Формування зарплати лікаря закордоном - Польща
Скільки може отримувати лікар в Польщі та які фактори впливають на рівень його зарплатні.
лікарі польща зарплата польський лікар

Ми вже розглянули принципи формування зарплати лікарів в Україні, Італії та Німеччини. Сьогоднішня стаття буде присвячена заробітній платні лікарів у Польщі.

Професія лікаря, хоча розмір зарплатні і не задовольняє польських медичних працівників,  – одна з найбільш добре оплачуваних професій в Польщі, особливо серед професій, що мають суспільну довіру.

Зарплатня лікаря в Польщі залежить від багатьох факторів: спеціалізації, стажу, кількості змін, воєводства (адміністративна одиниця Польщі) та типу лікарні. Вона складається з бази(посадовий оклад) та допомоги(різні види доплат), яка може становити від 5% до 20% відсотків від зарплатні. Лікар може працювати повний робочий день або за контрактом – в останньому випадку він отримує погодинну оплату.

Спеціалізація

Студент, який пройшов 6 років навчання в медичному університеті, отримує звання лікаря-стажиста, але диплом не дає йому повного права на лікарську практику. Отримати це право лікар-стажист може після закінчення 13 місяців післядипломної освіти. Після цього лікар-стажист отримує звання лікаря без спеціалізації  і має право на проходження спеціалізації у вузьку сферу(педіатрія, акушерство, хірургія і тд).

Медіана середньомісячної заробітної плати та величини робочого часу (повний робочий день, у середньому 165 годин на місяць) брутто:

  • лікар без спеціалізації – 3 207 злотих або 19,43 злотих за годину;
  • лікар з 1-им ступенем спеціалізації – 3 400 злотих або 20,61 злотих за годину;
  • лікар з 2-им ступенем спеціалізації 3 909 злотих або 23,69 злотих за годину.

Лікарі певних спеціальностей можуть отримувати в 2-3 рази більше за інших лікарів. До списку найбільш оплачуваних спеціальностей входять: кардіологи, урологи, нейрохірурги, онкологи та гінекологи.

Стаж

Найменшу заробітну плату отримують лікарі-стажери, які проходять післядипломну практику, - 2 600 злотих брутто. Молодий лікар, який працює менше 2-ох років, отримує 3 535 злотих брутто, що дорівнює зарплаті кур’єра чи офіціанта. Через 2-3 роки лікар може розраховувати на підвищення і тоді його місячна оплата складатиме 4 880 злотих. Ще одне збільшення зарплатні відбувається через 2 роки і тоді винагорода за роботу становить 6 847 злотих. Так заробітна плата лікаря продовжує зростати залежно від кількості відпрацьованих років, але після 16 років стажу вона починає знижуватись.

""в

Форма та місце роботи

Лікарі в державній лікарні можуть працювати повний робочий день або за контрактом (погодинна оплата). Реальна зарплата лікаря залежить насамперед від кількості робочих змін та додатково оплачуваних (нічні та святкові). Тарифні ставки варіюються від 40 до 90 злотих за годину, залежно від дня роботи. Тарифи на екстрені послуги коливаються від 90 до 200 злотих.

Контрактні лікарі заробляють набагато більше – за 48 годин роботи на тиждень (встановлений законодавством час) лікар отримує близько 1 500 злотих. Однак у позаштатних лікарів немає оплачуваної відпустки і вони самостійно сплачують внески в ZUS (Управління соціального страхування). Дуже часто вони паралельно працюють у приватних лікарнях, де заробітна плата набагато вища (на 10-20%), ніж у державних. Для прикладу, приватна лікарня у Варшаві платить гінекологу 10 000 злотих, тоді як у державній він отримує 8 500 злотих.

Також на рівень зарплатні впливає регіон, в якому працює лікар.

""2
Дані наведені в таблиці за 2013 рік

Сімейна медицина

Сімейний лікар – одна з найпопулярніших медичних спеціальностей в Польщі: кожен третій студент медичного університету отримує спеціалізацію в цій галузі. Однак, сімейні лікарі отримують чи не найнижчу заробітну плату.

Згідно з останніми дослідженнями, зарплата сімейних лікарів коливається від 6 320 до 10 900 злотих на місяць, а понад 25% мають найнижчий рівень заробітної плати - 75 840 злотих на рік. І лише незначна частина з найбільшим стажем та належними забезпеченням отримує найвищу заробітну плату – 130 800 злотих на рік.

Хоча зарплатня у польських лікарів значно перевищує зарплатню лікаря в Україні, більшість спеціалістів емігрує до Німеччини, Великобританії та інших країн. Через це Польща відчуває кадровий голод в медичній спільноті і заповнює його найчастіше саме українськими лікарями.

Інформаційна кампанія проходить за підтримки фонду "Відродження".

facebook коментарі

The non-governmental organization INgenius is a Ukrainian-language medical platform that has been promoting evidence-based medicine among the community of doctors in Ukraine since 2016. Our team has created an open database of translated treatment protocols, analytical articles on reliable treatments, and analysis of fuflomycins. We also organize events for doctors on a highly professional level.
If you want even more evidence-based Ukrainian-language content, more interesting experiments, and practical activities, support us with the help of donors!
The funds raised will be spent on:
- technical support of the site;
- the monthly payment for platforms such as ZOOM, telegram, etc.;
- payment for a designer;
- free events;
- advertising.
Each of your contributions is a contribution to the future not only of our platform but also of the progressive development of evidence-based medicine in Ukraine.
Revolution in you!

 

Help us stay with you

Every penny of yours helps us to keep doing our job

Feedback
+38 (063) 506 10 54
ingeniusua@gmail.com