Імплант для превенції ВІЛ
Мале, проте вкрай перспективне дослідження.

16 добровольців погодилися взяти участь у подвійному сліпому рандомізованому плацебо-контрольованому дослідженні довгодіючого імпланта, використання якого мало на меті уможливити новий підхід до медикаментозної профілактики ВІЛ. 
ВІЛ профілактика дослідження медицина HIV

Полімерна трубка з іслатравіром (islatravir) у дозі 54 мг або 62 мг імплантувалася у руку учасників. Протягом 12 тижнів вчені регулярно аналізували концентрацію препарату в їх крові, яка мала сягати бажаних 0.05 pmol/10'6. Після видалення імпланта пацієнти спостерігалися ще 4 тижні, для визначення того, наскільки довго препарат все ще циркулюватиме в їхньому організмі. У групі, яка одержувала по 54 мг, рівень медикаменту залишався вище порогового значення приблизно до тижня після видалення джерела надходження ЛЗ. У групі із 62 мг — значно довше, понад 3 тижні після видалення.

Вчені планують провести дослідження на триваліший період та з різноманітнішою когортою. До слова, 16-ма учасниками стали тільки люди з білим кольором шкіри, серед яких лише 2 жінки та жодного трансгендера.

Такий винахід є особливо актуальним, адже, як відомо, на шляху до ефективної ВІЛ-профілактики часто стає звичайне небажання людей приймати для цього по одній таблетці щодня. За даними, представленими на цій самій конференції, більшість молодих африканських жінок схильні припиняти оральну профілактику ВІЛ через 3 міс після її ініціації. А спостереження за геями, бісексуальними чоловіками та трансгендерними жінками в Латинській Америці показало, що лише 56% транс-жінок все ще дотримуються такого виду захисту через декілька тижнів після першого прийому препарату.

На сьогодні вже відомо про вагінальне кільце для профілактики ВІЛ, представленого на конференції IAS, і попередні дані випробування LATTE з приводу довгодіючої ін'єкції з тією ж метою через декілька років можуть змінити наше бачення даної проблеми.

Mitchell Warren, виконавчий директор AVAC, зазначає, що жоден метод профілактики ніколи не стане «тим самим». Але їх сукупність може грати вирішальну роль у припинені епідемії. З його слів, у нас попереду ще довгий шлях, але результати, представлені на цьому тижні, дають надію щодо можливого багатообіцяючого майбутнього.

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com