Juul Labs"(компанія-виробник) використовує "нікотинову сіль", яка більше нагадує природну структуру нікотину, що міститься в листках тютюну. Це дозволяє нікотиновим алкалоїдам краще всмоктуватися в кров і робить пару менш жорсткою, внаслідок цього легше вдихати більшу кількість нікотину протягом тривалого періоду часу.

На додаток до цієї запатентованої формули, картриджі містять більшу кількість бензойної кислоти ― 44,8 мг/мл, порівняно з іншими марками електронних сигарет, які знаходяться в діапазоні від 0,2 до 2 мг/мл. Згідно з даними Center for Disease Control and Prevention (CDC), постійний вплив бензойної кислоти викликає кашель, біль у горлі та животі, нудоту та блювання. Це пояснюється тим, що виробники можуть використовувати властивості бензойної кислоти для потенціювання солей нікотину в так званій е-рідині.

Що робить "Juuls" настільки популярним серед дітей і підлітків?

Оскільки пристрій є компактним і швидким USB-накопичувачем, його можна легко сховати і використовувати в різноманітних умовах, наприклад, у класі. У порівнянні з іншими формами підліткового бунту, «джулінг» є особливо небезпечним, оскільки діти стають залежними від нікотину з тривожно високою швидкістю.

У квітні 2018 року Комісар FDA Скотт Готліб оголосив, що він створює Youth Tobacco Prevention Plan ― комплекс заходів, спрямованих на припинення стрімкого збільшення використання електронних сигарет і тютюнових виробів серед молоді. FDA запросила у "Juul Labs" надати документи, пов'язані з маркетингом продукції та дослідженнями щодо здоров'я, токсикологічних, поведінкових або фізіологічних ефектів їх продуктів, щоб зрозуміти, чому молодь настільки приваблює їх продукція.

Крім того, компанія-виробник в даний час стикається із судовими позовами в кількох державах, стверджуючи, що її продукти незаконно продавали молоді, нехтуючи віковими обмеження.

Це може бути лише тимчасовою тенденцією, але якщо FDA не прийме рішучих заходів для обмеження продажу електронних сигарет серед підлітків, а також не проводитиме просвітницьку роботу серед громадськості про ризики, пов’язані з електронними сигаретами, швидше за все, на нас чекає величезний приріст залежної від нікотину молоді.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com